Ana içeriğe atla

Merkez, Fed’i bekledi borç 31 milyar lira arttı

Merkez Bankası’nın bir ay önceki faiz toplantısında Fed’in adımlarını bekleme kararının faturası şirketlere ve vatandaşa çıktı. Kur, enflasyon ve borçlar arttı.



ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırmama kararından sonra gözler Merkez Bankası’na (TCMB) çevrildi. Geçen ayki toplantıda faizi değiştirmeyerek Fed’i takip edeceğini açıklayan Para Politikası Kurulu (PPK) yetkilileri, bu hafta yine faiz kararı için masaya oturuyor. Merkez, faiz kararını yarın açıklayacak. Ancak Fed’in faizleri sabit bırakmasının ardından PPK toplantısından da bir faiz artırımı beklenmiyor. Yani Merkez ‘sözde’ etkisi olsa da makroekonomik riskleri sınırlandırmak için ‘sözle’ yönlendirmeye devam edecek.

Seçimi bekleyecek

Geçen ayki toplantıda Merkez, Fed’in normalleşme kararından sonra para politikasında sadeleşmeye başlayacağını açıklamıştı. Eğer Fed faiz artırımına gitseydi, en azından belirsizliklerden birisi geride bırakılmış olacaktı ve TCMB’nin faiz koridorunu daraltması beklenebilecekti. Böylece seçimler öncesinde süren siyasi ve ekonomik belirsizliğe bir de Merkez’in faiz artırım yönündeki isteksizliği eklenmiş oldu. AKP’nin faiz indir baskısı artık toplumun tüm kesimlerince biliniyor. Bu da Merkez’in bağımsızlığı yönündeki endişeleri artırıyor. Analistlere göre Merkez, faiz artırımı için seçim sonrasını bekleyebilir. Peki Merkez’in Fed’i bekleme kararının yansımaları ne oldu? Madde madde şöyle açıklanabilir:

Dolar 11 kuruş arttı

* 4 Geçen ayki PPK toplantısından önce dolar/TL 2.89 seviyesindeydi. Merkez’in 19 Ağustos’taki kararının ardından bugüne dolar 3 TL’yi aşarak rekor üstüne rekor kırdı. Serbest piyasada dolar dün itibarıyla 3 TL seviyesinde. Bu da demek oluyor ki dolar bir ayda 11 kuruş yani yüzde 3.8 arttı. 4

* Avro/TL ise 18 Ağustos’taki 3.2010 seviyesinden 3.39 seviyesine çıktı. Yani Avro’daki yükseliş 18.9 kuruş, yüzde 5.9 oldu.


Borç batağı büyüdü

4 Kurlardaki artış reel sektörün dış borcunu da katladı. Merkez Bankası verilerine göre finansal kesim dışındaki firmaların döviz borcu haziran itibarıyla 283 milyar 730 milyon dolar seviyesinde. Şirketlerin 176 milyar 180 milyon dolarlık da döviz açığı var. 18 Ağustos kuruyla şirketlerin dış borcu 819 milyar 980 milyon liraya, döviz açığı da 509 milyar 160 milyon liraya denk geliyordu. Şirketlerin döviz borcu 31 milyar 220 milyon lira, döviz açığı da 19 milyar 380 milyon lira arttı.

 
Enflasyonda artış

* Diğer yandan Merkez Bankası yıllık yüzde 5 enflasyon hedefini tutturamadığı gibi enflasyon beklentilerinde de sınıfta kaldı.

Merkez, önceki gün açıkladığı Eylül ayı Beklenti Anketi’nde yıl sonu TÜFE beklentisini yüzde 7.98’e yükseltti. Yani Merkez’in yıl sonu enflasyon beklentisi kurdaki artışla birlikte bir ayda 0.33 puan arttı. Analistlere göre de TL’deki aşırı değer kaybı nedeniyle eylülde hem manşet hem çekirdek enflasyon yıllık bazda yükselecek. Kur yüzde 10 değer kazandığında, enflasyon 1.5 puan artıyor.

Sanayicinin yükü arttı

* Sanayide 100 dolarlık ihracat için ise yaklaşık 70 dolarlık ara malı ithalatı gerekiyor. Sanayici 70 dolarlık ara malı için ağustos kuruna göre 202.3 lira ödeyecekken şimdi 210 lira ödeyecek.

* TL’deki zayıflık sıcak paranın Türkiye’den kaçışını tetikleyerek cari açığın finansmanını da zora sokuyor. Son bir ayda Türkiye hisse senedi ve tahvil piyasalarından 826 milyon dolar çıktı. Temmuz ayına ilişkin cari açık verilerine göre Türkiye yılbaşından bu yana 4.5 milyar dolar rezerv kullanarak cari açığı finanse etti.

* Otomotiv Distribütörleri Derneği kur baskısından dolayı son çeyrek hem ürün fiyatlarına zam yapılmasını hem de pazarın yavaşlamasını beklediklerini açıkladı. İşten çıkarmalar kapıda.
 





 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.