Ana içeriğe atla

Kurumlar bağımsız, büyüme en az yüzde 5 olmalı


Merkez Bankası’nın bağımısız olması gerektiğini yineleyen Şimşek, yüzde 3 ile orta gelir tuzağından kurtulmanın mümkün olmadığını vurguladı. Şimşek, doların artışının da çok kötü olmadığını dile getirdi.




Dolar kurunun sekiz ayda yüzde 17 yükseldiğine işaret eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dolardaki artışın o kadar da kötü olmadığını söyledi. Kurumların bağımsızlığını ve kalitesinin yükseltilmesiyle ülkenin lig atlayacağını savunan Şimşek, kalitenin de Avrupa Birliği normlarına yaklaşakar yakalanabileceğini söyledi. Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Şimşek’in dikkat çektiği noktalar özetle şöyle; 

  • Dolardaki artışta ABD ekonomisinde olumlu gelişmelerin yanısıra Avrupa ekonomisindeki olumsuz gelişmelerin de etkisi var. Bu o kadar da kötü değil. Bu türden hareketler küresel büyümenin dengelenmesine yardımcı olabilir. 
  • Kur hareketini önemsiyoruz, hassasiyetimiz var. Ama makro temeller sağlamsa sorun olmaz.    
  • Yüzde 3 ile orta gelir tuzağından kurtulamayız. Yüzde 5'in üstüne çıkmamız lazım. Dolayısıyla yapısal reformlarla büyümeyi sağlamamız lazım. 
  •  MB’larının bağımsızlığı önemli. Bağımsız olmazsa para basarlar.
  • Yüzde 7-8 enflasyon iyi değil. Yüzde 5’in altına indirmemiz lazım.
Liradaki değer kaybı bizim için risk. Ama aşağı yönlü faktörler de var. Bankaların ciddi açık pozisyonu yok. Şirketlerin açığı var ama yüzde 63'ünün. Bunların da yüzde 80'inin döviz geliri var. Her ne kadar yönetilebilir ise de özel sektörün gelecekte açık vermesini istemiyoruz. Dolayısıyla sermayeyi teşvik edeceğiz.  


Torunlar Şikayetçi

Torunlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada AVM'lerle ilgili düzenlemeleri sert eleştirdi. Torun "Ankara’da oturdukları yerden AVM’ler için ahkam kesiyorlar" dedi.

Torunlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, AVM’lerin kapanması için uğraşan bir grup olduğunu belirterek “Ankara’da masa başında ahkam keserek, AVM’leri düzenlemeye çalışıyorlar” dedi.


Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde ‘Perakendede Değişim Zamanı’ isimli oturumda konuşan Torun, "bu alanlarda kendilerinden başka ahkam kesenlerin yatırımcıyı ve girişimciyi anlamadığını ifade etti. Outlet konseptli AVM’lere belirli şartlar getirilmek istendiğini söyleyen Torun, AVM’deki mağazaların yüzde 70’inin seri sonu ürünler satması gerekiyor. O zaman biz Outlet konseptli AVM’lere hipermarket açamayacağız. Sonuç olarak defolu süt satamayacaklar” dedi.


Kadınlar hep alışverişte


Kiğılı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı 20 yıl evvel hazır giyimcilerin sesinin çıkmadığını ancak şimdi kükremeye başladığını söyledi. Kiğılı, “Avrupa’da bir kumaş fuarına gittiğimizde Türk olduğumuz için yer vermezlerdi. Şimdi ise bana randevu vermeyenlere istediğim saatte istediğim yerde randevu veriyorum. Bu duruma geldik” dedi. Oturumun moderatörü Selen Kocabaş’ın Hüseyin Özdilek’e sorduğu, “Yeni açtığınız Özdilek Park İstanbul AVM nasıl gidiyor” sorusu sonrasında araya giren Kiğılı, “Yapma dedim. Buraya AVM açma dedim. Ancak AVM sahipleri içinde iki kişi tanıyorum biri Aziz Torun diğeri de, Hüseyin Özdilek. İkisi de çok başarılı” dedi. Kadınların alışveriş alışkanlıkları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kiğılı, “Kadınlar sabah mağazaya gelip yeni bir şey var mı diye soruyor. Daha sonra akşamüstü 4.30’da bir daha gelip bir şey var mı diye soruyor” dedi.


