Ana içeriğe atla

2017’nin odağında siyasi riskler olacak

Açıkalın’a göre bu yıl bankaların kârlılığında artan belirsizlikler, jeopolitik riskler, Fed faiz kararları ve bunların TL’ye yansımaları belirleyici olacak.



Faik Açıkalın

Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, küresel siyasi ve jeopolitik risklerin 2017’de küresel ekonominin odağında olacağını belirterek, bu gelişmelerin TL’ye yansımalarının bankacılık sektöründe kârlılığı belirleyeceğini söyledi. Açıkalın, Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankacılık sektörünü destekleyici uygulamaları sayesinde oluşabilecek risklerin etkisinin sınırlı kalmasını beklediklerini belirtti.

Faik Açıkalın, 2016’da bankacılık sektörünü etkileyen gelişmeler ve 2017 beklentileriyle ilgili gazetemizin sorularını yanıtladı. 2016’nın en önemli gelişmelerini İngiltere’nin AB’den çıkma kararı, ABD başkanlık seçimleri, merkez bankası kararları ve jeopolitik riskler olarak sıralayan Açıkalın, 2017’de de küresel belirsizlik ortamının belirleyici olacağını söyledi. Açıkalın’ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Ekonomiye destek
- Bankacılık sektörü 2016’yı nasıl kapattı, hedefler tuttu mu?
2016’da gelişmiş ülke merkez bankalarının uyguladığı genişleyici para politikaları sonucu oluşan düşük faiz ortamı ve ABD Merkez Bankası Fed’in 2016’da gerçekleştirmeyi planladığı faiz artışı konusunda yavaş davranması Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülkelere nakit akışını destekledi. Yurt içinde ise TCMB marttan itibaren kademeli olarak faiz indirimleri gerçekleştirdi. Küresel ve yerel ölçekte piyasaların dalgalı olduğu 2016’da, bankacılık sektörü büyümeye ve ekonomiye olan desteğini artırmaya devam etti. Bankaların verimlilik artışına verdiği önemin artması ve BDDK’nin gerçekleştirdiği makro ihtiyati tedbirlerde attığı rahatlatıcı adımlar sektör kârlılığını destekledi. Kârlılık Eylül 2016 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 seviyesinde güçlü bir artış gösterdi.

Hasat zamanı
- 2016 Yapı Kredi için nasıl bir yıl oldu?
Bu senenin başından bu yana daha önceki senelerde gerçekleştirdiğimiz yatırımların karşılığını alıyoruz. Bu nedenle de yılı “hasat zamanı” olarak nitelendiriyoruz.

Toplam kredilerde 161.6 milyar TL’ye ulaştık. Yılın ilk dokuz ayında sermaye yeterlilik rasyosumuz yüzde 15 seviyesine yükselirken net kârımız 2.4 milyar TL oldu. Sadece proje finansmanı kredilerimizdeki dokuz aylık artış yüzde 13 olarak gerçekleşti. Toplam mevduatımız sene başından bu yana yüzde 7 büyüdü ve 138.6 milyar TL’ye ulaştı. 2016’da yurtdışı piyasalardan 3 milyar 100 milyon dolarlık finansman sağladık. Dijital bankacılık yıl içinde odaklandığımız alanların başında geldi. Mobil şubemizi yeniledik. Yenilenen mobil bankacılık uygulamamızla Türkiye’de ilk kez gelişmiş göz tanıma sistemi teknolojisini mobil şubemize adapte ettik. QR kod ile ATM’ye dokunmadan çok hızlı para çekme işlemi ve Çağrı Merkezi’ne direkt bağlanma gibi özellikler getirdik. Kredi kartı alacak bakiyesinde pazar payımızı yüzde 21.9’a yükselttik.

Dijital başrolde olacak
- Sendikalar ve iş dünyası, terörün insanlığın düşmanı olduğunu dile getirdi n Yapı Kredi için 2017 öngörülerinizi paylaşır mısınız?
Yapı Kredi olarak 2017’de dengeli büyümeye devam edeceğiz. Büyük projelere her zaman destek vermeyi, ülkemiz ekonomisine katkı sağlamayı sürdereceğiz. Aynı zamanda hedefimiz aktif kalitemizi, sermaye ve likidite tabanımızı koruyarak kârlılığımızı artırmak olacak. Dijital bankacılık ise bizim için başrolde olmaya devam edecek. Dijitalleşme alanındaki trendleri yakından takip ederek müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmayı sürdüreceğiz. Aynı şekilde bankacılık sektörü için de dijitalleşme önemini korumaya devam edecek.

Şaşırtıcı gelişmeler oldu
- 2016’da sektörü olumlu ya da olumsuz etkileyen üç gelişme sizce nelerdir?
2016 tüm dünya açısından karmaşık ve şaşırtıcı gelişmelerin meydana geldiği bir yıldı. Dünyanın birçok yerinde siyasi ve ekonomik çalkantılar yaşandı. ABD ekonomisinde toparlanma beklenenden düşük kaldı. Avrupa Merkez Bankası ise ekonomideki durgunlukla mücadele etmek için uyguladığı genişleyici para politikasını yıl içinde yaptığı açıklamalarla önce Mart 2017’ye, daha sonra Aralık 2017’ye uzattı.

Diğer taraftan, İngiltere’nin AB’den çıkma kararı, ABD başkanlık seçiminden çıkan sonuç ve artan jeopolitik riskler dünya genelinde belirsizliği arttırdı.

- 2017’de kârlılık oranları ve maliyetler nasıl değişecek, sektör nelerden etkilenecek?
2017’de bankacılık sektöründe fonlama maliyetlerinin gidişatını küresel belirsizlik ortamındaki gelişmeler, Fed faiz kararları, bu gelişmelerin TL’ye yansımaları ve bunlara karşılık TCMB’nin alacağı faiz aksiyonları belirleyecek. TCMB ve BDDK yıl içerisinde sektörü destekleyici adımlar attı. Bu yönde destekleyici ek adımların atılması halinde sektörün olumlu etkileneceği görüşündeyiz.

Dünyaya baktığımızda ise 2017’nin odağında ABD Başkanlık seçimi sonrasında meydana gelebilecek politika değişiklikleri, Fed faiz artırım kararları, Avrupa’da İngiltere kaynaklı yükselen siyasi belirsizlikler ve jeopolitik ortam olacak. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası’nın daha önce Mart 2017’ye kadar sürdüreceğini açıkladığı genişleyici para politikasını mart sonrasında devam ettirip ettirmeyeceği de yakından takip ettiğimiz diğer gelişmeler arasında olacak.

Tüm bunlara rağmen 2017’nin, bankacılık dahil olmak üzere tüm sektörler için verimli bir yıl olacağını düşünüyoruz. Ayrıca TCMB ve BDDK’nın bankacılık sektörünü destekleyici uygulamaları sayesinde oluşabilecek risklerin etkisinin sınırlı kalmasını bekliyoruz.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle...

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirt...

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre...

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu. ...