Ana içeriğe atla

Vatandaş icralık oldu bankalar emlak zengini


Batık krediler 40 milyar lirayı geçerek korkutucu boyutlara ulaşırken icra yoluyla elde ettiği gayrimenkuller bankaları zengin etti. 16 bankanın elindeki gayrimenkul sayısı 6 bin 678’e çıktı.




Ödenemeyen ticari ve bireysel krediler nedeniyle binlerce ipotekli konut, arsa, tarla, fabrika, dükkan bankaların eline geçti. Geri dönmeyen kredilere karşılık haciz yoluyla el koydukları gayrimenkuller nedeniyle bankalar, emlak zengini oldu.

Halkbank’ta 1496, Vakıfbank’ta 1483, Yapı Kredi’de 885, Denizbank’ta 516, Ziraat Bankası’nda 438, Garanti’de 376, Türkiye Finans’ta 362, Finansbank’ta 361, Türkiye Ekonomi Bankası’nda 285 İş Bankası’nda 189, ING Bank’ta 133, Albaraka Türk’te 128, Akbank’ta 90, Kuveyt Türk’te 19, HSBC’de 10, Fibabanka’da 6 gayrimenkul ilanı yayında. Bankaların elinde yüzlerce konut, mesken, iş yeri, bina, arazinin yanı sıra ofisten mağazaya, tarladan fındık ve meyve bahçesine, villadan otele, mezbahadan düğün salonuna, benzin istasyonundan, LPG dolum tesisi, un, çay, maden suyu, tekstil ve tuğla fabrikasına kadar onlarca değişik gayrimenkul bulunuyor. 


Anadolu’da yoğun

Bankaların internet sitelerinde yer alan ilanlara bakıldığında kamu bankaları elindeki gayrimenkul sayısıyla başı çekiyor. İlanların Anadolu’da yoğunlaşması dikkat çekiyor. Halkbank gayrimenkul sayısında 1496 ilan ile ilk sırada yer alıyor. Halkbank üzerinden 6 bin 500 ila 77 bin 500 arasında değişen fiyatlarda 21 arazi satışta. Halkbank’ta ayrıca 195 arsa, undan çay ve tuğlaya kadar çeşitli kategorilerde 18 fabrika, 294 iş yeri, 33 komple bina, 526 mesken, 408 tarla ve Bursa Osmangazi’de 30 bloklu bir proje ilanı var. Bankada 1 milyon liranın üzerinde ise 13 ilan bulunuyor.

10.5 milyonluk fabrika

Halkbank’ın satışa sunduğu 18 fabrikanın toplam bedeli ise 43 milyon 855 bin lirayı buluyor. Bankanın portföyünde Malatya’da muhammen bedeli 10 milyon 500 bin lira olan bir tekstil fabrikası da var.

Yapı Kredi’de 102 milyon 247 bin liralık gayrimenkul satışta. 7 milyon 200 bin liralık tesisten 5 bin liralık arsaya kadar çok farklı kategorilerde çok sayıda gayrimenkul var. Şekerbank’ın internet sitesinde İstanbul’da 24, Ankara’da 71, İzmir’de 72, Bursa’da 24 olmak üzere toplam 803 gayrimenkul ilanı yayında. Akbank’ın portföyünde 30’u iş yeri ve arsa olmak üzere toplam 90 gayrimenkul bulunuyor.

7.5 milyon dolarlık otel

Katılım bankalarının da portföyünde gayrimenkuller bulunuyor. Türkiye Finans’ta 30’u İstanbul’da olmak üzere meskenden, dükkana, villadan büroya toplam 362 gayrimenkul satışta. Albaraka Türk’ün portföyünde 128 gayrimenkul ilanı bulunurken, bu gayrimenkullerin toplam değeri 7 milyon 545 bin dolar ve 69 milyon 929 bin lira. Bu ilanlar arasında İstanbul Üsküdar’da 20 milyon liralık bir malikhane ve Beyoğlu’nda 7.5 milyon dolarlık bir otel de var. Kuveyt Türk’un internet sitesinde ise 19 gayrimenkul ilanı bulunuyor.

40 milyar TL batık

Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş toplam kişi sayısı 2015 yılının ilk yedi ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 847 bin kişi oldu. Geçen yıl 1 milyon 297 bin 132 kişi borcunu ödemedi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre Temmuz 2015 itibarıyla toplamda halen borcunu ödememiş ve borcu devam eden kişi sayısı 2 milyon 588 bin 540’a ulaştı.

Verilere göre Haziran 2014’te 31 milyar 868 milyon lira olan bankaların tasfiye olunacak kredilerinin (batık krediler) toplamı, Haziran 2015’te 40 milyar 90 milyon liraya çıktı. Artış oranı yüzde 25.8 olarak tespit edildi. Batık bireysel krediler 14 milyar 530 milyon TL olurken, batık kredi kartları 6.8 milyar TL oldu.



Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.