Ana içeriğe atla

Piyasa Notları: Türkye'den Kaçan Kaçana



Merkez Bankası verileri "Kasımda yüksek miktarda para girişi oldu, o yüzden çıkışlar da fazla oluyor" diyen Bakan Şimşek'i yalanlıyor.



Cari açık, döviz borçları ve sıcak paraya bağımlık gibi nedenlerle dünyanın en kırılgan ekonomilerinden biri olarak gösterilen Türkiye’de seçim öncesi artan siyasi riskler sonrası piyasalardan yabancı kaçışı sürüyor. Merkez Bankası'nın likidite adımları sıcak parayı Türkiye'de tutmaya yetmiyor.

Geçen hafta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Forum İstanbul'da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin büyüyebilmek için yabancı sermayeye ihtiyacı olduğunu belirterek güven vurgusu yapmıştı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise hükümetin açıkladığı yapısal reform paketinin kasım ayında yüksek oranda yabancı sermaye çektiğini söyleyerek "Çıkışların bu kadar fazla olması normal" demişti.

4.8 milyar dolar kaçtı
Başbakan Ahmet Davutoğlu yapısal reform paketini 6 Kasım 2014'te açıkladı. Merkez Bankası verilerine göre 7-14 Kasım 2014 haftasından 24 Nisan 2015'e kadar devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) ve repo piyasasına kur farkından arındırılmış olarak 3 milyar 825 milyon dolar girdi. Aynı dönemde 4 milyar 807 milyon dolar ise para piyasalarından çıktı. Yani kaçan sermaye miktarı geleni çoktan aştı. Gelen sermayenin kaçması bir yana 982 milyon dolarlık ekstradan ekstradan çıkış yaşandı.

İki katına çıktı

Kasım ayında hükümet yapısal reform paketini açıkladıktan sonra 541 milyon dolar para girişi oldu. Şimşek'in karşılaştırma yaptığı nisan ayının henüz açıklanan 24 Nisan verilerine göre 1 milyar 39 milyon dolar çıkış yaşandı. Özetle nisan ayı tamamlanmadan kaçan para geleni ikiyi katladı.



Enflasyon açıklanacak

Bu hafta yurtiçi piyasaların gündeminde enflasyon olacak. Nisan ayı enflasyon verileri 4 Mayıs’ta açıklanacak. Enflasyonun döviz fiyatlarındaki artış ve yapılan benzin zamlarının olumsuz etkisiyle yüksek gelmesi bekleniyor. Gıda fiyatlarında ise bir süre önce yaşanan don olaylarının fiyatlar üzerinde yükseltici etkisi olabilir.

Geçen hafta Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Rapora göre 2015 yıl sonu tüketici enflasyonu tahmini yüzde 5.5’ten 6.8’e, 2016 tahmini ise 5’ten 5.5’a yükseltildi. Diğer yandan TCMB Başkanı Başçı, gıda fiyatlarında yılın ikinci yarısında düşüş olacağından ve enflasyonun düşme eğilimine gireceğinden söz etti. Başçı, kurdaki artışın da aşırı olmadığını ve kalıcı hasar bırakmadığını iddia ederek faiz artışına gerek duyulmadığını söyledi. Yıl başından bu yana TL yaklaşık yüzde 13 değer yitirdi.



Açık artıyor

Türkiye’de açıklanan diğer bir önemli veri mart ayı dış ticaret dengesiydi. Dış ticaret açığı kur etkisiyle martta yüzde 17.2 artarak 6.15 milyar dolar oldu ve Kasım 2014'ten beri ilk kez artış gösterdi.



Gözler Fed'de

Bu haftanın küresel piyasalar açısından en önemli gündem maddesi ABD Merkez Bankası Fed’in 28-29 Nisan’da düzenlediği Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısıydı. Fed, ekonomide ilk çeyrek itibariyle görülen yavaşlamaya dikkat çekse de bunun geçici olduğunu ve orta vadede ekonominin büyümeye devam edeceğini söyledi. Ekonomistlere göre mevcut ekonomik durumda bunun yıl sonuna doğru gerçekleşmesi daha yüksek olasılık. Bu nedenle Avro/dolar paritesi 1.12 seviyesine kadar yükseldi.



Müzakereler sürüyor

Yunanistan ile kreditörleri arasındaki görüşmelerle ilgili ise Başbakan Tsipras’ın müzakelerdeki rolünün artması piyasalar tarafından olumlu algılanıyor.

Müzakerelerin gelecek hafta bir anlaşmayla sonuçlanabileceği ya da en geç 11 Mayıs’ta yapılacak Avro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısına kadar ilerleme kaydedileceği belirtiliyor. Bu da Avro'nun küresel piyasalarda güçlenmesinin bir nedeni.



Kur yükselebilir

Geçen hafta kur ve faiz oranları, ABD dolarında küresel piyasalarda kaydedilen gerileme ve Fed’in olası faiz artışını öteleyececeği beklentileriyle geriledi. Dolar/TL serbest piyasada 2.7010'dan kapandı.

Haftaya küresel piyasalarda 8 Mayıs’ta ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Türkiye’de ise enflasyon izlenecek. Nisan ayı enflasyonunun yüzde 1.4 civarında olan beklentilerin üzerine çıkması ve yıllık enflasyonun da yüzde 8’e doğru yükselmesi TL'yi olumsuz etkileyebilir.












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.