Ana içeriğe atla

Bilal’in gemileri şirketten

Erdoğan’ın akrabalarıyla yakın arkadaşları arasındaki saadet zinciri gemileri bedavaya getirdi


Mustafa Erdoğan, Bilal Erdoğan ve Ziya İlgen’in ortak olduğu BMZ Group, Palmali Denizcilik’ten kredi alıp Erdoğan’ın yakın arkadaşı Servet Yardımcı’nın tersanelerinde yapılan gemileri tekrardan Palmali’ye kiralıyor. Palmali, Malta merkezli olduğu için Malta bayrağı taşıyan gemiler için vergi de ödenmiyor.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan, oğlu Necmettin Bilal Erdoğan ve eniştesi Ziya İlgen’in ortak olduğu BMZ Group Denizcilik Şirketine inşa edilen 10 tankerden ikincisi olan M/T BEGIM ASLANOVA isimli nehir tankeri denize indirildi. Yardımcı Tersanesi’nde yapılan törene uzun zamandır gözler uzak olan Mustafa Erdoğan da katıldı.

Palmali Group, geçen yıl mayıs ayında Yardımcı Group ile ‘Armada tip’ diye tanımlanan petrol taşımada kullanılmak üzere 10 geminin yapımı için anlaştığını duyurmuştu. Daha sonra bu gemilerin BMZ Group’a krediyle satıldığı anlaşıldı. 

Deniz Haber Ajansı'nın haberine göre, BMZ Group gemi alımı için önce Palmali Holding’ten kredi alıyor. Tanesi 18 milyon dolardan 10 gemi için alınan kredi miktarı 180 milyon dolar yani 400 milyon lira. BMZ daha sonra krediyi aldığı Palmali Holding’e bu gemileri 10 yıllığına kiralıyor. Paranın nasıl ödendiği konusunda netlik yok. Palmali Holding konuyla ilgili sorularımızı yanıtlamaktan kaçındı. Diğer yandan Palmali Malta merkezli olduğu için de BEGIM ASLANOVA Malta bayrağı taşıyor. Bu da hükümetin yabancı bayrak taşıyan gemiler konusundaki söylemini yalanlıyor.

Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde hükümet, tekne ve gemilerin Türk bayrağına geçmesi için kanun çıkarmış, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Türk bayrağına geçmeyenler ısrar ederlerse biz burada iyi niyet görmüyoruz, Denizcilik Müsteşarlığımız bu konuda çalışıyor” demişti.
BMZ Group Denizcilik Şirketine her biri 18 milyon dolara mal olan Armada Sınıfı Nehir tankerlerinden ilki M/T MECID ASLANOVA, 18 Haziran’da Yardımcı’ya ait Türkter Tersanesi’nde yapılan törenle denize indirilmiş ve 10 yıllığına Palmali Denizcilik Şirketi’ne kiralanmıştı. Palmali’nin Socar, Lukoil gibi büyük şirketlerle uzun vadeli kontratı bulunuyor. Yardımcı Group 5 yılda 10 geminin yapımını tamamlamayı planlıyor. M/T BEGIM ASLANOVA, 140 metre boyunda, 17 metre genişliğinde ve 7 bin 150 DWT taşıma kapasitesine sahip.

Kontak hesaplar kafa karıştırdı

Diğer yandan BMZ Group Denizcilik Şirketi’nin birçok bankada kontak hesabı bulunduğu öne sürüldü. Bu, MASAK tarafından “şirinler kara para aklama yöntemi” olarak adlandırılıyor. Normal şartlarda belli bir miktarın üstündeki paranın yurtdışına aktarılması için devlete bildirim yapmak gerekiyor. Buna göre şirket birçok bankada hesap açıyor. Küçük mebladaki parayı yurtdışına çıkarabiliyor. Daha sonra bu hesaplardan toplanan paralar tek bir gerçek kişinin hesabına aktarılıyor. Türkiye’de 4208 sayılı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 8. maddesinin değişmeden önceki hükümlerine göre; yükümlüler taraf oldukları ve aracılık ettikleri tutarı 5 milyar lira veya muadili dövizi aşan maddede yazılı her türlü işlemi MASAK’a bildirmek zorunda idi. Bu tutar, tespit edildiği tarihte yaklaşık 20 bin ABD dolarına tekabül etmekte idi. 

Tehlikeli ilişkiler

Erdoğan’ın önerisiyle Türk vatandaşlığına geçen Azeri işadamı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu’na ait olan Palmali Holding Malta merkezli. Mansimov’un açıklamasına göre Rusya, Ukrayna, Türkiye veya Azerbaycan’ın kendi başına bağımsız bir yapısı var. Ancak bütün şirketler Malta’da konsolide oluyor. Vergi cenneti olarak bilinen Malta, vergiden kaçınmak için şirketlerin merkezini taşıdığı bir yer. Ermeni düşmanı olarak bilinen ve Kızılordu’da yüzbaşılık geçmişi olan Mansimov, 1998’de Türkiye’de Palmali’yi kurdu. Mansimov, Türkiye’deki yatırımları ve lüks yaşantısıyla dikkat çekiyor.
Yardımcı Group Yönetim Kurulu Başkanı Servet Yardımcı ise Rizeli bir armatör. Rizespor’da da yöneticilik yapan Yardımcı, Fenerbahçe kongre üyesi ve Türkiye Futbol Federasyonu başkanvekili. Temmuz ayında Yıldırım Demirören’in Futbol Federasyonu Başkanlığı’ndan ayrılacağı konuşulmuş, Erdoğan’ın Demirören yerine Yardımcı’yı önerdiği haberlere yansımıştı. Diğer yandan Rize’deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde Servet Yardımcı Tıp Fakültesi bulunuyor. İTO sicil kayıtlarına göre Servet Yardımcı’nın 10’un üzerinde gemi-tersane şirketi bulunuyor.

















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.