Ana içeriğe atla

Yastık altıyla da barışacaklar

Kayıtdışı varlığı bankaya yatırmak için yurtdışından getirdiğine dair ispata gerek yok. Yurtiçi varlıklar da kendiliğinden yasa kapsamına giriyor. Tek şart 31 Aralık’a kadar başvurmak.




Yurtdışında tutulan varlıkların Türkiye’ye getirilmesi durumunda, ‘nereden buldun’ diye sorulmadan ve vergi alınmaksızın kabulünü öngören ‘Varlık Barışı’ teklifi Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Peki bu varlıklar Türkiye’ye getirildiğinde nasıl bir prosedür izlenecek? Merak edilenleri bankacılara sorduk. Yasa, Resmi Gazete’de yayımlanmadığı için henüz alım yapmaya başlamadıklarını söyleyen bankacılar, varlıkların yurtiçi ya da yurtdışı ayrımı yapılmaksızın kabul edileceğine dikkat çekiyor. Yasada “yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları”nın Türkiye’ye getirilmesi esas alınsa da bunun hangi yollarla kazanıldığına dair bir inceleme yapılmayacağı için otomatikman yurtdışından getirildiğine dair de bir ispat şartı olmayacak. Yani Türkiye’de bulunan kayıt dışı varlıklar da kayıt altına alınabilecek.

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan bankacılar şu noktalara dikkat çekti:

- Getirilecek olan varlık için uygulanacak prosedür nedir?
* Daha önceki varlık barışı uygulamalarında genellikle yurtdışından getirilen varlıklarda yüzde 2, yurtiçinde olup da kayıt dışı olan varlıkların kayda alınmasında ise yüzde 5 oranında vergi ödeniyordu. Yeni yasada vergi ödemesi söz konusu olmayacak.

* Yurtdışında bulunan ve kapsama giren varlıklar gerçek ve tüzel kişiler tarafından 31 Aralık 2016 tarihine kadar Türkiye’ye getirilirse serbestçe tasarruf edilebilecek.

* Defter tutan mükellefler, Türkiye’ye getirilen varlıkları dönem kazancının tespitinde dikkate almaksızın işletmelerine dahil edebilecek ya da vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate almaksızın işletmelerinden çekebilecekler.

İnceleme yok
* Para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları Türkiye’ye getirilme şartı aranmaksızın belli şartları taşıyan kredilerin en geç 31 Aralık 2016’ya kadar kapatılmasında kullanılabilecek.

* Yurtiçinde bulunan fakat kanuni defter kayıtlarında yer almayan bazı varlıkların, 31 Aralık 2016’ya kadar kanuni defterlere kaydedilebilmesi de kapsam dahilinde.

* Türkiye’ye getirilen ya da kanuni defterlere kaydedilen varlıkların elden çıkarılmasıyla oluşan zararlar gider olarak dikkate alınamayacak.

* Türkiye’ye getirilen ya da kanuni defterlere kaydedilen varlıklar nedeniyle; madde hükmünden yararlananlar hakkında sırf bu işlemin yapılmış olmasından dolayı ve bu işlemden hareket edilerek, vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılamayacak.

* Herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılamayacak.

* Vergi cezası ve idari para cezası kesilemeyecek.


İSTER BAVULLA İSTER TRANSFERLE
- Banka transferi dışında elden nakit olarak da para getirilebiliyor mu?
Evet, nakit olarak da getirilebiliyor.

- Yurtdışından getirildiği nasıl ispatlanıyor?
Henüz Resmi Gazete’de yayımlanmamış olan Kanun’un TBMM metnine göre verilen süre içinde varlığı Türkiye’ye getirme koşulunun sağlanması yeterli. Türkiye’de bulunan kayıt dışı varlıklar da kayıt altına alınabilecek.

- Varlık Barışı’nda süre uzatılabilir mi?
Bakanlar Kurulu, bu maddede yer alan sürelerin bitim tarihlerinden itibaren altı aya kadar uzatma yetkisine sahip.

- Varlığı oluşturan faaliyetler incelenebilecek mi?
Madde, herhangi bir soruşturma yapılamayacak derken yalnızca varlıkları kastetmekle birlikte, bu varlıkların oluşmasına ilişkin faaliyet ve işlemlerle ilgili inceleme ve vergileme yapılmayacağına dair bir şey söylemiyor. Buradan varlığın değil fakat varlığı yaratan faaliyetlerin incelenip soruşturulabilir olduğu çıkarımı yapılabilir.

ŞÜPHELİ İŞLEM MASAK'A BİLDİRİLECEK

-  Banka bu paraya hangi işlemleri uyguluyor?
Kanunda, yurtdışından getirilecek ya da transfer edilecek varlıklarla ilgili olarak bankaların uygulayacağı işlemlere ilişkin spesifik bir düzenleme bulunmuyor; bankalar kendilerine mevduat getiren ya da para transferi yapan diğer tüm müşterilerine MASAK mevzuatı çerçevesinde uyguladıkları işlemleri uygulamaya devam edeceklerdir.

- MASAK’a bildirme zorunluluğu var mı?
Söz konusu kanunda bununla ilgili bir madde yok. Fakat halihazırda 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun uyarınca Finansal Kurumların şüphelendikleri işlemleri MASAK’a bildirme yükümlülükleri bulunuyor. Buna göre Finansal Kurumlar şüphelendikleri işlemleri MASAK’a bildirmeye devam edeceklerdir.

- Bankalar alım yapmaya başladı mı?
İlgili düzenleme henüz Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Bu nedenle bankaların herhangi bir alımı söz konusu değil.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.