Ana içeriğe atla

Şimşek: Biz her şeyi yaptık sıra vatandaşta


Türkiye ekonomisiyle ilgili pembe tablo çizen Şimşek, “Yoksulluk azaldı. Borç endişe kaynağı olmaktan çıktı. Vatandaştan beklentimiz tasarruf yapmaları” dedi.



Türkiye'nin orta vadede enflasyon, cari açık gibi sorunları olsa da her iki veride de başarı yakaladıklarını iddia eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, borcun endişe kaynağı olmaktan çıktığını, sağlık sisteminin iyileştiğini, yoksulluğun azaldığını, gelir dağılımının iyileştiğini belirterek vatandaşa tasarruf çağrısı yaptı. Şimşek, "En temel problemimiz tasarruflar. Bizim beklentimiz vatandaşlardan gelece bir miktar yatırım yapmaları, tasarruf yapmaları" dedi.


Bu yıl beşincisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nın açılış konuşmasını yapan Şimşek, "Küresel terör tehdidine rağmen bu kadar insanın dünyadan ve Türkiye'den gelmiş olması büyük bir başarıdır" dedi.

Şimşek şöyle devam etti: "Öyle bir dönemden geçiyoruz ki kısa vadeli sinyaller üzerine odaklanırsak hikayeyi kaçırabiliriz. Son yılların en zor en karmaşık kriziyle ve jeopolitik gerilimiyle karşı karşıyayız. G20 zirvesi sonrasında iyileşme sürecine girdik. Herkes resmin vahametini biliyor ama yapılması gerekeni de iyi biliyor. G20'de ne para politikası ne maliye politikası tek başına zayıf büyüme problemini çözemez bunu yapısal reformlarla yapabilir dedik.Her şey güllük gülistanlık olsaydı karşınıza her gün yapısal reformlarla çıkmazdık."

Şimşek yapısal reformlarla ilgili şifrelerin iyi çözülmesi gerektiğini, iyi çözülmesi halinde büyük iş fırsatlarının çıkacağını belirtti.



Enflasyon başarı
Türkiye'nin bu dönemi iyi geçirdiğini iddia eden Şimşek, gelir dağılımının son 15 yılda düzeldiğini, AB ile aranın kapandığını, sağlık sisteminin iyileştiğini, Türkiye'nin mutlak yoksullukla mücadelede başarı olduğunu öne sürdü.

"Türkiye'nin en temel sorunu bütçenin dengeleri olmuştur" diyen Şimşek, geçen sene Türkiye'nin bütçede dengeyi sağladığını, borcun bir endişe kaynağı olmaktan çıktığını iddia etti.

Şimşek şöyle konuştu: "Para politikasını çok eleştirebilirsiniz, eleştiriler var, olabilir. Türkiye tek haneli enflasyonu indirdi. Bu bir başarı ama bunun kalıcı olması lazım. Bizim en temel problemimiz tasarruflar. Bu tasarruf oranıyla Çin ve Hindistan kadar büyüyemeyiz. Bugün kredilerin mevduata oranı yüzde 120'ye ulaşmış. TL açısından bakarsanız 140'ları aşmış. Dolayısıyla sistem derinliğe sahip değil. Tasarruflarımız yüksek olsaydı sermaye piyasaları daha derin olsaydı bu reform gündemiyle bu bütçe dengesi ve küresel konjonktürle daha başarılı olurduk.Bizim beklentimiz vatandaşlardan gelece bir miktar yatırım yapmaları."

Şimşek, enflasyon ve cari açıkta sorunların orta vadeli olduğunu belirterek, yapılacak yeni nesil reformlarla Türkiye'nin yüksek gelir grubuna gireceğini söyledi.



Ciddi sermeye çıktı
Şimşek, geçen sene Türkiye'den ciddi sermaye çıkışı olduğunu dile getirerek, "Sermaye negatif faiz veren ülkelere gitti. Çünkü endişe var. Büyüme endişesi, jeopolitik endişeler nedeniyle gelişmekte olan diğer piyasalardan da çıkış oldu. Gelişmekte olan ülkelerden 540 milyar dolar kaçtı" dedi.

İlk 10 ekonomi arasına girme hedefi olan Türkiye'nin iş yapma kolaylığında 55. sırada olmasının kabul edilemez olduğunu belirten Şimşek, yine de bir ilerleme olduğunu söyledi.
Kurumların kalitesinin çok önemli olduğunu belirten Şimşek, "Burada algı bozulması var. Gerçeklik algı kadar kötü değil ama yine de bir bozulma var. Reformları bu nedenle yapıyoruz" dedi.




90'lara dönmeyiz
Şimşek Türkiye'nin gündemine oturan terör olayları ile ilgili ise "Geçen hafta bu ülkede ne oldu derseniz tabi ki terör olayları konuşulacak. Terör küresel bir problemdir. Hangi din kisvesi altında olursa olsun, menşei ne olursa olsun terör lanetlidir. Brüksel'de PKK çadır açınca sorun yok, IŞİD çadır açınca sorun var. Kaynağı ne olursa olsun terörle mücadele çok önemli" dedi.

