Akbank Private Banking’den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, TL’nin çok ciddi değer yitirdiğine dikkat çekerek “Şu anki dolar/TL seviyelerinden üst bantta bir faiz indirimi yangına körükle gitmek olur” dedi.
LONDRA - Akbank Private Banking’den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyona göre ölçülü faiz indirimleri yapabileceğini belirterek “Ancak şu aşamada koridorun üst bandının indirilmesi zor görünüyor. TL çok ciddi değer kaybetti. Şu anki dolar/TL seviyelerinden faiz indirimi yangına körükle gitmek olur. Ben bunu bir tahminden ziyade bir gözlem olarak söylüyorum” dedi. TCMB’nin sıfır reel faiz politikasına gidebileceğini anlatan Galatalı, üst bandda bir indirim olursa 6 ay sonra daha fazla faiz artırımı baskısıyla karşılaşılabileceğine dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP çevreleri Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini yeterli bulmayarak seçim öncesinde büyümeyi canlandırabilmek için koridorun üst bandını indirmesi gerektiğini savunuyor. Merkez’e faiz indirimi baskısı da dolar kuruna rekor üstüne rekor kırdırıyor.
Euromoney’nin “En İyi Özel Bankacılık Ödülü”nü bu yıl 8. kez alan Akbank Private Banking ödül töreninden önce gazetecilere konuşan Saltık Galatalı, 2013 Gezi olaylarından sonra piyasanın yeni yeni toparlandığını ifade ederek, yurtdışındaki gelişmelere ek olarak bir de içeride piyasayı rahatsız edecek bir gelişme olunca bunun olayların üstüne tuz biber ektiğini söyledi.
Yurtiçindeki olayların kur üzerine etkisinin üçte bir hatta dörtte bir olduğunu aktaran Saltık Galatalı, “Yılbaşından bu yana gelişmekte olan para birimlerine karşı TL daha fazla değer kaybetti. Bu da içerideki faiz tartışmalarından kaynaklı. Bunun söylentisi bile sıcak para saikiyle buraya gelen fonların çıkmalarına sebep olabiliyor. Ana trendde önemli olan Türkiye ve gelişmekte olan ülkelere bakıştır. Şöyle diyelim küresel piyasalar bir miktar rahatlar da piyasadaki gecelik faizler üst bandın altından geçmeye başlarsa o zaman piyasada faiz indiriminin daha çok etkisi olur” diye konuştu.
Riskten kaçan döviz alıyor
Kasım 2014 itibarıyla finansal varlıkların 1.2 trilyon liraya yükseldiğini belirten Galatalı, bunun yüzde 77'sinin mevduattan oluştuğunu söyledi. “Bu mevduatın üçte biri de döviz. Son dönemde döviz mevduatında bir miktar artış var” bilgisini veren Galatalı, şöyle devam etti: “Türkiye’de bireylerin riskten kaçınan bir yapısı var. Bugün bir döviz mevduatının ortalama getirisi yüzde 1.6. Eğer Türk Lirası’nda yüzde 8-9 getiriler varken bile üçte biri dövizde duruyorsa bu genel olarak riskten kaçınma eğilimi olarak değerlendirilebilir. 2003-2004’te dolar-TL mevduatının yarı yarıya idi. Şimdi üçte birlere geldi. Bu da son senelerdeki yükseliş. Açık pozisyonu olan şirketler yükümlülükleri nedeniyle volatilite arttıkça döviz alıyor.” Kurdaki 2.50’nin psikolojik sınır olduğunu anlatan Galatalı, bunun da daha ziyade Avrupa Merkez Bankası’nın Yunanistan ile ilgili tutumu ve petrol fiyatı gibi küresel etkenlere bağlı olduğunu aktardı.
Euromoney’den 8. ödül
Müşterilerinin toplam 23 milyar liralık varlığını yöneten Akbank Private Banking, “Türkiye’nin En İyi Özel Bankacılık Kuruluşu” ödülüne sekizinci kez layık görüldü. Saltık Galatalı, Euromoney yetkililerinden aldı. Galatalı, “Bu ödülün yanı sıra Ultra High Net Worth clients, High Net Worth clients, Super Affluent clients, Asset Management ve Succession Planning Advice and Trusts kategorilerinde de Türkiye’nin En İyisi olduk” dedi.
Seçimlerden önce komşudan para geldi
1 milyon lira üzeri mevduatlarda eski dönemlerdeki yüzde 30'luk büyüme hızının olmadığını belirten Galatalı, milyoner sayısının daha yavaş arttığını ve piyasanın oturduğunu ifade etti. Türkiye'deki doymuş piyasayı dengelemek için yurtdışından Türkiye’ye varlık getirmeyi planladıklarını anlatan Saltık Galatalı, “1 milyar dolar civarında bir yurtdışı aktifi var. Artık yurtdışından para getirerek büyüyoruz. 2014’te yurtdışından 400 milyon dolar tutarında yeni para girişi sağlandı. Ağırlıklı Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinden geldi. Bu ülkeler Tayland, Çin ve Dubai oldu. Seçimlerden önce Yunanistan’dan varlık geldi. İsviçre, Fransa ve İtalya’dan da giriş oldu” dedi. Yunanistan’dan gelen para için rakam vermek istemeyen Galatalı, “3 ayda 400’ün içinde bir rakam” diye konuştu.
HSBC’nin şu an için Akbank Private Banking’e etkisi olmadığını ifade eden Galatalı, “Swiss Leaks’te Türkiye'den üç bin küsür hesabı olan var deniyor. Bir tane bankada üç bin hesap rakam olarak çok fazla geldi. İsviçre’de 50 tane private banking yapan kurum var. Bunların ortalaması yuvarlak hesap 1000 desek, 50-60 bin Türkün hesabı var demektir. Bence bu da çok büyük bir rakam” dedi.
Yorumlar
Yorum Gönder