Ana içeriğe atla

Zenginler listesinde 32 Türk.. Dünyada Gates, Türkiye'de Ülker



Forbes’in her yıl açıkladığı dünyanın en zenginleri listesinde Microsoft’un kurucusu Bill Gates 16. kez ilk sırada yer alırken, Türkiye’nin en zengini ise 4.4 milyar dolarlık servetiyle listeye 369. sıradan giren Murat Ülker oldu. Geçen yıl da Türkiye’nin en zengini olan Ülker, birinciliği bu yıl da kaptırmadı.






Forbes dergisinin dünyanın en zenginlerinin yer aldığı “World Billionaires 2015” listesinde yazılım devi Microsoft’un kurucusu Bill Gates, 79.2 milyar dolarlık servetiyle yine birinci sırada yer alırken, Türkiye’nin en zengini ise 4.4 milyar dolarlık servetiyle listeye 369. sıradan giren Murat Ülker oldu. Geçen yıl da listeye 408. sıradan girerek Türkiye’nin en zengini olan Ülker, birinciliği bu yıl da kaptırmadı. Bu yıl Türkiye’den listeye 32 kişi girdi. Kıbrıslı işadamı Suat Günsel ile birlikte listedeki Türk milyarder sayısı 33'e ulaştı. Listede yer alan Türk milyarder sayısı geçen yıla göre sekiz kişi arttı. 



Toplam servet yüzde 22 arttı



Geçen yıl 44.2 milyar dolar olan Türk milyarderlerin toplam serveti ise bu yıl 9.8 milyar dolarlık artışla 54 milyar dolara çıktı. Forbes’in listesine göre Hüsnü Özyeğin 2.7 milyar dolarlık servetiyle 690’ıncı, Semahat Sevim Arsel 2.6 milyar dolarlık servetiyle 714’üncü oldu. Listede, Mustafa Rahmi Koç (2.5 milyar dolar), Ferit Faik Şahenk (2.5 milyar dolar), Şarık Tara, (2.4 milyar dolar), Erman Ilıcak (2.2 milyar dolar) Suna Kıraç (2.2 milyar dolar), Filiz Şahenk (2.2 milyar dolar) ve Ali İbrahim Ağaoğlu da (1.8 milyar dolar) yer aldı.



Haber görseli


Çalık yükseldi, Doğan düştü



Listeye bu yıl giren isimler ise Suzan Sabancı Dinçer, Serra Sabancı, Şevket Sabancı, Fatma Yazıcı, Turgay Ciner, Mehmet Ali Aydınlar, Mustafa Vehbi Koç, Mehmet Rüştü Başaran oldu. AKP’ye yakın isimlerin yükselişi dikkat çekti. Ali Ağaoğlu servetini bir yılda 250 milyon dolar artırarak bir basamak yükseldi. Mustafa Latif Topbaş 100 milyon artışla üç basamak, Ahmet Çalık 300 milyon dolar artışla 9 basamak yukarı çıktı. Geçen yıla göre serveti 100 milyon dolar azalan Aydın Doğan ise 6 basamak düştü. Bilal Erdoğan’ın gemileri için kredi veren Palmali Holding’in sahibi Mübariz Gurbanoğlu da 1.3 milyar dolar servetle listede 19. sırada yer aldı. Geçtiğimiz aylarda Yemen’e ihraç ettiği ayıplı mallarla gündeme gelen HABAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Rüştü Başaran ise listeye 1.2 milyar dolar servetle listeye 22. sıradan girdi.



Buffet servetini 5’e katladı



Bill Gates ise son 21 yılda 16 kez dünyanın en zengini unvanını elde etti. Meksikalı işadamı Carlos Slim Helu 77.1 dolarlık servetiyle yine Bill Gates’i takip ederek ikinci oldu. Amerikalı yatırımcı Warren Buffet da 72.7 milyar dolarlık varlığıyla üçüncü sırada yer aldı. Buffet, listede servetini en fazla artıran isim. Amerikalı milyarder servetini 14.5 milyar dolardan 72.7 milyar dolara çıkardı. Üçüncülüğü Buffet’a kaptıran İspanyol Amancio Ortega ise dördüncü oldu.



En genç milyarder Snapchat’ten



Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ise 33.4 milyar dolarlık servetiyle geçen yıla göre beş basamak yükselerek 16. sıraya çıktı. Zuckerberg, böylece ilk kez en zengin 20 milyarder arasına girdi. Listede diğer dikkat çeken 1.5 milyar dolarlık servetiyle Snapchat’in kurucusu 24 yaşındaki Evan Spiegel. Dünyanın en zengin kadını ise 41.7 milyar dolar servetiyle listeye 8. sıradan giren Chirsty Walton oldu.



Poroshenko listeden çıktı



Listeden bu yıl modacı Michael Kors, Ukrayna Başbakanı Petro Poroshenko’nun da aralarında olduğu 138 kişi çıktı. Rusya’daki milyarder sayısı 111’den 88’e düştü. Serveti en fazla eriyen Nijeryalı Aliko Dangote oldu. Dangote, serveti geçen yıla göre 25 milyar dolardan 14.7 milyar dolara gerilese de hala Afrika’nın en zengini unvanını elinde bulunduruyor.


Türkiye'den iş dünyasından yer alan isimler şöyle:

TÜRKİYE'NİN ZENGİNLERİ

369 Murat Ülker (4,4 milyar dolar)
690 Hüsnü Özyeğin  (2,7 milyar dolar)
714 Semahat Sevim Arsel (2,6 milyar dolar)
737 Mustafa Rahmi Koç (2.5 milyar dolar)
737 Ferit Faik Şahenk (2.5 milyar dolar)
782 Şarık Tara (2.4 milyar dolar)
847 Erman Ilıcak (2.2 milyar dolar)
847 Suna Kıraç (2.2 milyar dolar)
847 Filiz Şahenk (2.2 milyar dolar)
1105 Ali İbrahim Ağaoğlu (1.8 milyar dolar)
1118 Ahsen Özokur (1.7 milyar dolar)
1312 Bülent Eczacıbaşı (1.5 milyar dolar)
1324 Ahmet Çalık (1.4 milyar dolar)
1324 Faruk Eczacıbaşı (1.4 milyar dolar)
1324 Ahmet Nazif Zorlu (1.4 milyar dolar)
1386 Mustafa Latif Topbas (1.4 milyar dolar)
1386 Hamdi Ulukaya (1.4 milyar dolar)
1415 Mehmet Aydinlar (1.3 milyar dolar)
1415 Mubariz Gurbanoglu (1.3 milyar dolar)
1500 Turgay Ciner (1.3 milyar dolar)
1500 Deniz Şahenk (1.3 milyar dolar)
1533 Mehmet Rüştü Başaran (1.2 milyar dolar)
1533 Mehmet Nazif Günal (1.2 milyar dolar)
1533 Mehmet Sinan Tara (1.2 milyar dolar)
1605 Mehmet Emin Karamehmet (1.2 milyar dolar)
1712 Mustafa Vehbi Koç (1.1 milyar dolar)
1712 Sevket Sabancı (1.1 milyar dolar)
1741 Aydın Doğan (1 milyar dolar)
1741 Suzan Sabancı Dinçer (1 milyar dolar)
1741 Serra Sabancı (1 milyar dolar)
1741 Murat Vargı (1 milyar dolar)
1741 Fatma Yazıcı (1 milyar dolar)







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.