Ana içeriğe atla

Dolarda rekorlar günü


Dolar/TL TCMB’nin faiz kararı öncesi devam eden siyasi endişelerle rekor üstüne rekor kırdı. Kur en son 2.8690 ile zirve yaptı. Zeybekçi endişe yok dese de faiz artışı gündeme gelebilir




Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün açıklayacağı faiz kararı öncesi devam eden siyasi belirsizlik ve jopolitik risklerin etkisiyle dolar/TL dün de 2.86’yı aşarak zirve yaptı. Dolar, gün içinde art arda rekor kırarak 2.8690 TL’ye kadar yükselirken, lira tüm gelişen ülke para birimleri içinde en çok satılan para birimi oldu. Serbest piyasada dolar 2.8570 TL, Avro 3.1650 TL'den kapandı. Borsa da aynı endişelerle düşerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in 'Başbakan çok güzel açıklamalar yapacak" açıklamasının ardından koalisyon umuduyla kayıplarının büyük kısmını geri verdi. Borsa İstanbul yüzde 0.50 ekside kapandı.

Koalisyon izleniyor

AKP ve CHP arasındaki koalisyon kurulmayacağının açıklanmasının ardından gözler AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dünkü görüşmesine çevrildi. Davutoğlu geçen hafta CHP ile yapılan görüşmenin ardından gelinen aşamada başka seçenekler bulunsa da en güçlü hatta tek ihtimalin erken seçim olduğunu söylemiş, bu da liradaki kayıpların hızlanmasına neden olmuştu.
 
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, Reuters’a yaptığı değerlendirmede, “60-90 gün sürecek tekrar seçim belirsizliği TL’ye satış getiriyor. AKP-CHP koalisyonu olmayacağı Başbakan tarafından açıklandığından beri tüm gelişmekte olan ülkeler içinde en çok satılan para birimi TL” dedi.
 
 
En çok TL kaybetti
Çin’de geçen hafta yapılan yuan devalüasyonun yarattığı baskı gücünü kaybetmiş de olsa gelişen ülke kurlarındaki değer kaybı dün de devam etti. Lira dün yüzde 1 civarı düşerken, Ruble düşüşte ikinci sırada yer aldı.
 
Yıl başından beri dolar ise karşısında yüzde 18 değer kaybeden TL, yüzde 24 değer kaybeden Brezilya realinin ardından en kötü performansı gösteren gelişmekte olan ülke para birimi konumunda. Brezilya ekonomisinde 1.6 küçülme bekleniyor.
 
Ruble, Rusya’nın en büyük ihracat kalemi olan ham petrol fiyatlarındaki düşüş ve Ukrayna’nın doğusunda hızlanan çatışmaların etkisiyle altı ayın en düşük seviyelerini gördü. Düşük petrol fiyatları ve uygulanan yaptırımlardan dolayı Rusya ekonomisini bu yıl yüzde 3.5’lik düşüş bekliyor. 
 
Ukrayna’da çatışmaların artması ve ülkenin borçlarını yeniden yapılandırmasına yönelik belirsizlik Kiev’in dolar cinsi tahvillerinde faizlerin yükselmesine neden oldu. Ukrayna ekonomisinin 2014-15’te yüzde 12 gerilemesi bekleniyor. 

Gözler faiz kararına çevrildi
Siyasi endişelerin etkisiyle dolardaki ralli sürerken gözler TCMB’nin bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi. Merkez’in liradaki kan kaybını durdurmak için faiz silahını çekeceğine dair beklentiler de ekonomistlerin gündemine girdi.
 
Goldman Sachs, PPK toplantısından 75 baz puanlık faiz artışı kararı çıkacağını öngördü. TEB, Merkez’in yüzde 7.50’lik mevcut politika faizini 100 baz puan artırarak yüzde 8.50’ye çıkaracağını bekliyor. Burgan Yatırım ise Merkez’in bir yandan küçük adımlarla haftalık repo faizini yükseltirken benzer oranlarla faiz koridorunu alt banttan daraltmaya yönelmesini beklediğini açıkladı
 
Garanti Yatırım, İş Yatırım ve TD Securities ise faiz artışı için gelecek ayı işaret ediyor. TCMB’nin bekle-gör politikası uygulayarak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımı kararına göre hareket etmeyi tercih edeceği belirtiliyor.
 
Zeybekçi: Endişeye gerek yok
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise rekorlar kıran dolarla ilgili olarak “Kur seviyeleri nedeniyle endişe duymayı gerektirecek bir durum yok. Müdahale etmemek lazım, piyasa dengesini bulacaktır” dedi. DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi toplantısının ardından gazetecilerle biraraya gelen Zeybekçi, faiz ile ilgili görüşlerinin belli olduğunu vurguladı. Yılın ilk aylarında Merkez Bankası’na yönelik faiz indirimi baskıları dolar/TL’ye rekor üstüne rekor kırdırmıştı. Merkez, en son şubat ayında politika faizini yüzde 7.75’ten 7.50’ye çekmişti.
 
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.