Ana içeriğe atla

İşsizlik de büyüme de teknoloji ile çözülür


Google Türkiye Pazarlama Müdürü Kirazcı, Türkiye’deki internet yasaklarıyla ilgili “İnternete herkesin erişmesini istiyoruz. İnternet inovasyonu tetikliyor. Verimliliği ve dış dünya ile rekabeti artırarak ekonomiye toptan bir fayda sağlıyor” dedi.



Google Türkiye Pazarlama Müdürü Özgür Kirazcı, teknolojinin ekonominin büyümesinde önemli etkenlerden biri olduğuna işaret ederek Türkiye’de internete herkesin erişmesi gerektiğini söyledi. Kirazcı, gazetemize yaptığı açıklamada, internet yasaklarının sektöre yapılan yatırımları etkileyip etkilemediği ile ilgili “Biz internetin büyümesini, genişlemesini, herkesin erişmesini istiyoruz. Bu alanda da çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Android One projesi buna bir örnek. Daha fazla kişinin akıllı telefona erişiyor olması demek, daha fazla kişinin bilgiye anında erişiyor olması demek” dedi. İnternetin inovasyonu tetiklediğni vurgulayan Kirazcı, “İnsanların internet sayesinde bilgiye kolayca ulaşabilmeleri yeni iş modellerini doğuruyor. Yemeksepeti’de buna iyi bir örnek” diye konuştu.



rkiye son sıralarda

rkiye’nin internet ekonomisinde Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinin oldukça gerisinde olduğunu belirten Kirazcı “Boston Consulting Group işbirliğiyle hazırladığımız rapora göre Türkiye’de internet ekonomisini Gayri Safi Hasılanın (GSYH) yüzde 1.7’sine denk geliyor. Bu, OECD’nin en düşük rakamlarından biri. Önümüzdeki üç dört yılda bu rakamın 3.7’lere çıkacağı öngörülüyor. Fakat baktığınız zaman hâlâ OECD ülkelerinin ortalamalarının oldukça altında görünüyoruz. Bizde Google Türkiye olarak Türkiyede internet ve internetle ilgili olan ekonominin büyümesiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz ki biz de diğer ülkelerle rekabet içinde olabilelim” dedi. Kirazcı, OECD ülkelerinde internet ekonomisinin GSYH’ye oranının yüzde 5.6’larda olduğunu belirtti.

Kirazcı, Türkiye’de internet sitesi kullanan firmaların daha çok turizm ve inşaat sektöründe yoğunlaştığını belirtti. Sağlık sektörünün de son dönemde atak yapan sektörlerden biri olduğunu söyleyen Kirazcı, bu sektörlerin interneti kullanarak yurtdışında da hizmetlerini satabildiklerini belirtti. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, internet sekötüründe yaratılan bir kişilik işin diğer sektörlerde beş kişilik yeni bir sektör yarattığını ifade eden Kirazcı, “İnternet gibi katma değeri yüksek sektörlerde istihdam sağlıyor olmamız ülkenin ekonomisine toptan bir fayda sağlayacaktır” dedi.



20 bin KOBİ’ye destek

KOBİ’lerin dijital dönüşümünün son derece önemli olduğuna işaret eden Kirazcı, bugüne dek 20 bin KOBİ’ye eğitim verdiklerini söyledi. Türkiye’de 2 milyonun üzerinde KOBİ olduğuna dikkat çeken Kirazcı şöyle devam etti: “Artık teknoloji ekonominin büyümesinde önemli bir etkenlerden birisi. Çünkü verimliliği arttırıyor, yeni iş alanları yaratıyor ve KOBİ’lerin teknoloji adaptasyonları onların başarılarını, büyüklüklerini oldukça olumlu etkiliyor. Biz de bu nedenle birtakım programlar hazırladık. Dijital ajanslar için bir Google Partner System adında bir programımız var. Bu program çerçevesinde birnlerce kişiyi eğiterek, bu kişilerin dijital dönüşümünü gerçekleştirmek isteyen KOBİ’lere destek olmalarını sağlıyoruz. Bunun yanı sıra iş ortaklarımızla birlikte KOBİ’lerin ihracat yapabilmeleri, onların intenette rekabetçi olabilmeleri, başka ülkelere açılabilmeleri için çeşitli destek programlarımız var. Bu anlamda bizim amacımız Türkiye’deki KOBİ’lerin dijital dönüşümünü sağlamak, hem ülke ekonomisine katkıda bulunmak hem de KOBİ’lerin rekabetçi gücünü arttırmak diyebiliriz.



Android One sürekli güncellenecek

Google, Android One Programı’nın Türkiye’deki ilk telefonu ‘General Mobile 4G’yi geçen hafta Türkiye’de satışa sundu. Avrupa’da ilk defa Türkiye’de lanse edilen Android One ile ilgili Kirazcı, “Bizim bütün odağımız kullanıcı. Teknoloji de canlı yaşayan birşey. Biz bunu sağlamış oluyoruz. Sizin telefonunuz sabit kalmayacak, 2 yıl boyunca sürekli güncellenecek diyoruz. Biz burada saf Android kullanıyoruz. Her yeni Android sürümünde sadeleştirmeye ve hızlandırmaya çalışıyoruz” dedi.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.