Ana içeriğe atla

Erdoğan maaşlara göre gerçek bir "Dünya Lideri"


Erdoğan, yıllık 183 bin dolarlık maaşla Putin’i geride bırakarak dünya liderlerinin maaş sıralamasında 8. sıraya yerleşti, kur yükselmeseydi Erdoğan’ın ilk 5'e girecekti.




Türkiye’nin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girme hayali suya düştü ama Cumhurbaşkanı Erdoğan, aylık 40 bin liralık brüt ücretiyle ABD’den Çin’e dünyanın önde gelen ekonomilerinin liderlerinin yer aldığı maaş listesinde ön sıralarda yer alıyor.


 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi olan Türkiye bu hedeften giderek uzaklaşsa da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yıllık ücrette ilk 10’a girdi bile. 

CNNMoney’in hazırladığı listeye göre yıllık maaşı en fazla olan dünya lideri 400 bin dolar ile ABD Başkanı Barack Obama oldu. ABD’de Başkanlık ücreti 2001’de George W. Bush döneminde ikiye katlanmıştı. 

İkinci sırada Kanada Başbakanı Stephen Harper, üçüncü sırada Almanya Şansölyesi Angela Merkel, dördüncü sırada Güney Afrika lideri Jacob Zuma, beşinci sırada İngiltere Başbakanı David Cameron, altıncı sırada Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve yedinci sırada Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande yer aldı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan CNNMoney’in hazırladığı listede yer almasa da şu anki brüt maaşıyla listeye sekizinci sıradan giriyor. Erdoğan’ın aylık brüt 40 bin TL aldığı düşünülürse yıllık ücreti 480 bin TL yani bugünkü kurla (2.62 TL) 183 bin doları buluyor. Erdoğan bu rakamla pek çok dünya liderini geride bırakıyor.

Listeye göre; Stephen Harper’in yıllık maaşı 260 bin dolar, Angela Merkel’in 234 bin 400 dolar, Jacob Zuma’nın 223 bin 500 dolar ve David Cameron’ın 214 bin 800 doları buluyor. Japonya Başbakanı Shinzo Abe yıllık 202 bin 700 dolarla altıncı, François Hollande 194 bin 300 dolarla yedinci sıradan listeye giriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise yıllık 136 bin dolarla listede sekizinci sırada. Ancak Erdoğan’ın maaşı Putin’i geride bırakıyor. Putin bu yıl resesyondan dolayı ücretini yüzde 10 azalttığını açıklamıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın ise maaşında yüzde 30 kesintiye gidilmişti. Putin’in ardından ise 124 bin 600 dolarlık yıllık ücret ile İtalya Başbakanı Matteo Renzi geliyor.

Kur yükselmeseydi
ilk beşte olacaktı

Diğer yandan Erdoğan’ın net maaşı 26 bin 800 lira. Başbakanlığından dolayı ise 11 bin 985 bin lira da emekli aylığı bulunuyor. Buna göre Erdoğan’ın toplam aylık geliri net 38 bin 785 bin lirayı buluyor. Kurdaki artış da Erdoğan’ın maaşını daha düşük gösterdi. Eğer kur 2014 sonundaki gibi 2.16 seviyelerinde olsaydı Cumhurbaşkanının maaşı 222 bin dolar olacaktı. Bu rakamla Erdoğan listede kendine beşinci sıradan yer bulacaktı.

Diğer ilginç ayrıntı dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in yıllık maaşının sadece 22 bin dolar olması. Erdoğan’ın maaşı 183 bin dolarla Jinping’i sekize katlıyor. Yine yükselen ekonomilerden Hindistan’da Başbakan Narendra Modi’nin yıllık maaşı 30 bin 300 dolar, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in maaşı 122 bin dolarda kalıyor.



Yıllık rakam 321 bin TL

Net maaşlara göre yapılan hesaplamada ise Erdoğan'ın yıllık maaşı 321 bin 600 lirayı buluyor. Bu rakam bugünün kuruna göre 122 bin 748 dolara denk geliyor. Abdullah Gül ise görevinden ayrılmadan önce dolar 2.16 civarıydı. Gül, cumhurbaşkanlığı döneminde yıllık ortalama 191.7 bin lira ücret alıyordu. Bu rakam 88 bin 778 dolara denk geliyor. Ahmet Necdet Sezer ise dolar kurunun 1.32 olduğu görev döneminde yıllık 113 bin 640 lira maş aldı. Bu da 86 bin 90 dolar yapıyor. Cumhurbaşkanlarının görev bitimlerindeki tarihlere denk gelen dolar kuruyla yapılan hesaplamaya göre, kurun yükselişine rağmen Erdoğan, son üç cumhurbaşkanı içinde en yüksek maaşla öne çıkıyor.











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.