Ana içeriğe atla

Olağanüstü işsizlik

OHAL kapsamında yayımlanan KHK’ler ile hak ve özgürlükler tırpanlanırken kamuda ihraçlar ve kapatılan kurumlarda çalışanlarla birlikte 72 binden fazla kişi işini kaybetti.


Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildiğinden bu yana binlerce insan kalıcı olarak ve hukuki yolları tıkanarak işsiz bırakıldı. OHAL kapsamında alınan tedbirlere ilişkin ilk kararname olan 667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete’de 23 Temmuz’da yayımlanarak yürürlüğe girdi. 30 Temmuz’a kadar soruşturmalar kapsamında 66 binden fazla personel görevinden uzaklaştırıldı. 670 ve 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nde çalışan 2 bin 360, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) çalışan 196 kişi ihraç edildi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilen personel sayısı 136 oldu. Söz konusu kararnameye göre 2 bin 692 kişinin memuriyeti sona erdi.

En büyük kıyım Eylül'de
1 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de yer alan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile de 7 bin 669 Emniyet Müdürlüğü çalışanı, 323 Jandarma Genel Komutanlığı mensubu ihraç edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda 1519 kişi, Sağlık Bakanlığı’nda 2 bin 18, aralarında Barış için Akademisyenler bildirisine imza atan akademisyenlerin de bulunduğu 2 bin 346 üniversite görevlisi ihraç edildi. Kamuda çalışan toplam 50 bin 875 kişi daha işini kaybetti.



3 bin 613 akademisyen ihraç edildi

CHP’nin ve İnsan Hakları Derneği’nin son KHK yayımlanmadan önce açıkladığı verilere göre  59 bin 841 memur ihraç edildi. 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 38 kamu kuruluşundan 10 bin 131 memur da meslekten ihraç edildi.

Sağlık Bakanlığı’ndan 2 bin 774, Adalet Bakanlığı’ndan 2 bin 534, ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 2 bin 219 memurun da görevlerine son verildi.

Yükseköğretim kurum
larından 1267 akademisyen işinden oldu. Bunun yanında TBMM’de 3, Milli Eğitim Bakanlığı’nda 31, AFAD’da 1 görevli, ihraç edilenler listesinden çıkarıldı. Böylece önceki KHK ile birlikte 3 bin 613 akademisyen işsiz kaldı.

TMSF’ye devirler
Öte yandan FETÖ’ye finansal destek sağladığı iddiasıyla bir zamanlar Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan şirket ve holdingler de birer birer Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildi. Söz konusu gelişmeler 500 civarında şirketin ve 30 bini aşan çalışanın akibetini belirsiz hale getirdi.

Binlerce gazeteci
Bianet’in temmuz-ağustos-eylül dönemini kapsayan Medya Gözlem Raporu’na göre, 775 basın kartı ve 49 pasaportun iptal edildiği ilk 3 ayını geride bırakan OHAL ilanı altında 155 medya kuruşunun kapısına kilit vuruldu, 2 bin 500’e yakın gazeteci ve medya çalışanı işsiz kaldı.

29 Ekim’de yayımlanan 676 sayılı kararnameyle, Dicle Haber Ajansı (DİHA), JİNHA, Azadiya Welat Gazetesi, Yüksekova Haber Sitesi ve Gazetesi, Evrensel Kültür ve Tiroj dergisinin de aralarında olduğu 15 basın kuruluşu kapatıldı. Dicle Haber Ajansı’nın 250, Azadiya Welat’ın 30, JİNHA’nın 60’a yakın çalışanı bulunuyordu. Toplamda 2 bin 800’den fazla gazeteci ve medya çalışanı işsiz kaldı.

  
500 şirket devredildi
‘FETÖ’ soruşturması kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen şirket sayısı 500’e yaklaştı. Söz konusu şirketlerin aktif büyüklüğü 30 milyar liraya, öz kaynakları 15 milyar liraya dayanırken, ciroları da 10 milyar lirayı aşıyor. Fona devredilen şirketlerde yaklaşık 30 bin kişi istihdam ediliyor. Eylülden itibaren Fon’a devredilen şirketlerin büyük bir bölümünü kOBİ’ler oluşturuyor. Faal olan şirketlerin satışına 2017’de başlanması bekleniyor. Faaliyette olmayan ya da bilançosu kötü olan şirketler ise tasfiye edilecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.