Ana içeriğe atla

S&P: Böyle giderse not düşecek

S&P’ye göre Türkiye sınırlarındaki yüksek politik risklerin sürmesi yatırımları ve büyümeyi zayıflatacak. Bu da Türkiye’nin borç profilini bozarak not indiriminin kapısını açıyor.


Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P) Türkiye için önemli uyarılarda bulundu. Moody’s Türkiye’nin notunu dördüncü defa güncellemezken, Standard & Poor’s Türkiye Analisti Aarti Sakhuja, gazetemize yaptığı açıklamada, Suruç’taki bombalı saldırının ardından Türkiye sınırlarında yükselen politik risklere dikkat çekerek bunun da Türkiye’ye sermaye girişlerini engelleyebileceğini vurguladı. Sakhuja, mevcut risklerin not indirimini tetikleyebileceğine dikkat çekti.

Kırılganlık sürecek

Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan S&P Analisti Sakhuja, artan terör olaylarının ve jeopolitik risklerin Türkiye ekonomisine etkilerini şöyle değerlendirdi: Diğer ülke derecelendirmelerinde de olduğu gibi Türkiye’nin de ülke derecelendirmesi hem iç hem de dış etkenlere bağlılık gösteriyor. Türkiye zayıf dış ekonomik temellerinden dolayı, buna özellikle yüksek cari açığının kısa vadeli kaynaklarla fonlanması da dahil, yatırımcı duyarlılığı ve riskleri konusunda kırılganlığını sürdürecek. Konuyu kredi notu acısından ele alırsak yükselen jeopolitik ve iç politik riskler makroekonomik ve de mali yansımalarının şekline göre yatırımcı duyarlılığını olumsuz olarak etkileyebilir.

Zayıf büyüme

Sakhuja, önemli olanın kısa dönemli dalgalanmalardansa, uzun dönemde sermaye girişlerini engelleyerek dış ödemeler dengesinde şoklar yaratıp yaratmayacağı olduğunu söyledi. Aarti Sakhuja, erken seçim riskinin de büyümeyi ve yatırımcı güvenini zedeleyebileceğine işaret etti. Sakhuja şöyle konuştu: Türkiye’de koalisyon belirlenen 45 günde kurulamazsa, kasımda erken seçim olur. Bu durumun ve de Türkiye sınırlarındaki olayların yarattığı yüksek politik belirsizlik yatırımları engelleyip, ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir. Ayrıca Türk Lirası’ndaki değer dalgalanmaları tüketici güvenini ve enflasyonu olumsuz etkileyebilir. Tüm bunlar beraberinde zayıf büyümeyi getirebilir. Sakhuja, Türkiye’nin kredi notu ile ilgili de şu değerlendirmede bulundu: S&P olarak, Türkiye’nin kredi notu görünümünü negatif olarak değerlendiriyoruz. Negatif görünüm gelecek 6-12 ay içinde üçte bir olasılıkla reytingin düşebileceğini belirtiyor. Not indiriminin tetikleyicileri de ödemeler bilançosu ve büyüme şokları gibi nedenlerden dolayı Türkiye’nin finansal ve borç profillerinin bozulması.



Politik baskı

Kuruluş en son mayısta Türkiye’nin yabancı para cinsinden BB+ olan notunu ve negatif görünümü teyit etmişti. S&P’nin not güncelleme tarihi 6 Kasım. Sakhuja faizle ilgili olarak da, “Türkiye’nin kırılganlığının dış sermaye girişlerindeki yavaşlamaya olan hassasiyeti ve de ABD Merkez Bankası’nın para politikasını daraltması olasılığı göz önüne alındığında MB’nin bu yıl faiz indirimine gitmesi olası değil. Ancak faizlerin düşürülmesine yönelik politik baskıları göz ardı etmiyoruz, özellikle büyüme yavaşlarsa” diye konuştu.

Moody ’s yine pas geçti

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü güncellemedi. Kuruluş, böylece Türkiye için belirlediği son 4 potansiyel tarihin hepsini pas geçmiş oldu. Moody’s’in resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, “Moody’s bu duyuruyu, Avrupa Birliği Ülkeleri Derecelendirme Takvimi’nin 7 Ağustos 2015 için belirlenmiş faaliyetlerine ilave açıklık getirmek amacıyla yapmaktadır. Duyuru, piyasalar için bilgi sağlamak amacındadır, bir kredi notu eylemi açıklaması değildir” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, aralarında Türkiye, İsveç ve Azerbaycan’ın bulunduğu bazı ülkelerin notlarının da güncellenmediği belirtildi. Kuruluş, bu yılki değerlendirme takvimindeki ilk tarih olan 10 Nisan’da da güncellemeye gitmeyerek, Türkiye’ye yönelik değerlendirmesini üçüncü kez ertelemişti. Kurumun bu yılki son değerlendirmesini de 4 Aralık’ta yapması bekleniyor. Moody’s, son revizyonunu 11 Nisan 2014’te yaparak, not görünümünü “durağan”dan, “negatif”e çevirmiş, “Baa3” ile “yatırım yapılabilir” kredi notunu da teyit etmişti.



EN KIRILGAN TÜRKİYE

Sakhuja, Türkiye’nin dış ekonomik profilini şu anda Brezilya, Endonezya, Güney Afrika ve Hindistan gibi diğer gelişmekte olan ülkeler içerisinde en kırılganı olarak gördüklerini söyleyerek “Bu durumun başlıca nedenleri ekonominin yapısal cari açığı, yüksek dış borcu, kullanılabilecek az rezervlere oranla yüksek orandaki kısa vadeli dış borçları ve dış finansman gereksinimleri” dedi. Sakhuja şöyle devam etti:

Sermaye kaçışı risk

Fed’in faiz oranlarını arttırması, Türk Lirası’nda ve Türk varlıklarında bazı dalgalanmalar yaşanmasına neden olabilir. Bizim görüşümüze göre, asıl endişe edilmesi gereken husus, ekonomideki kısa dönemli dalgalanmalar değil, Türkiye’nin cari açığını finanse eden dış sermaye akımları ve de Türkiye’ye yönelik risk algısında oluşabilecek kalıcı bir ters yönlü değişikliktir.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.