Ana içeriğe atla

500 çalışan hükümetin elinde oyuncak oldu

İpek Medya şirketlerinin hükümete yakın isimlerle kadrosunun değiştirildiği, TV’lerin değerini düşürmek için Turksat’tan çıkarıldığı ve böylece tasfiye sürecinin hazırlandığı savunuluyor.


Yaklaşık dört ay önce kayyum atanan Kanaltürk, Bugün TV, Bugün Gazetesi, Millet Gazetesi ve Kanaltürk Radyo’yu barındıran İpek Medya Grubu önceki gün itibarıyla faaliyetlerine son verirken, konuya yakın kaynaklar bu sürecin aslında 17 Aralık 2013’tan itibaren planlandığına dikkat çekiyor. Önce reklamların kesildiğini sonra şirketlere vergi denetimi ve ardından polis baskını yapıldığını hatırlatan kaynaklar, görevi sıkıntılı süreçleri yönetmek olan kayyumun ise teknik ekipten yazı işleri kadrosu ve çaycısına kadar yapıyı tamamen değiştirdiğini, bunu kendilerine yakın kadrolara alan açmak adına kullandıklarını, dolayısıyla da şirketlerin yapısını daha da bozduğunu belirtiyor. Verilen bilgiye göre yeni gelen ekip uçuk rakamlarla iş başı yaparken, 4 kişi yerine 9 kişi alındı. Kayyum zamanında çalışanların yüzde 90’ı değişti.

200 milyon dolar
Diğer yandan TV kanallarının kayyum atamasından sonra Turksattan düşürülmesi de şirketlerin değerinin düşürülüp satılmaya çalışıldığı iddasını güçlendiriyor.

Kayyumdan önce kapatılan medya şirketlerinin 200 milyon dolar mali değeri vardı. İki gazete 2 TV ve 1 radyodan oluşan İpek Medya Grubu’nda toplam 500 kişi çalışıyordu. Koza Altın, İpek Enerji ve Koza Madencilik, Kayyuma kadar Türkiye’nin en kârlı şirketleri sırlamasında hep ilk 10’da yer alıyordu. Bugün Gazetesi kayyuma 120 bin tirajla teslim edildi. Bir haftada 67 binlere düştü. En son 2-3 bine kadar indi. Kapatılan iki TV ve iki gazetenin yer aldığı İstanbul Mecidiyeköy’deki binanın kirasının da üç aydır ödenmediği öğrenildi.

Satışa izin çıkmadı
Kaynaklara göre, Koza İpek Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, gruba ait şirketler kapatılmadan önce, ‘kayyum atamalarından sonra zarar eden basın yayın şirketlerine grubun diğer şirketlerinden para aktarılıyor’ diye mahkemeye başvurdu. Bunun üzerine kayyum yönetimindeki şirketten ‘satalım’ yanıtı geldi. Akın İpek satışa karşı çıktı. Ardından kapatma kararı geldi.

Erdoğan’a ayrı ekip
Kayyumdan sonra Bugün Gazetesi’ne iki ekip geldi. İşin ilginç olanı ilk ekibin ikinci ekip tarafından tasfiye edilmesi. Kaynaklara göre ilk ekip Star Gazetesi üzerinden gelmişti ve Başbakana yakındı. İkinci ekip ise Takvim ve Sabah Gazetesi’nden geldi. Enerji Bakanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’a yakınlığıyla bilinen ikinci ekip, özetle Cumhurbaşkanına yakındı. Başbakana yakın ekip Millet Gazetesi’ne kaydırıldı. Bugün Gazetesi ise Cumhurbaşkanına odaklandı.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.