Ana içeriğe atla

Cumhuriyet'in Gözünden 2015'e Bakış

Gözler yine Fed'de olacak



Bir yıl boyunca ABD ile oturup kalkan küresel piyasalar gelecek yıl yine Amerikan Merkez Bankası Fed'i izlemeye devam edecek. Fed'in 2014'te varlık alım programını sonlandırmasıyla başlayan yeni dönemde bu kez faiz artışı piyasalar için ana gündem maddesi. Faiz artışıyla birlikte özellikle gelişen ülkelerde park etmiş önemli bir para dilimi de ABD'ye yönelecek.














İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, küresel piyasalarda 2014 tablosunu çizerek 2015 öngörülerini Cumhuriyet ile paylaştı.

Bu yılın başında var olan kaygılarla ve yıl sonunda oluşan durumun neredeyse taban tabana zıt olduğunu ifade eden Manukyan şu değerlendirmelerde bulundu:




2014


Toparlanma hayal oldu



  • Sene başında ABD Merkez Bankası Fed'in varlık alımlarını kademeli olarak sona erdirmesi büyük bir risk olarak görülüyordu.
  • Avro bölgesi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) verilerinin yukarı yönlü hareketi piyasanın bir kısmında bölgede en kötünün geride kaldığını düşüncesini uyandırmıştı.
  • Gelişmekte olan piyasalara ve özellikle kurlara yönelik ciddi bir tedirginlik söz konusuydu.
  • Japonya’nın Başbakan Abe’nin reçetesi önderliğinde toparlanacağı beklentisi fiyatlanıyordu.


Ancak yıl sonuna doğru baktığımızda Fed'in varlık alımlarını son derece ustaca yöneterek sona erdirdiğini ve piyasalarda ara ara oynaklığa neden olsa da nette fazla hasar vermediğini gördük. Avro bölgesinde ise gelişmeler yeniden dezenflasyon baskısını oluşturdu ve varlık alımlarını gündeme getirdi. Japonya’da büyüme çöktü ve ülke resesyona girdi. Gelişmekte olan ülkelere ilgi ise bir gitti bir geri geldi.




2015


Petrol düşecek, yavaşlama sürecek



  • 2015'te Fed faiz artışına ne zaman gidecek? Şayet aralık ve ocak aylarında ücretlerde yükseliş yüzde 0.3 civarında olursa Fed'in ilk adımı yılın ilk yarısında gelecektir. Beklenti ağırlıklı yılın 4 çeyreğinde kümelenmiş olduğundan bu tip bir kayma gelişmekte olan ülkeler açısından negatif fiyatlanır.
  • Avrupa Merkez Bankası'nın devlet tahvilleri alarak varlık alımına gitmesine kaçınılmaz olarak bakılıyor. Ancak Almanya’nın bu konuya muhalefeti nedeni ile beklenenden daha geç bir zamanda açıklanabilir. Her durumda böyle bir karar Avro için negatif olurken hisse piyasalarında olumlu karşılanacaktır. Ancak Fed'in etkisi daha eşitler arasında birinci diyebiliriz.
  • ABD’li üreticilerden belirgin bir iflas dalgası veya OPEC’ten net bir kısıntı gelmez ise, ki şu anda öyle görünüyor, petrol fiyatları düşük seyrini koruyacak ve daha da gerileyecektir. Bu daha önce petrodolar olarak özellikle gelişmekte olan ülkelere gelen likiditenin azalması anlamına gelir.
  • Çin yavaşlamaya devam edecektir. Yani end. emtialar üzerinde baskı sürecektir.
  • ABD hisselerinin bir sene daha diğerlerinden daha iyi performans göstermesini bekleyebiliriz. Keza ana trend de dolar lehine hareket edecektir.
  • Altında düşüşün büyük kısmı bitmiş olsa da reel faizlerin artışı bir satış daha getirerek 950 seviyelerinin görülmesine neden olabilir.


Piyasalarla ilgili bankacıların öngörüleri ise şöyle:




Faik Açıkalın (Yapı Kredi Üst Yöneticisi): 2015’in taşların yerine daha iyi oturacağı bir yıl olacağını söyleyebiliriz. AncakTürkiye’nin önünde bir takım aşılması gereken noktalar da bulunuyor. Jeopolitik konumumuz gereği Suriye ve Irak gibi çevre ülkelerin geleceği, Rusya- Ukrayna arasındaki ilişki ve ihracatımızın ağırlıklı bölümünü yaptığımız Avrupa’nın hala olumlu büyüme sinyalleri vermemesi ve bütün bunların yanı sıra bir seçim dönemi yaşayacak olmamız önümüzdeki riskler olarak görünüyor. Bir de tabiki Fed'in halen beklenen faiz artışı da makroeokonomik ortamda oynaklık yaratmaya devam edecek



Temel Güzeloğlu (Finansbank Genel Müdürü): Gelecek yıl küresel ekonomik ve jeopolitik gelişmeler belirsizlik arz etmeye devam edecek. Fed'in kısıtlayıcı para politikalarına yönelmesi beklentileri ötelenirken Avrupa Merkez Bankası'nın ise daha da genişlemeci politikalara ağırlık vermesi bekleniyor. Yavaşlayan küresel büyüme diğer gelişen piyasalarla birlikte Türkiye için olumsuz, devam eden düşük emtia fiyatları ve düşük faiz ortamı ise olumlu olacak. Dengenin nasıl oluşacağı ise 2015 yılının belirleyici ekonomik unsuru olacak.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.