Ana içeriğe atla

Artık yerli biber gazı yiyeceğiz

Biber gazı üreticisi DaeKwang satışları riske girince çareyi Türkiye’de üretim yapmakta buldu. Şirket, Mercan-Meydan şirketleriyle ortak fabrika kuracak.



Türkiye’nin bu yıl 2 milyon adede yakın gaz fişeği ihraç ettiği Koreli biber gazı üreticisi DaeKwang, ihracat izni iptal edilince Türkiye’de üretim yapmak için kolları sıvadı. DaeKwang, polise verilen geniş yetkiler, artan siyasi belirsizlik ortamı ve terör olayları nedeniyle giderek daha cazip bir pazar haline gelen Türkiye’yi kaybetmek istemiyor. Sene başında DaeKwang’ın lisansı olmadığı halde barut ürettiği ve yasadışı yollarla ithalat ve depolama yaptığı belgelenmiş, bunun üzerine açılan soruşturma sonucu şirketin ihracat izni askıya alınmıştı. Şirket hakkındaki dava sürüyor. Konuyla ilgili bir kaynak, şirket sahibi Kim Hagsong’un şu sıralar Türkiye’de olduğunu ve Türkiye’den Meydan Av ve onun kardeş şirketi Mercan Pazarlama ile görüşmeler yaptığını söyledi. 

İhracat üssü olacak

Kaynak, yatırımın Mart 2015’ten beri planlandığını, Meydan ve Mercan şirketlerinin sahipleri İlyas Yücedal ve Muhammed Yücedal’ın Kore’ye inşaat planını görüşmek üzere birkaç kez geldiğini bildirdi. Türkiye’nin DaeKwang’ın en büyük pazarı olduğunu ve bunu kaçırmak istemediklerini belirtti. Kaynak böyle bir yatırımın çok maliyetli olmadığını, sadece kimyasal karıştırıcı makine ve soğutucunun olmasının yeterli olduğunu belirterek Türkiye’de işçi ücretlerinin de Güney Kore’den düşük olduğunu vurguladı. Bu nedenle DaeKwang’ın Türkiye’yi Ortadoğu ve Afrika ülkeleri için ihracat üssü olarak kullanacağını anlattı. 

İşleri büyüttüler

İthalatçı şirketler Meydan ve Mercan, bugüne kadar DaeKwang’dan alım yapıyordu. Şirketler 2013’te DaeKwang’dan toplam 660 bin adet gaz fişeği ithal etmişti. Bu yıl için alım üç kat artırılarak 1 milyon 900 bin biber gazı fişeği sipariş edilmişti. Kore’de biber gazı ihracatını onaylayan ya da durdurabilen kurum olan Kore Savunma Tedarik Ajansı (DAPA), DaeKwang’ın Türkiye’ye ihracatını Aralık 2014’te onayladı. Ancak şirketin lisansı olmadığı halde barut ürettiği ve yasadışı yollarla ithalat ve depolama yaptığı belgelendi. Bunun üzerine 19 Ocak’ta şirket hakkında soruşturma başlatıldı.
Skandallar bitmek bilmedi
Haziranda DaeKwang’ın üretim lisansı olmadığı halde Türkiye’nin de aralarında olduğu ülkelere DK-38R tipi plastik mermi ve DK-N500 göz yaşartıcı bomba ihraç ettiği, Çin’den gizlice kaçak yollarla ihraç ettiği çok tehlikeli bir patlayıcı olan 20 M / T’yi ihraç ettiği göz yaşartıcı ürünlerde kullandığı ve bu ürünleri yasaya aykırı biçimde test ettiği belgelendi. Bunun üzerine soruşturma kapsamı genişletilirken DaeKwang’in ihracatı iyice zora girdi.
[Haber görseli] 
Mesleği ‘oyuncakçı’
Meydan Av Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 1995’ten bu yana faaliyet gösteriyor. Karaköy merkezli şirketin 9 şubesi var. İTO sicil kayıtlarına göre şirketin sahibi İlyas Yücedal. Şirket 3 milyon 500 bin TL sermayeye sahip ve meslek grubu “bijuteri, oyuncak ve hediyelik eşya” olarak görünüyor. Faaliyet konusu ise şöyle: İlgili mercilerden gerekli müsaadeler alarak her nevi ateşli silah ve mermilerini yurtiçinde satın almak, ithal etmek,yurt içinde satmak ve ihraç etmek. Her nevi ok ve yayları; olta, zıpkın ve ağları; av bıçakları, çakıları, balta ve sapanları; kara, deniz ve hava avcılığında kullanılan her nevi alet ve malzemeleri; her nevi kamp malzemelerini; üretmek, yurtiçinde satın almak, ithal etmek, yurtiçinde satmak ve ihraç etmek.

İthalatı yapan diğer firma Mercan Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi yine İlyas Yücedal ile Muhammed Yücedal ortaklığında. 600 bin TL sermaye sahip şirketin sahipleri yarı yarıya ortak. Bu şirketin de meslek grubu bijuteri, oyuncak ve hediyelik eşya olarak kaydedilmiş.

İLYAS YÜCEDAL KİMDİR?
İlyas Yücedal, Yüksek İstişare Konseyi’nde, Erdoğan, Davutoğlu gibi devlet erkânından önemli isimlerinin yer aldığı Dünya Yetimler Vakfı Kurucu Mütevelli Heyeti ve Müşavere Kurulu Üyesi. Ayrıca Türkiye İktisadi Gelişim ve İş Ahlakı Derneği üyesi.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.