Durmuş Yılmaz: TCMB başkanının görev süresi sekiz yıla çıkarılır ve
başkanlık bir dönem yapılırsa siyasi tartışmaların da önüne geçilir.
Merkez Bankası (TCMB) eski Başkanı Durmuş Yılmaz, siyasi algılamaların önüne geçmek için Merkez Bankası Başkanının görev süresinin 8 yıla çıkarılması gerektiğini söyledi.
TCMB'de atama tartışmaları sürerken gazetemize açıklamalarda bulunan Yılmaz, "Merkez Bankası'ndaki şu anki 5 yıllık süre aslında çok uzun bir süre değil. Dolayısıyla bence TCMB başkanlığı 8 yıla çıkarılmalı. Başkan, Avrupa Merkez Bankası'ndaki gibi ikinci defa seçilmemeli. Bir dönem görev yapmalı" dedi. Hükümetin faiz indirimi baskısına değinen Yılmaz, sekiz yıllık görev süresinin bu tip tartışmaların önüne geçeceğine dikkat çekti. Yılmaz "Politikaların devamlılığı açısından bence bu çok daha iyi" dedi.
Merkez Bankası Kanunu uyarınca Merkez Bankası Başkanları, Bakanlar Kurulu Kararıyla 5 yıllık bir dönem için atanıyor, bu sürenin sonunda yeniden atanabiliyor. TCMB Başkanını Bakanlar kurulu seçip Cumhurbaşkanı atıyor. TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi ise 19 Nisan'da sona eriyor. Faiz indirimi ısrarını sürdüren hükümet ve Cumhurbaşkanı’nın elinde olan atama kararının ne kadar sağlıklı olacağı konusunda ise soru işaretleri var. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ifadesinin geçen kasım ayında hükümet programından çıkarılması da endişeleri artırıyor.
Laf yetiştiriyorlar
Geçen hafta Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Merkez'e 'radikal' faiz indirimi çağrısında bulunmuştu.
Faiz indirimi baskısının yeni olmadığını söyleyen eski bir üst düzey Merkez Bankası yetkilisi "Hükümet bunu geleneksel hala getirdi. İlgili bakan konuşmuyor, gayet doğal ve doğru da. Hazineden Sorumlu Bakan, Ekonomiden Sorumlu Bakan konuşmuyor, Maliye Bakanı çok fazla konuşmuyor ama ekonomi bakanları nedense her dönemde sanki işleri yokmuş gibi her Para Politikası Kurulu'ndan sonra laf yetiştiriyorlar" dedi.
Ekonomi bakanlığının adının yanlış olduğunu vurgulayan yetkili, şunları söyledi: "Ekonomi bakanlığında hiçbir politika aracı yok. Kur, faiz ve enflasyonun kontrolü Merkez Bankası'nda, Hazine de birlikte yapılıyor. Vergiler Maliye Bakanlığı'nda. Teşvikler, parasal tarafı yine Maliye Bakanlığı'nda ama düzenlemesi sadece Ekonomi Bakanlığı'nda. Ekonomi Bakanlığının dışarıda adı yanlış. Ekonomi Bakanlığı diyince Hazine'yi Maliye Bakanlığı'nı kapsayor gibi algılanıyor. Her ay TİM’le beraber ihracatı açıklıyorlar ama ithalatı açıklamıyorlar. Merkez Bankası'na laf yetiştireceklerine ithalatı açıklasınlar. Örneğin 'Bu ay 11 milyar dolar ihracat yaptık. Bu ihracatı yapabilmek için 9-10 milyar dolar ithalat yaptık. Dolayısıyla Türkiye’nin katma değeri şu kadar' desinler. Bunun üzerine çalışsınlar. Sabah akşam Merkez Bankası faizi düşür, düşür."
