Ana içeriğe atla

Faiz İndirimi Yangına Körükle Gitmek Olur


Akbank Private Banking’den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, TL’nin çok ciddi değer yitirdiğine dikkat çekerek “Şu anki dolar/TL seviyelerinden üst bantta bir faiz indirimi yangına körükle gitmek olur” dedi.







LONDRA - Akbank Private Banking’den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyona göre ölçülü faiz indirimleri yapabileceğini belirterek “Ancak şu aşamada koridorun üst bandının indirilmesi zor görünüyor. TL çok ciddi değer kaybetti. Şu anki dolar/TL seviyelerinden faiz indirimi yangına körükle gitmek olur. Ben bunu bir tahminden ziyade bir gözlem olarak söylüyorum” dedi. TCMB’nin sıfır reel faiz politikasına gidebileceğini anlatan Galatalı, üst bandda bir indirim olursa 6 ay sonra daha fazla faiz artırımı baskısıyla karşılaşılabileceğine dikkat çekti. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP çevreleri Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini yeterli bulmayarak seçim öncesinde büyümeyi canlandırabilmek için koridorun üst bandını indirmesi gerektiğini savunuyor. Merkez’e faiz indirimi baskısı da dolar kuruna rekor üstüne rekor kırdırıyor.

Euromoney’nin “En İyi Özel Bankacılık Ödülü”nü bu yıl 8. kez alan Akbank Private Banking ödül töreninden önce gazetecilere konuşan Saltık Galatalı, 2013 Gezi olaylarından sonra piyasanın yeni yeni toparlandığını ifade ederek, yurtdışındaki gelişmelere ek olarak bir de içeride piyasayı rahatsız edecek bir gelişme olunca bunun olayların üstüne tuz biber ektiğini söyledi.

Yurtiçindeki olayların kur üzerine etkisinin üçte bir hatta dörtte bir olduğunu aktaran Saltık Galatalı, “Yılbaşından bu yana gelişmekte olan para birimlerine karşı TL daha fazla değer kaybetti. Bu da içerideki faiz tartışmalarından kaynaklı. Bunun söylentisi bile sıcak para saikiyle buraya gelen fonların çıkmalarına sebep olabiliyor. Ana trendde önemli olan Türkiye ve gelişmekte olan ülkelere bakıştır. Şöyle diyelim küresel piyasalar bir miktar rahatlar da piyasadaki gecelik faizler üst bandın altından geçmeye başlarsa o zaman piyasada faiz indiriminin daha çok etkisi olur” diye konuştu.



Riskten kaçan döviz alıyor

Kasım 2014 itibarıyla finansal varlıkların 1.2 trilyon liraya yükseldiğini belirten Galatalı, bunun yüzde 77'sinin mevduattan oluştuğunu söyledi. “Bu mevduatın üçte biri de döviz. Son dönemde döviz mevduatında bir miktar artış var” bilgisini veren Galatalı, şöyle devam etti: “Türkiye’de bireylerin riskten kaçınan bir yapısı var. Bugün bir döviz mevduatının ortalama getirisi yüzde 1.6. Eğer Türk Lirası’nda yüzde 8-9 getiriler varken bile üçte biri dövizde duruyorsa bu genel olarak riskten kaçınma eğilimi olarak değerlendirilebilir. 2003-2004’te dolar-TL mevduatının yarı yarıya idi. Şimdi üçte birlere geldi. Bu da son senelerdeki yükseliş. Açık pozisyonu olan şirketler yükümlülükleri nedeniyle volatilite arttıkça döviz alıyor.” Kurdaki 2.50’nin psikolojik sınır olduğunu anlatan Galatalı, bunun da daha ziyade Avrupa Merkez Bankası’nın Yunanistan ile ilgili tutumu ve petrol fiyatı gibi küresel etkenlere bağlı olduğunu aktardı. 

Euromoney’den 8. ödül

Müşterilerinin toplam 23 milyar liralık varlığını yöneten Akbank Private Banking, “Türkiye’nin En İyi Özel Bankacılık Kuruluşu” ödülüne sekizinci kez layık görüldü. Saltık Galatalı, Euromoney yetkililerinden aldı. Galatalı, “Bu ödülün yanı sıra Ultra High Net Worth clients, High Net Worth clients, Super Affluent clients, Asset Management ve Succession Planning Advice and Trusts kategorilerinde de Türkiye’nin En İyisi olduk” dedi.


Seçimlerden önce komşudan para geldi

1 milyon lira üzeri mevduatlarda eski dönemlerdeki yüzde 30'luk büyüme hızının olmadığını belirten Galatalı, milyoner sayısının daha yavaş arttığını ve piyasanın oturduğunu ifade etti. Türkiye'deki doymuş piyasayı dengelemek için yurtdışından Türkiye’ye varlık getirmeyi planladıklarını anlatan Saltık Galatalı, “1 milyar dolar civarında bir yurtdışı aktifi var. Artık yurtdışından para getirerek büyüyoruz. 2014’te yurtdışından 400 milyon dolar tutarında yeni para girişi sağlandı. Ağırlıklı Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinden geldi. Bu ülkeler Tayland, Çin ve Dubai oldu. Seçimlerden önce Yunanistan’dan varlık geldi. İsviçre, Fransa ve İtalya’dan da giriş oldu” dedi. Yunanistan’dan gelen para için rakam vermek istemeyen Galatalı, “3 ayda 400’ün içinde bir rakam” diye konuştu.

HSBC’nin şu an için Akbank Private Banking’e etkisi olmadığını ifade eden Galatalı, “Swiss Leaks’te Türkiye'den üç bin küsür hesabı olan var deniyor. Bir tane bankada üç bin hesap rakam olarak çok fazla geldi. İsviçre’de 50 tane private banking yapan kurum var. Bunların ortalaması yuvarlak hesap 1000 desek, 50-60 bin Türkün hesabı var demektir. Bence bu da çok büyük bir rakam” dedi.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.