Ana içeriğe atla

Piyasa Notları: Kurda oynaklık sürecek





ABD Merkez Bankası (Fed) kararı sonrası, Türkiye’nin de aralarında olduğu gelişen piyasalar ‘şimdilik’ rahat bir nefes aldı. Küresel ekonomide yeni bir dönemin kapılarını açacak faiz artışı kararı için geçen hafta tüm gözler Fed’in Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına çevrilmişti. Fed’in düşük enflasyon ortamı nedeniyle faiz artırımında acele etmeyeceğini vurgulamasıyla dolar endeksi bir miktar geriledi. Nisanda faiz artışı ihtimali ortadan kalkarken, faiz tahminlerinin düşürülmesi kararın eylüle kalacağı beklentisini güçlendirdi. Bu da piyasaları olumlu etkiledi. Ancak Fed aslında makro tahminlerinde çok kötümser olmadığı ve faiz artışı hala masada olduğu için dikkatli olmak gerekiyor. Şu ana kadar beklendiği gibi piyasa için bir nefes alma imkanı doğdu ancak bu hala sınırlı. Özellikle gelişmekte olan ülke kurlarının oynaklığı hala yüksek seyrediyor. Türkiye’de de dolar Fed kararı sonrası anlamlı bir düşüş sergilemedi. 

Diğer yandan Fed’in, faiz artışında ‘sabırlı olunacağı’na dair sözlü yönlendirmesinin sona ermesinin ardından piyasalar, gelecek dönemde veri ve haber akışına daha duyarlı olacaktır. Bu hafta ABD’de enflasyon verisi öne çıkıyor. Yarın ülkede TÜFE ve çekirdek TÜFE rakamları açıklanacak. Fed, toplantı tutanaklarında faizlerin enflasyonda yüzde 2 hedefine döneceğine makul derecede güven oluştuğunda artacağını belirtmişti. Diğer yandan yine yarın açıklanacak konut satışları ülkede toparlanmanın boyutları konusunda fikir verecek. Perşembe işsizlik maaşı başvuruları, cuma GSYH açıklanacak.

Her 6 haftada bir buluşan FOMC’nin bundan sonraki toplantı tarihleri şöyle: 28-29 Nisan, 16-17 Haziran, 28-29 Temmuz, 16-17 Eylül, 27-28 Ekim ve 15-16 Aralık. Fed, mart ayı toplantısının sonuç bildirisinde, nisan toplantısında faiz artışına yönelik bir karar alınmasının olası olmadığını bildirmişti. Buna karşın, Başkan Yellen’ın haziran, eylül ve aralık toplantılarını takiben basın konferansı düzenleyecek olması, bu üç toplantıyı daha kritik hale getiriyor.



Çipras-Merkel görüşmesi

Avro bölgesinden ve Yunanistan ile gelebilecek haberler ise, Avro/dolar paritesinde volatiliteye neden olabilir. Bölgeden imalat ve hizmetler PMI öncü verileri gelecek. Diğer yandan Yunanistan Başbakanı Çipras, bugün Almanya’yı ziyaret edecek. Avrupa ülkelerinin yakından izleyeceği Çipras-Merkel görüşmesinde, borç krizinin ve iki ülke arasındaki tartışmalı konuların ele alınması bekleniyor.

Türkiye’de ise 31 Mart’ta açıklanacak 2014 dördüncü çeyrek GSYH verisi öncesinde bu hafta çarşamba mart ayına ait reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı belli olacak. Her iki veri de gelecek dönem büyüme oranı hakkında fikir verecek.




Lira yüzde 2.5, 
ruble 4.7 yükseldi

Yurt içi piyasalar Merkez Bankası (TCMB) ve ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararları ile Fitch’in Türkiye değerlendirmesinin olduğu “zorlu viraj” denebilecek haftayı pozitif tamamladı. Ancak Fed kararı sonrası Türk Lirası’ndaki toparlanma diğer gelişen ülke para birimlerine göre daha az oldu. Bunda da Merkez Bankası’yla ilgili faiz tartışmaları ve seçim öncesi artan siyasi riskler etkili oldu. Fed açıklamasının ardından dolar/TL uluslararası piyasada ilk etapta 2.5628’e kadar gerilese de cuma yeniden 2.58 seviyesine döndü. Diğer yandan Fitch de Türkiye’nin kredi notunu değiştirmedi fakat Türkiye ile ilgili raporunda Merkez Bankası’nın güvenilirliğinin zedelendiğine vurgu yaptı. Son bir haftalık kur değişimi incelendiğinde en fazla yükseliş sergileyen gelişen ülke para birimi yüzde 4.7 artışla ruble oldu. Türk Lirası’nın değer kazancı ise yüzde 2.5’te kaldı. Dolar endeksindeki düşüş aynı dönemde yüzde 2.41 oldu.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.