Enflasyonda direniş var
Enflasyonun da, çekirdek enflasyonun da zaten çok yüksek olduğunu belirten yetkili, Merkez'in bir aylık enflasyon gelişmesine bakarak karar alamayacağını, orta ve uzun vadeye göre hareket ettiğini ifade etti. Merkez Bankası’nın aldığı kararların 3 ay ile 9 ay arasında etki gösterdiğine dikkat çen yetkili, "Asıl faiz politikasına duyarlı olan çekirdek enflasyonda direniş var. Şu anda 9'un üzerinde. Dolayısıyla bütün bunların hesabının kitabının yapılması lazım" diye konuştu.
Merkez Bankası’nın kanununa göre şu anki görevinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu bunun da amacının zaten büyümeyi sağlayacak sağlıklı ortamı hazırlamak olduğunu dile getiren yetkili, "Ama isterseniz kanun elinizde. Büyümeden de, cari açıktan da, ithalat ihracattan da istihdamdan da sorumlu tutarsınız, ama Merkez Bankası’nın bunları yapmak için elinde araç yok. Yapılabilir ama uygulanabilir mi sorulması gereken soru bu" dedi.
Türkiye'nin para politikasını belirleyen 7 kişilik Para Politikası Kurulu'nu (PPK) bahar ve yaz aylarında büyük bir değişim bekliyor.
- Başkan ve başkan yardımcılarının görev süresi 5 yıl
- Banka meclis üyelerinin görev süresi 3 yıl
- Müşterek kararla atanan kurul üyelerinin görev süresi ise 5 yıl
Fuat Avni'nin verdiği
iki isim öne çıkıyor
TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi sona ererken yeni dönemde kimin göreve geleceği piyasa tarafından yakından izleniyor. Kulislerde son olarak öne çıkanlar ise iki Para Politikası Kurulu üyesi Ahmet Faruk Aysan ve Murat Çetinkaya. Başkan Erdem Başçı'nın da göreve devam edip etmeyeceğinin henüz belli olmadığı vurgulanıyor.
iki isim öne çıkıyor
TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi sona ererken yeni dönemde kimin göreve geleceği piyasa tarafından yakından izleniyor. Kulislerde son olarak öne çıkanlar ise iki Para Politikası Kurulu üyesi Ahmet Faruk Aysan ve Murat Çetinkaya. Başkan Erdem Başçı'nın da göreve devam edip etmeyeceğinin henüz belli olmadığı vurgulanıyor.
Aysan ve Çetinkaya'nın ortak özelliği ise muhafazakarlıklarının yanı sıra daha önce Twitter fenomeni Fuat Avni'nin sosyal paylaşımlarına konu olmaları.
Fuat Avni, şubat ayında yaptığı paylaşımlarda Erdem Başçı’nın, Abdullah Gül ve Ali Babacan’ın adamı olduğu gerekçesiyle görevden alınması için uğraşıldığını öne sürerek “Başçı’nın yerine, tam biatçı Murat Çetinkaya, Ahmet Faruk Aysan, Şakir Ercan Gül’den birinin getirilmesi planlanıyor” iddiasında bulunmuştu.
Fuat Avni, "Murat Çetinkaya Damat Berat’ın, Ahmet Faruk Aysan Bilal’in adamı. Merkez Bankası, aile bankası olacak. Merkez Bankası aile bankasına dönüşünce dolar da 4 TL olursa şaşırmayın" diye yazmıştı.
1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümünden mezun olan Ahmet Faruk Aysan, 3 Kasım 2011'den bu yana Banka Meclis üyesi ve 21 Kasım 2011'den bu yana PPK üyesi olarak görev yapıyor. Öğrencileri sosyal medya platformu Ekşi Sözlük'te Aysan'ı muhafazakar olarak tanımlıyor. Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü'nde 2005-2011 yılları arasında tam zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapan Aysan, halen yarı zamanlı ders vermeyi sürdürüyor.
Murat Çetinkaya ise bankacılık hayatına Albaraka Türk’te başladı. 2003 yılından itibaren Halk Bankası’nda görev alan Çetinkaya, 2008 yılından Başkan Yardımcılığına atandığı tarihe kadar, Kuveyt Türk Katılım Bankası’nda Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Çetinkaya, 2012 tarihinden itibaren Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.
Yorumlar
Yorum Gönder