Satın alma sinyali


LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük yeni satın almanın sinyalini verdi. 23 ülkede 507 mağaza ile hizmet verdiklerini ifade eden Küçük, “Orta vadede herhangi bir evlilik düşünmüyoruz ama kısa vadede satın alma yapabiliriz” dedi. Eskiden bir yaz bir de kış sezonu olduğuna değinen Küçük, “Şimdi ise neredeyse her gün yeni bir ürün mağazalarımıza gönderiyoruz.  Müşterilerimiz mağazaya her geldiğinde yeni ürün görmek istiyor” diye konuştu.


İnternette kalma süresinin Türkiye’de çok fazla olsa da bunun satışa çok yansımadığına dikkat çeken Küçük, “Avrupa’da bir marka cirosunun yüzde 25’ini internetten yapabilir. Ancak biz de yüzde 5’i bulmaz. Tüketici internetten karar verip daha sonra dokunup alıyor. İnternet ciromuz 14 milyon dolar ile başladı. Şimdi ise 100 milyon lira. 4 milyon adet ürünümüz internetten satılıyor. Cironun yüzde 1.8’ini oluşturuyor” dedi.


 Vehbi Koç tebrik etti

Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek ise Özdilek olarak 15 noktada 6 bin 500 kişiye istihdam sağladıklarını belirterek “Yalova’da geçmişte aldığımız bir fabrikanın önüne 400 metrekare mağaza açtık. Yolda gelip geçenler sürekli mağazamıza uğrardı. Çok başarılı bir yer oldu. Bu başarı Rahmetli Vehbi Koç’un da dikkatini çekmişti ve gelip bizi tebrik etmişti” dedi.

Avrupa rüştünü ispat etti


Avrupa Merkez Bankası Eski Başkanı Jean Claude Trichet Avro Bölgesi'nin daha cesur bir mali çerçeveye ihtiyacı olduğunu belirterek  "Alınmış olan kuralların uygulamaya geçmesi çok önemli. Temel olarak bir tampon görevi görebilecek, şokları absorbe edecek bir tamponumuzun olması gerek. Verimliliğin yanı sıra demokrasi alanında adımlar atmalıyız" dedi.
Trichet şöyle devam etti: "Diyelim ki bir ülkenin sıkıntıları var ve Avrupa Komisyonu'nun aldığı kararlara karşı çıkıyor. Bu ülke işi Avrupa Parlementosuna götüreceğim diyebilir. Tabi karar çıktığı zaman bu ülkenin bunu uygulaması  gerekir. Çıkan kararın da demokratik bir karar olması gerekir. Seçimle işe gelmiş insanların almış olduğu kararların uygulamaya geçilmesi önemli. Mali ve ekonomik federasyon uzlaşıyla kurulacaktır ve demokratik hesap verilebilirlik de ortadan kalkmayacaktır."

Lehman Brothers krizinin birinci dünya savaşından bu yana insanlığın gördüğü en büyük kriz olduğunu belirten Trichet, krize ABD gibi hazırlıksız yakalandıklarını ancak AB'de karar mekanizmasının tek elden çıkmamasının Avrupa'yı zora soktuğunu söyledi. Trichet, krizin nedenlerini şöyle sıraladı: "Kendimize güvenimiz yoktu. Rekabetçilik anlamında Avro Bölgesi'nde bir girişim yoktu. Bankacılık birliğimiz yoktu. Kredi yönetimi aracımız yoktu. Tek pazar sistemi halen kurulmamıştı. Yapısal reformlar alanında uygulamalar tamamlanmamıştı."



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.