Fed'in faizleri sabit bırakmasına rağmen dolar/TL siyasi belirsizliklerin etkisiyle yükselişini sürdürürken, Babacan'nın AKP'den milletvekili adayı gösterilmesiyle lira yaklaşık yüzde 1 değer kazandı. Dolar 2.98'e indi, borsa kayıpları geri verdi.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri sabit tutması ardından ilk tepki olarak 2.97 TL civarına gerileyen dolar, kısa sürede yeniden 3 TL’nin üzerine çıktı. Siyasi riskler, güvenlik endişeleri ve Fitch’in Türkiye’nin notunu negatife çevireceği endişeleri piyasaları baskıladı. Borsa İstanbul’da kayıplar gün içinde yüzde 1’i buldu. Avrupa borsaları da Fed belirsizliği ile yüzde 3 civarı düştü.
Akşam saatlerinde ise eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın AKP’den milletvekili listesine girdiği açıklandı. Piyasaların ve uluslararası kuruluşların önceki hükümette en güvendiği isimlerden biri olan Babacan Ankara’dan aday oldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de Gaziantep 1.sıradan aday olduğu bildirildi. Babacan, adaylık için başvuruda bulunmamıştı ancak parti üst yönetimi başvurusu olmayan kişileri de aday gösterebiliyor.
Eski ekonomi yönetiminin devam edeceği beklentisiyle piyasalar da artıya döndü. Borsa kayıplarını geri vererek yüzde 0.16 yükselişle günü tamamlarken, serbest piyasada dolar 2.9820 TL’den kapandı.
Analistler Fed sonrası gelişen ülke para birimlerinin sınırlı olumlu performans gösterebileceğini, Türkiye özelinde ise siyasetin ve güvenlik risklerinin baskısının devam edebileceğini belirtiyor. Daha önce faiz adımı atmak için Fed’i bekleyeceğine işaret eden Merkez Bankası’nın (TCMB) gelecek haftaki toplantısında faizi değiştirmeme olasılığı da TL üzerinde baskı unsuru.
Diğer yandan piyasalar gün boyu kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in not gözden geçirmesine odaklandı. Fitch’in yatırım yapılabilir en düşük seviye olan “BBB-” olarak değerlendirdiği kredi notunda bir değişiklik yapması beklenmese de not görünümünün durağandan negatife çekilme olasılığı göz ardı edilmiyor.
ING Stratejisti Pınar Uslu, “Yakın dönemde küresel piyasalarda gerçekleşecek olası iyimser gelişmelere TL’nin vereceği tepki diğer gelişen ülkelere göre sınırlı olabilir. Stresin arttığı zamanlarda da TL’de sert satışlar görülebilir. Fed faizi artırsaydı, en azından belirsizliklerden birisi geride bırakılacaktı ve TCMB’nin faiz koridorunu daraltması beklenebilecekti. Şimdi ise gözler Fitch’e çevrildi. Kredi notu görünümü durağandan negatife indirilirse, TL baskı altında kalabilir” dedi.
Yorumlar
Yorum Gönder