Ana içeriğe atla

Sorunlu Krediler Artacak


Sektör açısından 2014'ün en önemli gelişmelerinin kur ve faizdeki sert yükseliş ile kredilere getirilen taksit sınırı olduğunu ifade eden bankacılar, takipteki kredilerde artış yaşandığını ancak bunun yönetilebilir olduğunu belirtiyor. Bankacılar 2015'in ise daha iyi bir yıl olmasını bekliyor.

Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, 2014'te gerek Fed'in varlık alım programında gittiği daralma gerekse Türkiye'deki politik gelişmeler, karışık jeopolitik ortamın yarattığı ek kırılganlık sonucu faiz ve kurda görülen sert yükselişin bankacılık sektörünü de olumsuz etkilediğini söyledi. Açıkalın şöyle devam etti "Ayrıca hem Merkez Bankası hem de BDDK tarafından alınan önlemlerle birlikte kredi büyümesi referans olarak belirtilen seviyelere geriledi. Bireysel kredi büyümesi ise kurumsal kredi büyümesinin gerisinde kaldı" dedi.

Yılın ikinci yarısında ise küresel piyasalardaki olumlu hava ile birlikte sektörde büyüme ve karlılıkta toparlanma yaşandığına işaret eden Açıkalın, bunun sonucu olarak da sektörün yılı yine 2013 yılsonu seviyelerine yakın bir karlılık ile bitireceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Bireysel ihtiyaç kredileri ve kredi kartları aktif kalitesinde ise sınırlı bir bozulma görüldüğüne dikkat çeken Açıkalın, "Bireysel ihtiyaç kredilerinde takipteki kredi oranı 2013 sonundaki yüzde 3'ten yüzde 3.7'ye yükseldi. Kredi kartlarında ise bu oran yine geçen yıl sonundaki yüzde 5 seviyesinden yüzde 6.9’a geldi. Şu anda trende baktığımızda bozulmanın sınırlı bir seviyede kalacağını düşünüyoruz. Zira bankalar da artık özellikle bireysel tarafta daha etkin bir risk yönetimine sahip" dedi.

Sektör açısından 2015'in hem kredi büyümesi, hem de kârlılık olarak 2014’ten daha iyi bir yıl olacağını öngören Açıkalın, "Son yıllarda düzenleyici kurumların attığı adımlar neticesinde KOBİ ve ihracat kredilerinde gerçekleşen güçlü büyüme trendinin 2015'te de süreceğini düşünüyoruz. Altyapı yatırımları ile proje finansmanı kredilerinde yakalanan büyüme de devam edecek. Tüketici kredileri ve kredi kartlarında da 2014’e göre bir miktar daha olumlu bir tablo öngörüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise 2015'te sektörde kredi büyümesinin mevcut seyrine devam etmesini ve Merkez Bankası’nın öngördüğü şekilde yüzde 15 civarında gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. Sektörün kredileri daha fazla oranda iç kaynaklardan finanse etmeyi hedefleyeceğini ifade eden Leblebici, "Ekonomik aktivitenin seyrine bağlı olarak sorunlu kredi oranlarında bir miktar artış beklenebilir. Bu ihtimale karşı sektör olarak gerekli tedbirleri alarak sağlam sermaye yapımızı korumaya devam edeceğiz. Bu noktada, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklara yapacağı destek ile alakalı olarak yaptığı son düzenlemelerin de sektöre olumlu etkisi olacaktır" dedi.

Leblebici, Türkiye ekonomisine ilişkin ise şu öngörülerde bulundu:

"2015 yılı, özellikle gelişmekte olan ülkeler için mevcut yapılarını yeniden gözden geçirme yılı olacak. Merkez Bankası’nın küresel ekonomideki şoklara özellikle son dönemde hızlı tepki verdiğini gözlemliyoruz. Orta Vadeli Program’da enflasyonla mücadelenin birinci öncelik olarak belirlenmiş olmasını da olumlu bir gelişme. Türkiye için bu dönemde cari açık önemli bir kırılganlık unsuru. Sürdürülebilir bir büyüme için cari açığı daha da aşağılara çekmeliyiz. Petrol fiyatlarındaki düşüş ise hem enflasyon ve cari açık tarafında nefes aldıracak hem de harcanabilir gelir düzeyini artırarak iç talebe olumlu etki yapacaktır."

Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu da 2014'te bankacılık sektörünü etkileyen en önemli faktörlerin tüketici kredileri ile kredi kartlarında taksit sayısı sınırlaması, kur ve faiz gelişmeleri olduğunu söyledi. Güzeloğlu'nun verdiği bilgiye göre 2014 yılının ocak-eylül döneminde sektördeki toplam krediler yüzde 13 büyüdü. Perakende krediler sadece yüzde 4.5 büyürken perakende dışı segmentlerdeki büyüme yüzde 17 düzeyinde gerçekleşti.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.