Ana içeriğe atla

Durmuş Yılmaz AKP'yi topa tuttu

Eski TCMB Başkanı Yılmaz, bankanın büyümeyi gözetmediğini savunan AKP’yi topa tuttu: “Merkez’in üzerine düşen fiyat istikrarını sağlamak. Önce kurumlara görev tanımı koyuyoruz, sonra siyasetçi kurumların istediği gibi davranmasını istiyor. İşler iyi gitmediği için kurumları suçluyor.”


Eski Merkez Bankası Başkanı ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Direktörler Kurulu üyesi Durmuş Yılmaz, TCMB’nin yasalarla belirlenmiş görevinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu belirterek “Her kurum kendi üzerine düşen işi iyi yaparsa büyüme sağlanır. 2001 krizinden sonra önemli işler yaptık, hastalıklı yapıdan çıktık. Ancak şimdi işler kötüye gidince siyasetçi kurumları suçluyor” dedi.

İstanbul Kültür Üniversitesi’nin düzenlediği Türkiye ekonomi konulu konferansa katılan Yılmaz, toplantı öncesi gazetemizin sorularını yanıtladı. Yılmaz, AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından her Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan “TCMB büyümeyi de gözetsin, faizi indirsin” eleştirilerine sert yanıt verdi. 

Yılmaz, toplumlarda ana hedefin her zaman büyüme ve istihdam olduğunu, bunu tek bir kurum başaramayacağı için her kuruma farklı görevler verildiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“Fiyat istikrarı büyümenin alternatifi değil. Fiyat istikrarı hedefi içinde zaten büyüme var. Enflasyonu kontrol altına almak kaliteli büyüme sağlar. Merkez nadasa hazırlıyor toprağı, kendi üzerine düşen görevi yapıyor. Dolayısıyla fiyat istikrarı, finansal istikrar büyüme için ara hedeflerdir.”

Konferansta da eleştirilerini sürdüren Yılmaz, kurumların yasal düzenlemeler çerçevesinde hareket ettiğini ve siyasetçilerin kurumların yapılarına saygı göstermesi gerektiğini söyledi. Yılmaz“TCMB’ye fiyat istikrarı görevi verilmiş. Önce kurumları kuruyoruz, onlara  tanımı koyuyoruz, sonra siyasetçi kurumların istediği gibi davranmasını istiyor. Müdahale olunca güven kalmıyor” dedi.



Merkez, doğru işler yapıyor

Durmuş Yılmaz, TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın bankaya yönelik eleştirilere tavrını nasıl değerlendirdiğiyle ilgili sorumuza ise “Bağımsız kurumların olduğu her yerde mutlaka demokrasi açığı var. Bu açığı kapatan da kurumlar. Merkez Bankası çok güzel iş çıkardı. Polemiğe girmek yerine doğru işler yaparak bu eleştirilere yanıt veriyor. İşinizi doğru yaparsanız insanlar sonucu görürler ve oradan iyi bir şey çıkacaktır, doğruluğu ortaya çıkacaktır. Merkez de bunu yapmaya devam ediyor” yanıtını verdi.


Herkes üzerine düşeni yapsın

‘Merkez bankası fiyat istikrarı gözettiği zaman ben bunu yaparsam başkası da kendi üzerine düşeni yapacaksa büyüme sağlanacaktır diyor. Kurumların bağımsızlığına saygı duyulursa ekonomik büyüme daha da güçlenir’


Büyüme ciddi sorun olacak

Konferansta konuşan gazetemiz yazarı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan ise Türkiye’nin büyüme modelinin sorunlu olduğunu belirterek “Dünyayı bir durgunluk bekliyor. Gelir dağılımında muazzam bir bozulma yaşanıyor. Bundan sonra büyümenin ana kaynağı bilgi ve teknoloji ile donatılmış nitelikli iş gücü olacak, görece vasıfsız olan kol emeğiyle çalışan işçinin geliri düşecek. Bizim gibi ara elaman yetiştiren ülkeler için bu ciddi sorun” dedi. Yurt içi tasarrufların ve imalat sanayinin milli gelirdeki paylarının düştüğüne dikkat çeken Yeldan, “Milli gelir içinde inşaat sektörü harcamaları eğitimden fazla. 2008-2012 arasında GSYH 44 milyar 299 milyon dolar artarken toplam dış borç 55 milyar 818 milyon dolar arttı” bilgisini verdi.




















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.