Ana içeriğe atla

Merkez Taviz Verdi

TCMB, hükümetin büyümeyi canlandırmak için yaptığı “faizi indir” baskısına kayıtsız kalmadı

Merkez taviz verdi

Politika faizini değiştirmeyerek uluslararası çevrelere bağımsızlık mesajı veren Merkez, diğer yandan, ‘can simidi’ olarak gördüğü ve kredi faaliyetlerinde etkili olan koridorun üst bandını 75 baz puan düşürerek reel sektörünün elini rahatlattı.


Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 8.25’te sabit tutarken, faiz koridorunun üst bandını oluşturan marjinal fonlama oranını sürpriz şekilde 75 baz puan düşürerek yüzde 12’den 11.25’e çekti. Merkez Bankası piyasa yapıcı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını da yüzde 11.5’ten yüzde 10.75’e indirdi. Borçlanma faiz oranını yüzde 7.5 düzeyinde sabit tuttu.

Siyasilerden gelen faiz indirimi talepleri sonrası TCMB; mayıstan temmuza kadar üst üste üç ay faiz indirimine gitmiş, politika faizini toplamda 175 baz puan indirmişti. Bu da Merkez Bankası’nın bağımsızlığı tartışmalarını daha da alevlendirmişti. Ekonomi uzmanları, Merkez’in bu ay da politika faizinde indirime gitmesi halinde enflasyon, kur ve cari dengenin olumsuz etkileneceğini söylüyordu.

Merkez Bankası’nın faiz kararıyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin “Merkez Bankası temel para politikası faiz oranına dokunmayarak enflasyon ve cari denge konusunda süreci bir süre daha takip edeceğini gösterdi. Aynı anda bankacılık sektörüne uygun koşullarda reel sektöre kredi kullandırma imkanı verdi. Dolaylı olarak büyümeye katkı sağlayacak bir adım attı. Ekonomik büyümenin belli bir düzeyde tutulması gerektiğini söyledi” dedi.

Öte yandan politika faizinin düşürülmemesinin psikolojik mesaj etkisi olduğnu söyleyen Alkin, “Merkez, araç ve kurgu bağımsızlığı konusunda kredi derecelendirme kuruluşları ve uluslararası ekonomi çevrelerine ‘Benim bağımsız duruşum devam ediyor. Siyasi baskıya boyun eğmiyorum’ mesajı verdi. Banka, ABD Merkez Bankası Fed’den gelen açıklamalara göre faiz koridorunu istediği gibi kurgulayabilecek. Ağustos enflasyonu çok kötü gelmezse, Fed çok sert açıklamalar yapmazsa faizde bir sonraki ay indirim olabilir” değerlendirmesini yaptı.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) metninde, kuraklığa ve jeopolitik risklere vurgu yapılarak gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirdiğine dikkat çekildi. Ancak metinde temmuzdan farklı olarak dış talebin büyümeye katkısından ve cari dengedeki iyileşmeden bahsedilmedi. Bu da iyileşmenin sonuna gelindiğini yorumlarına neden oldu. İhracat temmuz ve ağustosta düşmüş görünüyor, cari açıkta bozulma beklentileri arttı.

İndirim bankalara destek

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, Merkez’in politika faizini değiştirmemesini ‘olumlu’ bir karar olarak değerlendirdi. Enflasyonun şu anki şartlarda bir indirime izin vermediğini vurgulayan Bürümcekçi,“Şartlar değişebilir ama Merkez Bankası indirim dahilinde bir sinyal vermedi” dedi. Bürümcekçi şunları söyledi:
Burada getiri eğrisinin yatay tutulması önemli. Bu, haftalık fonlama faizi ile beş yıllık tahvil faizinin birbirine yakın olması anlamına geliyor. Şu an haftalık fonlama faizi yüzde 8.25, 5 yıllık tahvil faizi de yüzde 9 civarında. Eğer fonlama faizi düşük, beş yıllık faiz yüksekse gevşek bir duruş söz konusu olur. Bu da enflasyon maliyeti açısından olumsuz. Merkez Bankası tahvil faizini 8.25 ve daha altına getirirse indirime devam edebilir, onun dışında mümkün değil.

TL’nin risk iştahı şu an çok güçlü. Dış piyasalarda yükseliş eğilimi hakim. Merkez Bankaları hala para piyasalarını destekleyici konumda. Bu nedenle şu an için üst koridorun indirilmasi sorun yaratmaz. Ancak emniyet mekanizmasından taviz verildi. Genelde faiz koridorunun üst sınırı kredi faizleri için tavan oluşturuyor. Burada bankalara destek verdi. Kredi faizlerinde rahatlama yarattı. Ancak bankalar kâr marjını artırma yöntemine giderse kredi faizlerini düşürmeyebilir. Bundan sonra ne şekilde devam edeceği koşullara bağlı olacak. Getiri eğrisi yatay olursa TL’nin üzerinde baskı azalırsa indirimler devam edebilir. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) metninde, kuraklığa ve jeopolitik risklere vurgu yapılarak gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirdiğine dikkat çekildi. Ancak metinde temmuzdan farklı olarak dış talebin büyümeye katkısından ve cari dengedeki iyileşmeden bahsedilmedi. Bu da iyileşmenin sonuna gelindiği yorumlarına neden olurken, faiz indirimlerinin sürüp sürmeyeceği konusunda belirsizlik yarattı.









Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.