Ana içeriğe atla

Türkiye et fiyatında dünyayı ikiye katladı


Et fiyatları yıl başından beri yüzde 35 artarken asgari ücretliye ilk altı ay için yapılan zammı 6’ya katladı. Et fiyatları son bir ayda dünya ortalamasından iki kat fazla arttı. Tavukta kuş gribi şüphesi fiyatları daha da yükseltebilir.





Türkiye’de et fiyatları yıl başından bu yana yüzde 35 artarken, enflasyondaki artışı üçe katladı. Bir kilo kıymanın tezgaha gelişi 35 liraya çıktı. Karkas etin kilogram fiyatı ise 23 TL’ye ulaştı. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurdaki artışla vatandaşın satın alma gücünün de azaldığına dikkat çekerek “Avrupa ile fiyatlar kur farkından dolayı neredeyse eşit görünüyor. Ancak burada problem fiyat karşılaştırması değil. Paramızın değeri 3 iken 1 olmuş. Türkiye’de vatandaş satın alma gücünü koruyamıyor. 1970’lerde bir asgari ücretli maaşıyla 10 kilo et alabilirken, şimdi ancak 3 kilo et alabiliyor. Vatandaşın gerektiği kadar et yiyebilmesi için asgari ücretin en az 3 bin 500 lira olması lazım” dedi.


Az tüketiyoruz

Asgari ücrete ise yılın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 6’şar zam yapıldı. Asgari ücret yılın ilk 6 ayında net 949 lira, ikinci 6 ayı için bin lira oldu. Türkiye’deki kişi başı kırmızı et tüketiminin yıllık 13 kilogram seviyesinde olduğuna dikkat çeken Yalçındağ, “Buna göre ayda ortalama 1 kg kırmızı et yiyebiliyoruz. Kişi başına yıllık tüketim ABD’de 60 kg, AB ülkelerinde ise 30 kg. Yani Türkiye’de vatandaş Amerikalının 5’te 1’i, Avrupalının yaklaşık üçte biri kadar et tüketebiliyor” diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, dana etinin kilogram fiyatı nisanda marta göre yüzde 3.36 arttı. Koyun eti fiyatında artış yüzde 0.87, tavuk etinde ise yüzde 1.62 oldu. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyatları Endeksi verilerine göre, nisanda dünya et fiyatlarındaki aylık artış yüzde 1.7 düzeyinde gerçekleşti. Buna göre, Türkiye dana eti fiyatındaki yükseliş dünya et fiyatlarındaki artışı ikiye katladı.


Yüzde 26 artış

Diğer yandan Nisan 2014’e göre dana etinin kilogram fiyatındaki artış yüzde 26 ile rekor kırdı. Koyun eti fiyatlarındaki artış da yüzde 6.15’i buldu. TÜİK verilerine göre Nisan 2014’te 27 lira olan dana etinin kilosu geçen ay 34 liradan alıcı buldu. Bu fiyatlar market ve kasaplarda tezgâha geldiğinde daha da artıyor.


Dışarıda düştü, içeride zirvede

Türkiye’de gıda fiyatlarındaki artış devam ederken, dünyada tam tersine düşüyor. FAO’nun hazırladığı Küresel Gıda Fiyatları Endeksi nisanda yüzde 1.2 düşüşle 171.0 puana inerek Haziran 2010’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Ocak 2013’ten bu yana dünyada gıda fiyatları yüzde 20 düşerken, Türkiye’de yüzde 32.4 arttı. Gıda enflasyonu yıllık yüzde 14.36’ya çıktı.

Türkiye’de domates dahil olmak üzere bir çok sebze ve meyve ürünlerinin fiyatlarındaki yüksek seyir herkesin gündeminde. Rusya, Türkiye’den ithal edilen 23 ton domateste insan sağlığına zararlı haşere bulunduğu gerekçesiyle ülkeye girişine izin vermedi. Rusya geçen ay Türkiye’den gelen 21 ton çileği geri çevirmiş, mart ayında da Türkiye’den 26 ton domatesin ülkesine girmesine müsaade etmemişti.

Diğer yandan gıda fiyatlarını düşürmek için ithalatın kapılarını aralayan hükümet, işe kilosu 5 liraya çıkan patatesten başlayacak. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Gıda enflasyonunu düşürmek için patates ithalatını serbest bırakacağız” dedi.


Çözüm değil

Hükümetin 2010’da et fiyatlarındaki yükselişi durdurmak için yaptığı ithalat kısa süreli bir çözüm oldu. İthalatın çözüm olmadığını, hayvan profilinin değişmesi gerektiğini vurgulayan Yalçındağ “Mevcut hayvan ırkıyla besicilik hem pahalıya mal oluyor, hem de yetmiyor. Süt inekleri et verimi yüksek kombine ırklarla yer değiştirmeli. Türkiye’de yıllık 1 milyon ton et üretimi yapılıyor. Sistem sorgulanmalı. Bir kısır döngü içindeyiz” dedi.


Tavukta kırmızı alarm

Öte yandan Azerbaycan, Türkiye’den kuş gribi (H5N1) salgını gerekçesiyle tavuk ve tavuk ürünleri ithaline sınırlama getirdi. Konuya ilişkin Azerbaycan Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı açıklama yaptı. Açıklamaya göre, söz konusu kararın Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün Türkiye’nin bazı bölgelerinde H5N1 virüsünün yayıldığını duyurmasından dolayı alındığını bildirdi.

Açıklamada Balıkesir, Kütahya, İzmit, Çanakkale, Manisa, Bandırma, Bursa, Bergama ve Akhisar’da üretilen canlı tavuk, tavuk eti ve damızlık yumurta ithalini durdurulduğu bilgisine yer verildi.

Türkiye’den tavuk ve tavuk ürünleri ile ilgili kısıtlama 5 Mayıs tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Türkiye’nin tavuk ithalatına darbe vuran kuş gribi endişesi büyürse bu, kırmızı et fiyatlara yükseliş olarak yansıyabilir.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/271863/Turkiye_et_fiyatinda_dunyayi_ikiye_katladi.html





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.