Ana içeriğe atla

Paralel Emeklilik


AKP-Cemaat kavgasının faturası vatandaşın cebinden çıkacak. Resen emekli edilen 1786 polise yaş haddini beklerken emekli maaşının yanı sıra 828-1130 lira arası kadrosuzluk tazminatı verilecek. Polisler ‘çalışıyor’ gibi para alacak.




İç Güvenlik Paketi kapsamında “paralel yapı” ile bağlantısı olduğu öne sürülerek resen emekli edilen 1786 polis arasında emeklilik için yaş haddini bekleyenlerin emekli maaşının yanı sıra kadrosuzluk tazminatı da alacağı öğrenildi. Emekliliğe ayrılanların büyük bir oranının yaş haddini geçmediği ifade ediliyor. Polislerde emeklilik hakkı erkeklerde 20 yıl, kadınlarda 16 yılda elde edilebiliyor. Ancak bir polis kendi isteği ile 60 yaşına kadar çalışabileceği için bu yaştan önce emekli edilenlere kadrosuzluk tazminatı veriliyor.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Celalettin Lekesiz başkanlığındaki Yüksek Değerlendirme Kurulu, 17 Nisan’da 1142’si 1. sınıf Emniyet müdürü, 269’u 2. sınıf Emniyet müdürü, 184’ü 3. sınıf Emniyet müdürü 181’i 4. sınıf emniyet müdürü, 10’u Emniyet amiri olmak üzere 1786 polis şefinin resen emekli edilmesini kararlaştırmıştı.

Emniyet’te 1786 kişilik emeklilik operasyonun yolu 5 Nisan’da yürürlüğe giren ve kamuoyunda İç Güvenlik Paketi olarak bilinen 6638 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile açıldı. İç Güvenlik Paketi’nde belirlenen esaslara göre kadrosuzluk tazminatı ve emekli maaşı toplamı, aynı kadroda olan emsaline mali haklar kapsamında yapılan ödemeye kadar olacak. Ödeme Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından üç ayda bir Hazine’den tahsil edilecek. Emekliye sevk edilenlere, 60 yaşına kadar emekliye sevk edildikleri tarihi takip eden ay başından itibaren ek gösterge daihl en yüksek devlet memuru aylığının Emniyet amirlerine yüzde 110’u, 4. sınıf Emniyet müdürlerine yüzde 120’si, 3. sınıf Emniyet müdürlerine yüzde 130’u, 2. sınıf Emniyet müdürlerine yüzde 140’ı, 1. sınıf Emniyet müdürlerine yüzde 150’si oranında kadrosuzluk tazminatı ödenecek. Resen emekliye sevk edilen bir emniyet amiri 828.76 lira, 4. sınıf Emniyet müdürü 904.111 lira, 3. sınıf emniyet müdürü 979.453 lira, 2. sınıf Emniyet müdürü 1054.796 lira, 1. sınıf Emniyet müdürü 1130.139 lira kadrosuzluk tazminatı alacak.


‘İşe uygunluk’ kriteri

Polislere resen emeklilik sistemi ve kadrosuzluk tazminatı ilk kez İç Güvenlik Paketi ile yürürlüğe girdi. Kanunun gerekçesinde ihtiyaç duyulmayan rütbelerdeki aşırı yığılmalar gösterildi. Kanunun daha önce terfi ile ilgili olan 55. maddesine kadrosuzluk tazminatı da eklenirken, terfi için bekleme süreleri de azaltıldı. Bekleme süresi birinci, üçüncü, dördüncü sınıf Emniyet müdürleri ve Emniyet amirleri için birer yıl, ikinci sınıf Emniyet müdürleri için ise ikişer yıl düşürüldü. Yeni kanuna göre bekleme süresi içinde terfisi yapılmayanlar kadrosuzluk tazminatı alarak resen emekli olabiliyor. Diğer yandan kanunda yapılan değişiklikle liyakate dayalı bir terfi sistemi getirildi. Buna göre terfi, kıdeme göre değil “işe uygunluk” kriterine bağlı olacak. Kanunda yapılan değişiklikten önce bir üst rütbeye terfide bu rütbedeki fiili çalışma süresi esas alınıyordu. Yığılmalara gerekçe olarak bu sistem gösterildi ve terfi için yazılı ve sözlü sınav şartı getirildi.


Bir hafta içinde kesinleşecek

Emniyet-Sen’den gazetemize yapılan açıklamada, “Emekli maaşlarını 1500-2000 lira olarak mı alacaklar hak ettikleri maaş üzerine mi alacaklar belli değil. Bir hafta içinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nden açıklama bekliyoruz. Maaşların alındığı gün maaşın ne kadar olduğunun da ortaya çıkacağını düşünüyoruz” denildi. Emekli edilen memurlarının çoğunun yaş haddini geçmediğini ifade eden yetkili, “Polislerin akademide okudukları süre de görevden sayıldığı için bir emniyet amiri 13 yıllık devlet memurudur. Yaş haddi gelen üç emniyet amiri emekli edildi. 20 yılın üzerinde çalışmış kendi rızasıyla emekli olan bir emniyet müdürü olsaydı emekli maaşı düşecekti” dedi.




12.4 milyar liralık bütçe

Kadro derecesi 8/1 olan en düşük rütbeli polis memurun maaşı Ocak 2015’te 3 bin 24 lira olarak belirlenmişti. Bu rakama maaşın bir unsuru haline gelen fazla mesai ücreti de dahil. En düşük rütbeli polisin net maaşı ise 2 bin 461 lira. 2002 yılında yeni göreve başlayan bir polis memuru 665 lira alırken, bu rakam 2015’te yaklaşık dört katına çıktı. 2015 Orta Vadeli Mali Plan’da Emniyet Genel Müdürlüğü’ne (EGM) ayrılan bütçe 2014’e göre, 16 milyar 557 milyon 13 bin liradan 17 milyar 623 milyon 719 bin liraya çıkarılmıştı. Personel giderleri ise 11 milyar 796 milyon 622 bin liradan 12 milyar 386 milyon 867 bin liraya yükseltilmişti. Paralel devlet tartışmalarından sonra emniyete ayrılan bütçenin geçen yıl yapılan 2015 planına göre azaltılması dikkat çekmişti.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.