Burganbank Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten, Merkez Bankası’na faiz indirimi çağrılarının süreci daha da bozduğunu belirterek Merkez’in artık faizi indiremeyeceğini söyledi.
KUVEYT - Bankacılık sektörünün tecrübeli isimlerinden Burgan Bank Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten, Merkez Bankası’nın bu yıl faizleri indiremeyeceğini söyledi. Burgan Bank’ın Kuveyt’teki genel merkezinde bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Erten, Merkez Bankası ile AKP çevreleri arasında geçtiğimiz dönemde yaşanan faiz indirimi tartışmalarını değerlendirdi.
Mehmet Erten, “Merkez Bankası’nın uygulamalarıyla ilgili istekler doğal ama ifade ediş biçimi faiz indiriminden bekledikleri nimeti elde edememelerine, süreci daha da bozmalarına sebep oluyor. Sıkıntı burada. Örneğin ‘Gerekirse Merkez Bankası Kanunu’nu değiştirelim’ dendi. Hatta daha da ileri gidildi. Merkez Bankası bu yıl faizleri indiremez” yorumunda bulundu.
Sermaye gelmiyor
Erten Türkiye’nin güçlü büyümesi için bankalara ek sermaye girmesi gerektiğini belirterek, öz sermaye getirilerinin de yüzde 10-15 arasında dengelenmesi gerektiğini söyledi. Reel ekonomik büyüme ve dış finansal kaynaklar arasında önemli bir ilişki olduğunu hatırlatan Mehmet Erten, bu yıl bu kapasitenin ‘biraz zorlanacağını’ belirtti. Türkiye’nin yüzde 4.5-5 seviyesinde reel büyümesini sağlayacak fon kaynaklarının oluşabilmesi için bankacılık sektörüne taze sermaye girmesi gerektiğini vurgulayan Erten, şöyle devam etti: “Ancak bugün taze sermaye koyacak kimse yok. Yabancılar için dolar kuru sıkıntılı. Örneğin Finansbank halka açılmayı ertelendi. Böyle bir talep yok çünkü. Oysa Finansbank NBG’nin el üstünde tuttuğu usta bir birim.” Erten, bu kapsamda ayrıca sektörde geçen yıldan sarkan piyasa, swap, faiz, düzenleyici riski gibi risklerin olduğunu da ifade etti.
Güven yetersiz
Mevduat vadelerindeki kısalığın hem sektör hem uzun vadeli fona ihtiyaç duyan ekonomi için sorun olmaya devam ettiğini de hatırlatan Erten, “Bankacılık hâlâ 40-45 gün arasında vadelerle mevduat topluyor. Türkiye’de mevduat sahibi bankalara kredi müşterileri kadar güvenmiyor. Dolayısıyla kârlılığın önemi de buradan ileri geliyor. Öz sermaye kârlılığını koruyamıyorsan hiçbir manası yok” dedi.
Eski kârlar
kolay değil
Bankacılığın sürdürülebilir olması için yüzde 10-15 arasında özsermaye getirisine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Erten, “Önceki sene başlayan geçen yıl da devam eden birçok risk var sektörde. Piyasa riski var, swap riski var, faiz riski var bir de düzenleme riski var. İlk defa bankacılık sektörü düzenleme riski ile tanıştı. Mesela perakende bankacılıkta BDDK ‘bu ürünü bu fiyattan fazla satamazsınız’ dedi. Bu nedenle bankacılıkta eski kârlara rahat rahat ulaşmak artık çok kolay değil.
Yorumlar
Yorum Gönder