Ekonomideki bozulan görünüm Olağanüstü Hal şartlarında gizleniyor. İstihdam artışı da KHK ile sağlanacak. İşsizlik fonu işverene işçi alımı için kaynak olacak
Hükümet referandum öncesi büyümeyi ve istihdamı artırmak için çareyi yine emekçide buldu. Tüketimi canlandırma adımlarıyla büyüme artırılmaya çalışılırken, istihdam artışı için de işsizin parasına göz dikildi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın salı günü TOBB Ekonomi Şurası’nda “İstihdam seferberliği başlatıyoruz. Tüm Türkiye katılacak. Mart sonuna kadar ciddi bir dönüşüm yapmalıyız. İşverenlerden en az 1 işçiyi istihdam etmelerini istiyorum” açıklamasının ardından işsizlik fonu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile tırpanlandı. Yeni KHK ile bu yıl sonuna kadar işe alınacak her kişi için, “İşsizlik Fonu”ndan şirketlere günlük 22 lira 22 kuruş ödeme yapılması kararlaştırıldı. Buna göre işveren, son dönemde aldığı teşviklere rağmen istihdam artışını işsizin parasıyla sağlayacak.
14 milyar ödendi
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan 687 sayılı KHK’nın üçüncü maddesine göre, karar İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından 1 Şubat - 31 Aralık 2017 tarihleri arasında işçi alımı yapan özel sektör işverenleri için geçerli. İşe alınacak her bir sigortalı için aylık prim ödeme gün sayısı 22.22 TL ile çarpılacak. Bulunacak tutar, bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödeyecekleri primlerden düşülecek. SGK’ya prim, ceza borcu bulunan işverenler bu haktan yararlanamayacak.
İşsizlik Sigortası Fonu’nda 2002 yılından Aralık 2016 sonuna kadar 103.2 milyar lira birikti. İşsizlere ise bugüne kadar 14 milyar TL ödeme yapıldı. 2016’da dağıtılan işsizlik maaşı 3 milyar 692 milyon TL oldu.
Her ay yüzde 1 kesiliyor
İşsizlik Sigortası Fonu’na, her ay işverenlerden yüzde 2, çalışanlardan yüzde 1 kesinti yapılıyor, devlet de yüzde 1 katkı payı aktarıyor. Geçen yılın ikinci yarısında 1307.6 lira olan en yüksek işsizlik maaşı, bu yıl itibarıyla 1421 TL olurken, en düşük işsizlik maaşı da 653.8’den 710 TL’ye çıkarıldı. İşsizlik maaşı alabilmek için, işten çıkarılmış olma şartı gerekiyor.
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süreyle işsizlik ödeneği veriliyor.
İşverene destek, GAP’a kaynak
Tüm kayıtlı işsizlere ödenek olabilecek işsizlik fonunun AKP hükümeti tarafından amacı dışında kullanıldığı daha önce de tartışmalara neden olmuştu. 11 Ağustos 2009’da kabul edilen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile İşsizlik Sigortası Fonu’ndan genel bütçeye kaynak aktarılmasının yolu açıldı. Yapılan değişiklikle İşsizlik Sigortası Fonu’nun Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki yatırımlar öncelikli olmak üzere alt yapı yatırımlarında kullanılmasının önü açıldı. Fondan GAP’a yapılan ödemenin 12 milyar lirayı aşması dikkat çekti. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) araştırmasına göre 2004-2014 yılları arasında fon gelirlerinin yüzde 10.4’ü işsizlik ödeneğine aktarılırken, yüzde 14.1’i ise GAP’a aktarıldı.
Ayrıca yapılan değişiklikle 2009 yılının nisan ayından 31 Aralık 2009’a kadar işe alınan ve fiilen çalıştıranlar için, alt sınır üzerinden işveren prim hisselerinin 6 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmesi sağlanmıştı.
Yorumlar
Yorum Gönder