Oran, teşvik paketinin AKP’nin bölgeye dönük hazırladığı altıncı paket olduğunu vurgulayarak, “Teşviki gerçekleştiren aktörler yine ciddiye alınmadı. Daha önce ne olduysa aynısı olacak” dedi.
Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı CHP’li Umut Oran, dün açıklanan teşvik paketinin AKP’nin bölgeye dönük hazırladığı altıncı paket olduğunu vurgulayarak, “Paket işveren kurumları, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve TBMM devre dışı bırakıldı. Ekonomik ve Sosyal Konsey’in fikirleri alınmadı. Bu, masa başında yapılan bir PR çalışmasıdır.
14 yıldır beş kez bu yolla teşvik paketi açıkladılar. Bu altıncısı. Aktörleri devre dışı bırakırsanız bir sonuç alamazsınız” dedi. Umut Oran, Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı teşvik paketiyle ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu.
İNŞAAT VE RANT
Ekonomik ve Sosyal Konsey’in 2008’den beri toplanmadığına dikkat çeken Oran, “Anayasal olarak üç ayda bir toplanması gereken kurumla görüşmezseniz bu iş olmaz. Kendi mutfağında hazırlanan bir paketi çözüm olarak ortaya koyuyor. AKP’nin geçmişte yaptıklarının hepsi kötü sonuçlar verdi. Zaten durmadan yeni paket açıklamaları bir önceki paketin işe yaramadığını teyit ediyor. O yüzden daha evvel ne sonuç aldıysa aynı sonucu alır” diye konuştu. AKP’nin, ülkede demokrasiyi, hukuk devletini ve buna bağlı olarak güveni ve yatırım ortamını yok ettiğini söyleyen Oran, şöyle devam etti: AKP, Anayasa’ya aykırı KHK’lerle keyfi yönetim anlayışını zirveye çıkardı.
Demokrasiden, hukuk devletinden uzaklaşma, yatırımcıyı caydıran bir tabloya yol açtı. Bugün ekonomide ciddi bir durgunluk yaşanıyor, piyasalarda para dönmüyor, karşılıksız çek ve protestolu senetlerde patlama yaşanıyor, ülkeye sermaye girişleri durma noktasında, yatırım planları erteleniyor. Ekonomisinin geldiği tıkanma noktasında yatırımlarda, sanayi üretiminde, ihracatta sert düşüşler yaşanıyor. İşsizlik almış başını gitmiş durumda.
Hukuksuzluk, tek adam yönetimi ve keyfilik ülkeye güveni bitirmiş. Belirsizlik ortamında bankalar, kat kat teminat gösterseler bile yatırımcıya, esnafa, KOBİ’ye kredi kullandırmıyor. Ülke yatırımcısı, yatırımlarını başka ülkelere kaydırıyor. 10 yıllık Yatırım diye sundukları inşaat ve rant... İktidarları boyunca devlet eliyle gayrimenkul rantları yaratarak ekonomiyi inşaatla döndürmekten başka bir şey bilmeyen AKP’nin bu politikası da çoktan tıkandı.”
AKBAL: BÜTÇE DAYANAĞI BELİRSİZGüneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı yeni teşviklerin önemli avantajlar içerse de zayıf yanları da olduğunu belirterek, teşvikler henüz yasallaşmadığı için bütçe dayanaklarının bilinmediğini söyledi. Akbal, teşviklerin zayıf ve güçlü yanlarını söyle sıraladı: Güçlü yanlar 4 Sekiz ilde 10 fabrikanın devlet eliyle yapılıp kiraya verilmesi, 4 Teminat sorununun Kredi Garanti Fonu (KGF) ile aşılacak olması, 4 Fabrikalarda üretilen ürünlerin kamu tüketimi kapsamında olması durumunda alım garantisi getirilmesi, 4 Yatırım yapacaklar için bedelsiz arsa tahsis edilmesi. Zayıf yanlar 4 Bölgedeki tüm illerin cazibe il kapsamına alınması, cazibe kavramının içini boşaltıyor. 4 23 ilde 200 bin istihdamın nasıl sağlanacağı veya kalifiye işgücünün nasıl hazır hale getirileceği ifade edilmiyor. 4 Yatırımlar için doğrudan finansman desteğinin olmaması temel sorun. 4 Teşviklerin işlevselleşmesi için barış ortamına ihtiyaç var, oysa ki barışa yönelik hiç bir vurgu yok. 4 Yatırım için ücretsiz arazi tahsisi, milli emlak kanunlarına aykırı. Bu durumun nasıl çözüleceği belirtilmiyor. 4 KGF’nin yatırıma teminat olması önemli, ancak KGF’nin teminat limiti 1 milyonu geçemiyor ve güçlü bir finansal alt yapısı yok. |
Yorumlar
Yorum Gönder