Ana içeriğe atla

Piyasa Notları: Gözler Moody's'te








Piyasaların gözü Moody’s’te

Piyasalar haftaya yine “Türkiye’nin notu ne olacak” sorusuyla başlıyor. Fitch’in 20 Mart’taki değerlendirmesinden sonra gözler bu kez Moody’s’te. Mayıs 2013’te Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran Moody’s, yılın ilk gözden geçirmesini 10 Nisan Cuma günü yapacak. Fitch geçen ay yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin notunu değiştirmemiş, ancak kurumların bağımsızlığı ve politika öngörülebilirliği vurgusu yapmıştı. Moody’s’in de Fitch’e benzer bir açıklama yapması ve notu değiştirmemesi bekleniyor. 

Ancak kurumların bağımsızlığı konusu Türkiye için hala soru işareti. Geçen hafta açıklanan mart ayı enflasyon rakamları piyasa beklentilerini aşarken, Merkez Bankası’nın 21 Nisan’daki toplantısında alacağı faiz kararına da ışık tuttu. Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir faiz indirimini zorlaştırıyor. Siyasilerden bu hafta gelecek açıklamalar bu açıdan önem taşıyor. 

Aralık ve Ağustos 2014’te Türkiye’nin notunu güncellemeyen Moody’s eleştirilere hedef olmuştu. Kurum, Türkiye’nin kredi notu görünümünü en son 11 Nisan’da yaptığı güncellemeyle “durağan”dan, “negatif”e çevirmiş, “Baa3” olan kredi notunu teyit etmişti. Türkiye; Endonezya, Azerbaycan, Namibya, Romanya ve Uruguay ile aynı nota sahip.


Cari açıkta ihracat riski

Bu haftanın bir diğer önemli gündem maddesi ise cari açık. Bankacılara göre ihracatta yeniden artış grafiği yakalanamazsa, cari açık 40 milyar dolarların altına gelse bile bu düzeydeki cari açık da riskli olabilir. Son gelen verilere bakıldığında ihracatta durum parlak değil. 2015 yılının ilk üç ayında Türkiye’nin ihracatı geçen yılın ilk üç ayına göre yüzde 6.8 azaldı. Sanayi sektörü ihracatındaki düşüş yüzde 13’e ulaştı. Geçen hafta açıklanan verilere göre dış ticaret açığı şubatta 4.66 milyar dolar, ilk iki ayda ise 8.98 milyar dolar oldu. Türkiye’nin ihracatı da ithalatı da azaldı.


Sanayide düşüş beklentisi

Öte yandan çarşamba günü şubat ayı sanayi üretimi açıklanacak. Sanayi üretiminde geçen yılın aynı ayına göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmamış artışın ortalama yüzde 0.36 olması bekleniyor. Reuters’ın anketine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde yıllık bazda yüzde 0.45 düşüş beklenirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endekste ise aylık bazda yüzde 0.32 düşüş bekleniyor. Sanayi üretimi büyümenin öncü göstergelerinden biri. Geçen hafta açıklanan verilere göre büyüme 2014 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 2.6, 2014’ün tamamında yüzde 2.9 arttı. Veriler büyümenin itici gücü olan hane halkı tüketiminin zayıf kaldığını, büyümenin daha çok  net ihracat ve devlet harcamalarındaki yükselişten kaynaklandığını gösterdi. İhracatın da zayıfladığı düşünülürse yılın ilk çeyreğinde büyümenin daha da düşük gelmesi söz konusu olabilir.


İpin ucu ABD’de

ABD’de Fed’in faiz adımlarına ipucu oluşturabilecek her gelişme dolarda fiyat değişimlerine neden oluyor. Geçen hafta istihdam verisiyle Fed’in faiz artırımını öteleyeceği beklentisi doğdu. Ülkede mart ayı istihdam rakamları, güçlü doların ekonomiyi olumsuz etkilemeye başladığını gösterdi. Özel sektör istihdamı aralıktan bu yana en düşük seviyeye gerilerken, imalat sektöründeki istihdam daralmaya işaret etti. Zaten haziranda bir faiz artışı beklenmiyordu. Veri ile bu perçinlenmiş oldu. Ancak ortalama kazançlarda beklentiler aşıldı ve son üç ayın istihdam ortalaması 200 bin kişinin hemen altında. Bu da Fed’in 2015 içinde faiz artırabilmesi için yeterli. Bu hafta da ABD’den gelecek veriler izlenmeye devam edecek. Hafta içinde ISM hizmetler endeksi ve işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak.

Geçen hafta Borsa İstanbul yüzde 2.60 değer kazandı. Avro bir haftada yüzde 0.11’lik sınırlı bir düşüşle 2.8230 lira, dolar yüzde 1.19’luk düşüşle 2.5690 lira oldu. İran ve altı devletin müzakerelerde çerçeve anlaşmaya varması sonrası gerileyen petrol fiyatları ve ABD istihdam verileri borsa ve TL’yi olumlu etkiledi.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.