Ana içeriğe atla

Dolar tatil dinlemedi


Dolar/TL, yurtiçi piyasaların 23 Nisan nedeniyle tatil olduğu günde, 2.7342’ye kadar çıkarak yeni tarihi zirvesini gördü. Saxo Bank Strateji Müdürü Hardy, dolardaki rallinin birkaç ay daha devam edeceğine dikkat çekti.



Dolar 23 Nisan nedeniyle piyasaların tatil olduğu günde uluslararası piyasalarda Türk Lirası karşısında yeni tarihi zirveye çıktı. Merkez Bankası’nın (TCMB) kısa vadeli faizleri sabit tutmasının ardından, TL’yi kalıcı olarak destekleyecek adımlar atmaması ve bu adımların gelecek dönemde de atılmayacağı izlenimi vermesi dolar/TL’de yükselişin ana nedeni oldu. Dolar/TL 2.7342 seviyesine çıkarak, 2.7305 olan önceki rekor düzeyini aştı. Avro da 2.9234 liraya kadar yükseldi.
 

TCMB aşırı güvercin
 
Standard Bank’ın gelişen ülkeler analisti Tim Ash, Türk Lirası’ndaki değer kaybıyla ilgili geçtiği notta, “Piyasa Merkez Bankası’ndan daha fazlasını bekledi, ya da Türk Lirası’ndaki zayıflığı hedef alan hareketler görmek istedi ve TCMB’nin açıklamaları aşırı güvercin olarak değerlendirildi” dedi.

TL’deki değer kaybı böylece yılbaşından beri yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya’yı da geride bırakarak, yüzde 14’ü aşarken TL ile en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 5 civarında değer kaybetti. TL dün de yüzde 0.81’e kadar düşerek gelişmekte olan para birimleri arasında en fazla değer yitiren para birimi oldu.

ABD Merkez Bankası’nın faiz artıracağı endişeleri tüm gelişmekte olan ülke para birimlerine satış getirirken, Türkiye’de seçimler öncesi ekonomi yönetimine ilişkin belirsizlikler ve artan gerginlik nedeniyle TL ağır darbe alıyor. TL’deki değer kaybında TCMB’nin faiz politikasını siyasi nedenlerden ötürü kullanmadığı görüşü de etkili oluyor. Piyasa uzmanları Fed’in faiz politikası nedeniyle dolarda yükselişin sürmesini bekliyor. 

Saxo Bank Strateji Müdürü John Hardy, dolardaki rallinin birkaç ay daha devam edeceğine dikkat çekerek, “Doların yıl sonuna doğru görece olarak şu andaki fiyatlara denk bir seviyede olmasını bekliyorum. Avro/dolar, paritenin biraz altında olabilir. Avro/dolar ağırlıklı dolar endeksi 100’e yakın; yıl sonundan önce 105-106 seviyesine çıkabilir, ancak yılı artı veya eksi bir iki puanlık oynamayla şu anki seviyesinde bitirecektir” dedi.
 
 
Merkez, siyasi 
rüzgâra kapılmamalı
 
Saxo Bank Strateji Müdürü John Hardy, Türk Lirası’nın dolar karşısında son zamanlarda gösterdiği gerileme hızına dikkat çekerek, TCMB’nin faiz oranlarını daha fazla düşürmekten kaçınması gerektiğini söyledi. Hardy, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ile ilgili ise “Merkez bankalarının, kısa vadeli siyasi nedenlerle ekonomiye rüzgar sağlamaya çalışmak yerine ülke ekonomisi için en iyi çözüme odaklanabilmeleri için belli bir siyasi bağımsızlığa sahip olması önemlidir” dedi.

“Merkez bankaları bağımsız olmazsa hükümetler para politikaları üzerinde çok fazla güç elde eder. Bu da bir tehlike işaretidir” diyen Hardy, bağımsızlık konusunun Avrupa, ABD ve Japonya’da ne kadar önemliyse, Türkiye için de o kadar önemli olduğunu söyledi. Merkez’in, enflasyonda düşüşe yönelik açık sinyaller görülmesi ve para birimi üzerindeki baskının azalması halinde, son dönemdeki durgunluk ve işsizlik oranındaki artışı göz önüne alarak faiz düşürme yoluna gidebileceğine dikkat çekti. John Hardy, şöyle devam etti: 

Belirsizlik yatırımcı kaçırır 

Türkiye halen küresel pazarlardan kaynaklanan iki riske çok açık durumda. Bunlardan ilki, dolar kurunun sıkılığı. İkincisi ise düşük risk iştahı. Dünyanın bu bölgesindeki jeopolitik endişeler ve Avrupa’daki parasal genişlemenin herkes için yeterli olacağına dair inancın zayıflaması bunda etkili. Ekonomideki temel kural, piyasaların belirsizlikten hoşlanmadığıdır ve politik belirsizlik veya huzursuzluk riskine ilişkin endişeler, yerli ve yabancı yatırımcıların yatırımları veya ciddi kararları seçimlerden sonraki döneme ertelemesine neden olabilir.  

Yatırımcılara 30 binden fazla uluslararası finansal enstrümanı tek bir platform üzerinden online olarak sunan Saxo Bank, beş kıta ve 150 ülkede faaliyet gösteriyor. Bankanın Türkiye iştiraki Saxo Capital Markets Menkul Değerler, Eylül 2012’de Sermaye Piyasası Kurulu lisansını alarak faaliyetlerine başladı.
 
Fed hızlanırsa Türkiye için ciddi zorluk
 
Doların gidişatında asıl önemli olanın ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırma hızına bağlı olacağına dikkat çeken Hardy, bunun da Türkiye gibi cari açığa sahip ülkeler için tehlikeli olacağına işaret etti. John Hardy, “Bence durum Fed’in faiz artırımlarına dayanmaktan ziyade, piyasanın Fed’in hızlandırılmış bir şekilde daha fazla artırıma gidip gitmeyeceği konusundaki beklentisinde oluşan değişimlere bağlı. Gelecek 12 ay içerisinde, ek faiz yükseltme beklentisi yaratmadan yalnızca bir veya iki artırım görürsek mevcut sermaye akışı durumun dramatik bir şekilde kötüye gitmesini engelleyebilir. Ancak bir hızlanma görürsek, sermaye akışı, uzun süredir cari açığa sahip olan Türkiye gibi bir ülke için ciddi bir zorluk haline gelebilir” dedi.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.