Ana içeriğe atla

Saxo Bank: Düşük faiz Türkiye için en büyük risk

Erdoğan'ın Merkez'e baskısına dikkat çeken Saxo Bank stratejistlerine göre Türkiye'nin yatırımcı çekebilmesi için faizlerin enflasyonun üzerinde olması gerek. Türkiye'de faizler hala çok düşük. İstikrarı yakalamak için bu dengenin değişmesi gerek.


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı (TCMB) etkilemeye çalıştığını söyleyen Saxo Bank stratejistleri, yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelmesi için enflasyonun politika faizinin altına çekilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Merkez Bankası hafta içinde faiz koridorunun üst bandında indirime giderken, yabancı analistler de Merkez'in politik baskı altında hareket ettiğini, faizlerin düşük tutulmasının ekonomik bir gerekçesi olmadığını düşünüyor.

Dengeler iyileşmeli
Dünyanın önde gelen online yatırım bankalarından Saxo Bank'ın üst düzey yöneticileri, Kopenhag'daki genel merkezinde bankanın faaliyet gösterdiği 14 ülkeden 30 gazeteci ile bir araya geldi. Küresel ekonomideki gelişmelerin değerlendirildiği toplantılar sonrası Türkiye hakkında sorularımızı yanıtlayan Saxo Bank stratejistlerine göre Türkiye'de hala enflasyon çok yüksek ve faiz oranları hala çok düşük. Bu da lirayı risk altında bırakıyor.

Saxo Bank Forex Strateji Müdürü John Hardy, Türk lirasının sürekli değer kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu yüksek enflasyonun da bununla birlikte geldiğini belirterek "Türkiye'nin istikrar yakalaması için bazı dengelerin iyileşmesi lazım. Pozitif reel faizleri görmesi lazım, enflasyonun politika faizinin altına düşmesi gerekli. Böylece kurunu koruyabilir. Liranın sürdürülebilir bir şekilde değer kazanması gerek. Cari açıkta iyileşme, büyümenin devam etmesi ve enflasyonun düşmesi yatırımcıların Türkiye'ye bakmasını sağlayacak etkenler olur" dedi.

SAXO BANK - KOPENHAG
Kur krizi çıkabilir
Büyüyen pazarların geri dönüşünün biraz erken zamanlı olduğunu belirten Hardy, dolar yükseldiği anda bu ülkelerin potansiyeli üzerine bir kapak gibi oturacağını söyledi.

Gelişen piyasalarda iyi ve kötü hikayelerin birbirinden ayrılması gerektiğini ifade eden Hardy, "Petrol fiyatları göreceli olarak dengeli durduğu sürece Rus rublesi idare edebiliyor. Brezilya gibi yerlerde büyük kırılganlıklar var, Güney Afrika da öyle. Türkiye bu iki ülkenin arasında bir yerlerde kalıyor. Negatif reel faizler ve yüksek enflasyon yatırımcıyı korkutuyor. Uygulanan politikalar bunu dengeleyecek gibi durmuyor. Jeopolitik risklerin de fazlasıyla farkındayız. İngiltere'nin AB'den çıkışının bir anda gerçekleşme olasılığı yüksek bir risk olarak görülmeye başlandı. Gerçek bir kur krizi yaşama ihtimali çok olağan görülüyor."

Erdoğan'ı anlamıyoruz
Saxo Bank Sabit Getirili Yatırım Analisti Michael Boye ise şunları söyledi: "Türkiye'de bağımsız kalmaya çalışan bir merkez bankası var. Siyasi sebeplerden dolayı faiz oranlarının düşürülmesini isteyen bir Cumhurbaşkanı var. Ekonomiyi güçlendirmek veya düşük konut kredisi oranları için Merkez Bankası'nı etkilemeye çalışıyor. TCMB diyor ki enflasyon çok yüksek. Bunun için bağımsız bir merkez bankasına ihtiyaç var, politik olayları, seçimleri dikkate almamak için. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hatta bir söylemini okumuştum. Enflasyonu azaltmak için faiz oranlarını düşürmek gerektiğini söylüyordu. Ekonomide bunun tam tersi yapılır normalde. Medyayı kontrol etmeye ya da çevirmeye çalışıp çalışmadığını bilmiyorum, ya da bir siyasi gündem yaratmaya çalışıp çalışmadığını, ya da halkın merkez bankası hakkında ne hissettiğini değiştirmeye çalışıp çalışmadığını, ama ekonomik bir bakış açısıyla hiçbir anlamı yok, enflasyon hala çok yüksek ve faiz oranları hala çok düşük."
SAXO BANK - KOPENHAG

Fed, Trump'tan korkuyor
John Hardy, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarını yavaşlatmasının bir nedeninin de Başkanlık seçimleriyle ilgili olduğunu söyledi. Hardy, "Veriler Fed'in yakın zamanda faizleri yükseltmesi gerektiğini gösteriyor. Enflasyon yükselişte, veriler ortada. Fed zaten kırılgan olan piyasalara olumsuz sinyal göndermek istemiyor. Diğer yandan tüm Fed görevlileri politik kampanyalara ne kadar destekte bulunduklarını açıklamak zorundalar. Donald Trump’a 0 destekçi var. Sanırım bu bir mesaj anlamına geliyor. Fed Donald Trump’ın başkan olma ihtimalinden çok korkuyor. Bütçe sorumluluğu ve ekonomik olarak bunun ne anlama gelecek olmasının, uygulayacağı politikaların yanı sıra, Trump’ın anti-Fed’ci bir başkan olma ihtimali çok yüksek. 2018 yılında Janet Yellen’in görev süresi dolduğunda, ne olacağını kim bilebilir? Belki aynı anda hem başkan hem de Fed’in başındaki kişi olmayı deneyen ilk insan olabilir, kim bilir? Trump’ın başkan olma ihtimali çok düşük, aday bile olmayabilir. İhtiyacı olan delege sayısını bulamayabilir. Onu durdurmak kolay olmaz ama gerçekten çok isteseler onu durdurabilirler, çünkü bu Cumhuriyetçilerin partisi. Hala bir risk mevcut. Fed faizleri temmuzdan önce yükseltmeyecek" diye konuştu.

İngiltere'nin AB’den çıkma oylamasının da piyasa için bir dengesizlik oluşturduğuna dikkat çeken Hardy, İngiltere, AB'den çıkarsa uzun vadede halihazırda stres altındaki Avrupa üzerinde büyük baskı oluşturacağını söyledi.

SAXO BANK - KOPENHAG

Mülteci sorunu etkileyecek
SAXO Bank Üst Yöneticisi (CEO) Kim Fournais ise mülteci meselesi daha da büyürse, bunun ülke ekonomilerini ve GSYH'leri etkileyeceğine dikkat çekerek "Türkiye’yle yapılan anlaşma Avrupa’nın sorununu bitirecek ama dünyanın sorununu bitirmeyecek" dedi. Bu yılın 'politik' bir yıl olacağını söyleyen Fournais, yılın en önemli gelişmelerinin ABD seçimleri ve İngiltere'nin AB'den çıkış kararı (Brexit) olduğunu belirtti. Merkez bankalarının sıfır faiz politikalarının artık öldüğünü, kimsenin kredi almak istemediğini dile getiren Fournais, "Çalışanlara en az paranın ödendiği ve şirketlerin en fazla para kazandığı dönemdeyiz. Politikacılar sadece zaman kazanmaya çalışıyor. Neden Trump var neden Brexit var? Neden sağduyu çok zor? Çünkü sosyal konsensüs bozuldu" diye konuştu.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.