Ana içeriğe atla

Küresel gelişmeler notu belirleyecek

Fed’in faiz artırımı ve ABD Başkanlık seçimleri nedeniyle küresel risklerin artabileceğine dikkat çeken Ash’e göre, bu ortamda Türkiye’nin notunun düşürülme riski var.



Japon yatırım bankası Nomura'nın Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Stratejisti Timothy Ash, Türkiye’nin tek başına kendi hikayesiyle kredi notunun düşürülme riskinin olmadığını belirterek, not indirimi ihtimalinin küresel ve gelişmekte olan piyasalara dönük riskler nedeniyle gerçekleşebileceğine dikkat çekti. 
Darbe girişiminin ardından Türkiye’nin notunu negatif izlemeye alan Moody's'in 18 Ekim'e kadar not kararını açıklaması beklenirken Ash, ekim ve kasım aylarında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımı ve ABD Başkanlık seçimleri etrafında küresel ortamın kolaylıkla negatife dönebileceğine işaret etti.
Timothy Ash, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri gazetemize değerlendirdi.


Merkez hedeften uzak
Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen aya kadar faiz koridorunu daraltarak piyasa dostu adımlarını sürdürdüğünü ifade eden Ash ‘Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yüksek enflasyon riskini alıyor. Bir önceki başkan Erdem Başçı da aynı politikayı izlemiş, bu, yüksek enflasyon, yüksek kur ve not indirimi olarak ülkeye geri dönmüştü’ uyarısı yaptı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz lobisi söylemlerini hatırlatan Ash, TCMB’nin temel bağımsızlığı konusunda yatırımcının kafasında halen soru işaretleri olduğunu söyledi. 
Enflasyonun ağustosta tahminlerden iyi gelse de hala işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklığa bağlı olduğuna işaret eden Ash, günün sonunda yüzde 8 olan yıllık enflasyon oranının Merkez Bankası’nın yüzde 5 olan yılsonu hedefinden oldukça uzak olduğunu belirtti.  



Düşük büyüme dönemi
Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.1’e gerileyen büyüme oranıyla ilgili ise Ash, veri yüzde 3.7 olan beklentilerin altında kalsa da, Türkiye'nin bu dönemde politik ve güvenlik riskleri düşünüldüğünde, Rusya’nın yaptırımları ve turizme etkileri de göz önüne alındığında bu oranın hala oldukça etkileyici olduğunu söyledi. Diğer yandan Ash ‘Daha düşük büyüme, cari açığın ve dış finansman açığının kapanmasına yardımcı olurken lirayı da destekleyerek Merkez Bankası’nın faiz indirimleri konusunda elini rahatlatabilir’ dedi. Ash, buna rağmen küresel risklere dikkat çekerek yatırımcının hala Merkez Bankası’ndan faiz indirimleri konusunda ihtiyatlı davranmasını beklediğini vurguladı.
Temmuzda cari işlemler açığının tahminlerden iyi geldiğine dikkat çeken Ash, bunun Türkiye ekonomisinin yavaşlamasının bir sonucu olduğunu belirtirken, düşen petrol fiyatlarının da etkisiyle cari açığın yılı bu seviyelerde, hatta daha düşük rakamlarla tamamlayabileceğini dile getirdi. 
Timothy Ash, temmuzda 2.09 milyar dolar olarak açıklanan kaynağı belirsiz para girişinin (net hata noksan) ise darbe girişimi karşısında vatansever bir tavırla Türk Lirası'na yönelik yoğun ilgiden kaynaklanabileceğine dikkat çekti.

Gözler siyasette
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun iş dünyasının FETÖ operasyonları nedeniyle diken üstünde olduğu açıklamasına da değinen Ash, yabancı yatırımcı için Türkiye’de siyasi partiler arasındaki uzlaşının ekonomik verilerden daha önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin Rusya, İsrail, İran ve Mısır ile ilişkilerinde normalleşmeye gitmesine dikkat çeken Ash, ‘dışişlerinde fabrika ayarlarına geri dönüş’ün yatırımcı tarafından olumlu algılandığını belirtti.


Zeybekçi’den başkanlık vurgusu
9 Eylül’de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile görüştüğünü ifade eden Ash, Zeybekçi’nin reformlar konusunda hükümetin muhalefetle birlikte çalıştığı vurgusu yaptığını, Türkiye ekonomisi, bankalar ve piyasaların 15 Temmuz darbe girişiminin ardından dayanıklılığını koruduğu mesajını verdiğini söyledi.
Zeybekci’ye anayasa reformu ve başkanlık sistemi üzerine olan planlarını sorduğunu ifade eden Ash, ‘Ekonomi Bakanı, anayasa reformu üzerinde tarafların birlikte çalıştığını anlattı. Başkanlık sistemi konusunda ise güncel tehditlerin savuşturulmasında hala başkanlığın daha yararlı olacağını düşündüğünü söyledi’ dedi. Ash, güncel tehdit kelimesinden FETÖ’yü anladığını belirtti.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.