Ana içeriğe atla

Ekonomideki yangına Olağanüstü Hal örtüsü

Ekonomideki bozulan görünüm Olağanüstü Hal şartlarında gizleniyor. İstihdam artışı da KHK ile sağlanacak. İşsizlik fonu işverene işçi alımı için kaynak olacak



Hükümet referandum öncesi büyümeyi ve istihdamı artırmak için çareyi yine emekçide buldu. Tüketimi canlandırma adımlarıyla büyüme artırılmaya çalışılırken, istihdam artışı için de işsizin parasına göz dikildi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın salı günü TOBB Ekonomi Şurası’nda “İstihdam seferberliği başlatıyoruz. Tüm Türkiye katılacak. Mart sonuna kadar ciddi bir dönüşüm yapmalıyız. İşverenlerden en az 1 işçiyi istihdam etmelerini istiyorum” açıklamasının ardından işsizlik fonu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile tırpanlandı. Yeni KHK ile bu yıl sonuna kadar işe alınacak her kişi için, “İşsizlik Fonu”ndan şirketlere günlük 22 lira 22 kuruş ödeme yapılması kararlaştırıldı. Buna göre işveren, son dönemde aldığı teşviklere rağmen istihdam artışını işsizin parasıyla sağlayacak.

14 milyar ödendi
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan 687 sayılı KHK’nın üçüncü maddesine göre, karar İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından 1 Şubat - 31 Aralık 2017 tarihleri arasında işçi alımı yapan özel sektör işverenleri için geçerli. İşe alınacak her bir sigortalı için aylık prim ödeme gün sayısı 22.22 TL ile çarpılacak. Bulunacak tutar, bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödeyecekleri primlerden düşülecek. SGK’ya prim, ceza borcu bulunan işverenler bu haktan yararlanamayacak.

İşsizlik Sigortası Fonu’nda 2002 yılından Aralık 2016 sonuna kadar 103.2 milyar lira birikti. İşsizlere ise bugüne kadar 14 milyar TL ödeme yapıldı. 2016’da dağıtılan işsizlik maaşı 3 milyar 692 milyon TL oldu. 


Her ay yüzde 1 kesiliyor
İşsizlik Sigortası Fonu’na, her ay işverenlerden yüzde 2, çalışanlardan yüzde 1 kesinti yapılıyor, devlet de yüzde 1 katkı payı aktarıyor. Geçen yılın ikinci yarısında 1307.6 lira olan en yüksek işsizlik maaşı, bu yıl itibarıyla 1421 TL olurken, en düşük işsizlik maaşı da 653.8’den 710 TL’ye çıkarıldı. İşsizlik maaşı alabilmek için, işten çıkarılmış olma şartı gerekiyor. 

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süreyle işsizlik ödeneği veriliyor.

İşverene destek, GAP’a kaynak
Tüm kayıtlı işsizlere ödenek olabilecek işsizlik fonunun AKP hükümeti tarafından amacı dışında kullanıldığı daha önce de tartışmalara neden olmuştu. 11 Ağustos 2009’da kabul edilen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile İşsizlik Sigortası Fonu’ndan genel bütçeye kaynak aktarılmasının yolu açıldı. Yapılan değişiklikle İşsizlik Sigortası Fonu’nun Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki yatırımlar öncelikli olmak üzere alt yapı yatırımlarında kullanılmasının önü açıldı. Fondan GAP’a yapılan ödemenin 12 milyar lirayı aşması dikkat çekti. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) araştırmasına göre 2004-2014 yılları arasında fon gelirlerinin yüzde 10.4’ü işsizlik ödeneğine aktarılırken, yüzde 14.1’i ise GAP’a aktarıldı.

Ayrıca yapılan değişiklikle 2009 yılının nisan ayından 31 Aralık 2009’a kadar işe alınan ve fiilen çalıştıranlar için, alt sınır üzerinden işveren prim hisselerinin 6 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmesi sağlanmıştı.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.