Gelecek on yıl içinde orta gelir tuzağından kaçınmak için, rekabet gücünün artması için reforma ihtiyaç olduğunu ifade eden Şimşek, "Reform yapmamak gelecek nesillerden hırsızlık demektir, gelecek nesillere zulüm demektir. Bu kadar ağır bir suçtur. Terörün amacı da bu reformları zayıflatmak. Terörün ilacı daha çok reform daha çok demokrasi, hak ve özgürlüktür. Halkımız yanımızda. Güneydoğu'da görüyorsunuz. Halk samimiyetimize inanıyor. 90'ların tuzağına düşmeyeceğiz" diye konuştu.




ZİRVEDEN NOTLAR


Mustafa Koç unutulmadı
Uludağ Zirvesi'nde geçtiğimiz aylarda yaşamını yitiren işadamı Mustafa Koç için anma yapıldı. Video sunumunda Koç'un hayata bakışı, Türkiye ekonomisine sunduğu katkı, uluslararası arenadaki yeri ve kültür sanata desteği ile ilgili bilgiler verildi. Videoda Ümit Boyner, Vuslat Doğan Sabancı, Cem Boyner, Oya Eczacıbaşı, Ayşegül Dinçkök, Fuat Güner, Osman Çamıklı, Mustafa Koç'a dair anılarını ve düşüncelerini anlattı.

İş dünyası Uzakdoğu'ya kaybetti
Zirve bünyesinde düzenlenen "Yarının rekabetçi sektörleri panelinde" patronlar, potansiyel vaad eden sektörlere ilişkin öneriler sundu. Panelde konuşan Sabancı Holding Sigorta ve Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye'nin pek çok alanda bugünkü şartlarda dünyayla rekabet edemeyeceğini kaydetti. Türkiye'de emeğin ve sermayenin oldukça pahalı olduğunu kaydeden Dinçer, "Asgari ücretten sonra Uzakdoğu'ya karşı toptan kaybettik. Türkiyede enflasyon ve yüksek reel faizler nedeni ile sermaye de pahalı. Önümüzdeki dönemlerde eğitim ve sağlık alanlarında fırsatlar çıkabilir, atılımlar yaşanabilir" dedi.

Halka arz için anlaşma yok 
Sabancı Holding Sigorta ve Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, Carrefoursa'da ikincil halka arz için Bank of Amerika ile herhangi bir anlaşmanın olmadığını açıkladı. Konu ile ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Dinçer, halen yüzde 2 olan halka arz oranını yükseltmeyi hedeflediklerini ancak buna ilişkin bir takvim planlamadıklarını belirtti. 


YENİ MAĞAZALAR 
VERİMLİLİĞİ DÜŞÜRDÜ 
Hisse satışına niyet olarak sıcak baktıklarını, borsanın da yıl başından bu yana yüzde 15 civarında yükselme gösterdiğini aktaran Dinçer, "Ancak halka arz uzun bir süreç. Şu an bununla ilgili bir plan yok. Geçen yıl Carrefoursa'da önemli bir büyüme gerçekleştirdik. Operasyonel olarak önemli satın almalar yaptık, çok sayıda mağaza açtık ve şirketin satış alanı yüzde 70 büyüdü. Çok fazla yeni mağaza olduğu için doğal olarak şirketin operasyonel verimliliğinde düşüşler var. Öncelikle bunu düzeltmemiz şirketi düzgün bir hale getirip operasyonel verimliliği gereken noktaya getirmemiz lazım. Finansallar stabil hale bu durum düşünülür."

YABANCI GELMEZ 
YERLİLER GİDER 
Açıklamalarında terör olayları nedeni ile perakende sektöründe yaşanan sıkıntılara da değinen Dinçer, gıda ve teknoloji alanında marjinal kısa süreli düşüşlerin olduğunu yıl sonu bilançolarını etkileyecek bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti. Teknoloji perakendesi alanı da yabancı şirketlerin geç gelmemeleri ve piyasayı yeterince anlayamamaları nedeni ile başarısız olduğunu kaydeden Dinçer, "Bu alanda yeni girişler olmaz. Konsolidasyon olur" açıklamasını yaptı. 

Tesla olmazsa Mesla yaratırız
Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın ise otomotiv, enerji ve sağlık alanları da fırsatlar olduğunu kaydetti. Açıklamalarında yerli otomobil projesine ilişkin eleştirilerde de bulunan Akın, "Yerli Motorlu araba yapmak yerine neden elektrikli yapmıyoruz. Motorlu araba 100 yıl önce yapıldı. Elektrikli araba ile bizim aramızdaki fark 1-2 yıl. Bir Tesla yaratacağımıza inanıyorum.  Tesla olmasa da Mesla yaratırız. Bence ülke elektrikli arabaya fokus olmalı burada argeye büyük teşvik vermeli" dedi.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.