Ana içeriğe atla

Borcunu ödemeyen 227 bin KOBİ icralık oldu

AKP hemen her gün toplu açılış törenleriyle ‘tesis açılışı’ yaparken, 227 bin KOBİ kredi borçlarını ödeyemediği için iflasa sürükleniyor.




AKP, seçim öncesi hemen her gün toplu açılış törenleri düzenlerken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 15 Mayıs’ta yayımladığı veriler madalyonun diğer yüzünü gösterdi.

BDDK verilerine göre, mart ayında bankalara olan kredi borcunu ödeyemeyip takibe giren yani icralık olan KOBİ sayısı 226 bin 830’a ulaştı. Bunun 9 bin 699 adedini orta büyüklükteki işletmeler, 36 bin 191 adedi küçük işletmeler, 180 bin 940 adedini de mikro nitelikteki işletmeler oluşturdu.




İki ayda 4 bin 450 artış

KOBİ’ler mart itibarıyla 347 milyar 840 milyon TL’lik kredi kullanırken, takipteki borç miktarı da 12 milyar 64 milyon TL ile zirveye ulaştı. Ocak ayında icralık olan KOBİ sayısı 222 bin 380, takipteki kredi borcu miktarı da 11 milyar 524 milyon TL idi. Buna göre iki ayda 540 milyon lira, 4 bin 450 KOBİ daha icralık olurken, ödenmeyen kredi borçları da 540 milyon lira arttı.


 3.1 milyonu ilgilendiriyor

Türkiye’de yaklaşık 3.5 milyon KOBİ olduğu düşünüldüğünde rakamlar KOBİ’lerin yüzde 6.5’inin icralık olduğunu gösteriyor. Diğer yandan bankalardan kredi alan KOBİ 2 milyon 495 bin 924, Buna göre kredi alan her yüz KOBİ’den 9’u icralık.

İcralık olan KOBİ’lerin 3 milyon 149 bin 281 adet de müşterisi bulunuyor. Türkiye’de işletme sayısının yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’ler, ekonomide katma değerin yüzde 54’ünü yaratıyor, üretimin yüzde 56’sını, istihdamın yüzde 76’sını, yatırımların yüzde 50’sini ve ihracatın yüzde 60’ını gerçekleştiriyor, maaş ve ücretlerin yüzde 53’ünü ödüyor. Bu da söz konusu tablonun vahametini bir kez daha ortaya koyor.


 Karşılıksız çek arttı

Bankalar Birliği verilerine göre ise ocak-nisan 2015 döneminde, karşılıksız çek adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarken, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı ise yüzde 61 oranında artış gösterdi. Parasal tutarı 9.4 milyar TL olan 235 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı.

Bankacılık sektöründe toplam takipteki alacak miktarı ise 18 Mayıs itibarıyla 39 milyar 75 milyon liraya ulaştı. Burada en büyük payı bireysel krediler alırken, sektörler arasında toptan, perakende, inşaat, tarım ve tekstil başı çekti.


Tablo vahim

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, piyasalarda yaprak kımıldamadığını, bu durumun da en çok KOBİ’leri ve esnafı vurduğunu belirtti. “Bu korkunç tablo karşısında hükümet sadece miting meydanlarında pembe tablo çizerek, ekonomideki darboğazı gözlerden saklama telaşında” diyen Oran, iflas erteleme talebinde bulunan ya da mahkemelerce hakkında iflas kararı verilen her sektörden şirket olduğuna dikkat çekti. Oran şöyle devam etti: “İSO’nun en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde olup da iflas aşamasına gelmiş herkesin yakından tanıdığı sektör devi büyük şirketler de maalesef bu tablo içinde yer alıyor.”



http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/283721/Borcunu_odeyemeyen_227_bin_KOBi_icralik_oldu.html




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.