Ana içeriğe atla

Akaryakıta ‘sınır ötesi’ faturası

Akaryakıt sektörü temsilcilerine göre yapılan olağandışı ÖTV zammı, sınır ötesi ortamından kaynaklanırken zam, pompaya bir günde 23 kuruş olarak yansıdı.




Benzin, motorin ve ev kullanımı hariç LPG’de vergi oranları 20 kuruş yükseltilirken artış, vatandaşa zam olarak geri döndü. Vergi artışının ardından benzinin pompa fiyatı dün 4.65-4.66 liraya çıktı. Benzin fiyatlarında önceki gün beş kuruş indirim yapılmış, fiyatlar İstanbul’da 4.43 liraya kadar gerilemişti. Akaryakıt sektörü temsilcileri, normal şartlarda özel tüketim vergisi (ÖTV) artışlarının yıl sonunda yapıldığını belirterek, söz konusu vergi artışının savaş ortamından kaynaklandığını belirtti.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan kararnameye göre, ÖTV tutarları litre başına 95 oktan benzin için 2.1765 TL’den 2.3765 TL’ye, kurşunsuz benzin için 2.2985 TL’den 2.4985 TL’ye, motorin çeşitleri için 1.5945 TL’den 1.7945 TL ile 1.5245 TL’den 1.7245 TL’ye yükseltildi. Karar kapsamında LPG’ye uygulanan ÖTV tutarı da kilogram başına 1.5780 TL’den 1.7780 TL’ye çıkarıldı. Değişiklik kapsamında benzol, tuluol, ksiol, solvent nafta gibi ürünler ile madeni yağlama ürünlerinin ÖTV tutarlarında yapılan düzenlemeler de yer alıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), konuyla ilgili raporunu bugün açıklayacak.


ŞOK ETKİSİ YARATTI
Bir akaryakıt sektörü temsilcisi, gazetemize yaptığı değerlendirmede, ÖTV zammının kendileri için sürpriz olduğunu ifade ederek “Normal şartlarda 31 Aralık’ta ÖTV düzenlemesi olur. Bu, bildiğimiz döngü dışında olan bir artış. Ayrıca ilginç bir güne denk geldi, çünkü önceki gün benzine 5, motorine 6 kuruşluk indirim yapıldı. Sektör zaten indirim beklediği için stok yapmadı. Güne limitli stokla girdi. Bu yüzden karar şok etkisi yarattı. ÖTV’deki 20 kuruşluk artış benzinde pompaya 23 kuruş olarak yansıdı. LPG’yi 13 kuruş artırdı. Savaş ortamındayız, artışı buna bağlıyoruz. Çünkü çok ciddi para harcanıyor” dedi. EPDK’nin temmuz ayı fiyatlandırma raporuna göre 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatının yüzde 65.29’u vergi, yüzde 22.99’u ürün maliyeti ve yüzde 11.72’si şirketlerin brüt kâr marjı ile gelir payından oluşuyordu. Temmuzda benzinin fiyatı 4.35 TL, toplam vergi 2.84 liraydı.


TÜRKİYE EN YÜKSEK VERGİDE İLK BEŞE GİRDİ

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Niyazi İlter ise bugünkü fiyatlarla benzinde ÖTV+KDV oranının yüzde 66-67’ye çıktığını söyledi. Oranların EPDK raporunun yayımlanmasıyla netlik kazanacağını belirten İlter, dizelde vergi oranının ise yüzde 60-61’lere yükseldiğini belirtti. İlter’in verdiği bilgiye göre yeni oluşan benzin fiyatında 3.08 kuruşluk vergi payı var. Türkiye, bu oranla benzinden en yüksek vergi alan ülkeler arasında beşinci sıraya çıkıyor. Avrupa’da ise ikinci ya da üçüncü sıraya yerleşiyor. Türkiye EPDK verilerine göre temmuzda ülkeler sıralamasında sekizinci idi. Niyazi İlter, vergi artışıya ilgili “Ülkenin vergiye ihtiyacı var. Akaryakıt sektörü verginin en iyi şekilde toplandığı sektörlerden biri. Diğer yandan akaryakıtta kaçak ve kayıt dışının önlenmesi için pek çok adım atıldı. Alınan mesafenin etkisiyle geçen yıl Türkiye yüzde 4 büyürken, akaryakıt sektörü yüzde 14 büyüdü. Vergi artışı kaçak akaryakıtla mücadelenin sonucu da olabilir” dedi.

Niyazi İlter

YURTTAŞIN CEBİNDEN 10 MİLYAR LİRA ÇIKACAK
Öte yandan akaryakıtta ÖTV zammının, iğneden ipliğe her şeyin fiyatını artırarak enflasyonu artırması bekleniyor. Artış, bütçeye de 10 milyar lira katkı yapacak. 

Üst düzey bir ekonomi yetkilisinin Reuters’a verdiği bilgiye göre, ÖTV artışının bütçeye katkı bu yıl için 2 milyar TL, 2017’de ise 8 milyar TL olacak. ÖTV zammının pompaya yansıması da ortalama yüzde 4 artış şeklinde olacak.

Ekonomistlerin hesaplamalarına göre ise ÖTV artışının yıllık enflasyona etkisi yaklaşık 0.2 puan olacak. Reuters’ın görüşüne başvurduğu dört ekonomist etkinin 0.15 ile 0.25 puan aralığında olacağını tahmin ediyor.

TCMB’nin yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 5, enflasyon tahmini ise yüzde 7.5 düzeyinde bulunuyor. Ancak ÖTV öncesi itibarıyla bile piyasanın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 8 ile
TCMB öngörülerinin üzerinde yer alıyor. 
   
Ekonomi yetkilileri, motorinde artırılan ancak madeni yağda artırılmayan ÖTV maktu tutarlarının bazı ticari nakil vasıtalarında yakıt olarak kullanılabilen 10 numara yağ yapımına yol açtığını belirterek, motorin ve madeni yağda maktu vergi artış düzenlemesinin bunun önüne geçilmesi için paralel olarak yapıldığını söylediler. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.