Ana içeriğe atla

AKP yüksek enflasyonu ithalatla çözme peşinde



Hükümet ‘Gıda Komitesi’ ile enflasyonu düşürmek için bazı gıda ürünlerinde ithalata yeşil ışık yaktı. Üreticilere göre tarladan sofraya 5 kat artan fiyatların düşmesi için ithalat çözüm değil.




Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gıda enflasyonunu düşürmek için bazı ürünlere ithalat izni verilebileceğini söyledi. AA’ya konuşan Zeybekci, son günlerde çokça tartışılan gıda enflasyonunun spekülatörlerden kaynaklandığını belirterek “Bazı gıda ürünlerinde var olan ithalat yasakları kaldırılabilir” dedi. Ancak ithalatın geçici bir çözüm olduğunu vurgulayan üreticilere göre fiyatlardaki yükselişin esas kaynağı tarım politikalarındaki sorunlar.

Mekanizma işlemiyor Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunun açıklandığı toplantıda Gıda Komitesi’nin gıda fiyatlarını düşüreceğinden umutlu olduğunu belirtmişti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Merkez Bankası ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi kurumların katılımı ile oluşturulan “Gıda Komitesi”’nin de gıda fiyatlarındaki olağanüstü artışlara karşı ilk silahı ithalat oldu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, üretiminde daralma ya da fiyat artışı yaşanan ürünlere karşı hızla ithalat silahının çekileceğini belirtti.


Çiftçi-Sen Kurucu Başkanı Abdullah Aysu gıda ile ilgili sorunun ithalatla çözülemeyeceğini vurgulayarak “Bugün için ihtiyacı karşılarsınız ama yarın tekrar bu sorunla yüzleşmek zorunda kalırsınız” dedi. Tarımda asıl problemin çiftçinin hakkını alamamasından kaynaklandığına dikkat çeken Aysu, “Bu da üretime olumsuz yansıyor. Esas olarak üreticiden tüketiciye zincirin halkaları doğru kurulamıyor. Enflasyonun esas nedeni aracı kaynaklı. Tarladan 20 kuruştan çıkan bir ürünün fiyatı markette 1-1.5 liraya ulaşıyor. Üretici ile tüketicinin doğrudan karşılaştığı bir mekanizma kurulması şart” diye konuştu.




[Haber görseli]
Yurtdışından dönen ürünlerin içeride satışa sunulup sunulmadığının da belirsiz olduğuna işaret eden Aysu şöyle devam etti: “Mevcut tarım politikası iflas etmiştir. Yeni bir politikaya ihtiyaç var. Türkiye tarımda Avrupa birincisi diye övünülürken neden dışarıdan ülke ülke ürün arıyoruz?”

Tarladan markete 5 kat fark

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verilerine göre, tarladan markete fiyat farkı yüzde 490’a kadar çıkıyor. Nisanda en yüksek fiyat farkı yüzde 490 ile incirde görülürken, bu ürünü yüzde 459.48 ile maydanoz, yüzde 248.84 ile elma, yüzde 223.15 ile kuru üzüm, yüzde 212.04 ile kuru kayısı, yüzde 206.75 ile nohut izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı nisanda yüzde 51.93 oran ile limonda görülürken, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, mevsimsel özellikler nedeniyle arzdaki azalmaya bağlı olarak fiyatların yükseldiğini belirtti.


Dünyada düşüyor

Dünya Gıda Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan verilere göre dünya gıda fiyatları, Mart 2015’te bir önceki aya göre yüzde 1.5, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 18.7 düştü. Türkiye’de ise gıda enflasyonu nisanda yüzde 14.4’ten yüzde 14.7’ye yükselerek 12 ylın zirvesini gördü. Yukarı yönlü seyirde yıllık enflasyonu yüzde 18.88’e ulaşan işlenmemiş gıda grubu fiyatları temel belirleyici oldu.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.