Ana içeriğe atla

Bank Asya’ya uyarmadan çıkarma


Borsada hisse işlem sırası kapanan Bank Asya, bu kez de yer aldığı endekslerden tamemen çıkarıldı. Borsa İstanbul Kotasyon Yönetmeliği’ne göre bir şirkete kottan çıkarılmadan önce uyarı yapılıyor ve ya da belirsizliğin giderilmesi için süre veriliyor. BORYAD Hukuk Komitesi Başkanı Gürok, “Direkt kırmızı kart gösterdiler, bu karar yatırımcı mağduriyetini katlanarak artırabilir” dedi.


Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Bank Asya ilgili ‘operasyon’ adım adım devam ediyor. Borsa İstanbul dün bankanın işlem sırasının ortaklık yapısındaki belirsizlik giderilene kadar kapalı kalacağını açıklarken, hisselerinin bugünden itibaren BIST-30, BIST-100 ve BIST Banka başta olmak üzere, BIST Pay Endeksleri’nden çıkarılmasına karar verdi. 
Bank Asya hisselerinin işlem sırasını kapatma kararının gerekçesi “Bankanın ortaklık yapısı ile ilgili basında yer alan çelişkili haberlerle bankanın ortaklık yapısı ve yönetiminin değişimine ilişkin oluşabilecek muğlaklığın sağlıklı fiyat oluşumunu zedeleyebilecek olması” olarak ifade edildi.
Borsa İstanbul’dan yapılan ikinci açıklamada ise, 7 Ağustos’ta işleme kapatılan Bank Asya hisseleri için, işlem sırası kesintisiz beş işgününden fazla süre için kapatılan payların BIST Pay endekslerinden çıkarılması maddesinin işletileceği belirtildi. Bankanın çıkarıldığı endeksler “BIST 100, BIST 100 Ağırlık Sınırlamalı, BIST 100 AOF, BIST 50, BIST 30, BIST 30 Ağırlık Sınırlamalı, BIST 30 AOF, BIST 10 Banka, BIST Tüm, BIST Ulusal, BIST Kurumsal Yönetim, BIST Mali ve BIST Banka” olarak sıralandı.
Ancak Borsa İstanbul Kotasyon Yönetmeliği’nin 24. Maddesine göre bir şirketin kottan çıkarılmadan önce uyarılması ya da belirsizliğin giderilmesi için süre verilmesi gerekiyor. 
Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Hukuk Komitesi Başkanı Avukat Gökhan Gürok, “Bank Asya Bankacılık Mevzuatı’na göre kurulmuş bir banka. Borsa kanunlarına göre hissesini almış pek çok yatırımcı var. Kotasyon Yönetmeliği’ne göre kottan çıkartılabilir. Ancak bunun öncesinde arızalı durumun giderilmesi için süre verilebilir ya da şirket uyarılabilir. Sarı kart göstermeden direkt kırmızı kart gösterdiler. En sert kararı aldılar. Yarın öbür başka yatırımcılar da ortaklık görüşmesi yapan başka bir şirketin hisseleriyle ilgili mağdur olabilir. Bu karar esas alınırsa mağduriyet katlanarak artabilir” dedi. 
Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver ise bu durumun şirketin hisselerini alan küçük yatırımcıya zarar verdiğini belirterek “Yatırımcı bu şekilde korunmaz.  Hisseleri satın almış yatırımcılar için belki alternatif fırsatlar çıktı, onu satıp başkasını alacaktı ama alamadı. Karar finans merkezi olmak gibi bir hedefi olan ülkenin hedeflerine sabotaj anlamına geliyor” diye konuştu.


Yabancıların 1 milyar doları var


Bank Asya kaynakları ise hükümetin bankayı ‘çökertme operasyonu’na devam ettiğini ifade ederek bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilerek Ziraat Bankası’na satışının planlandığını öne sürdü. Kaynaklar, TMSF’nin el koyma olasılığının özellikle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yönetimindeki ekonomi yetkilileri tarafından çok fazla desteklenmediğini ifade ederek, “Yabancıların Bank Asya’da 1 milyar dolar civarında parası var. Eğer bu olasılık gerçekleşirse Türkiye ciddi bir şekilde farklı bir konjonktürle karşılacak” dediler. Bankanın mudi kaybının çok fazla olmadığını belirten kaynaklar, satış konusunun da birkaç gün içinde netleşmesini bekliyor. 
Bank Asya’nın yüzde 54.05’i halka açık. Ödenmiş sermayesi 900 milyon lira. Hisseleri ise kapatılmadan önce 1.24 liradan işlem görüyordu.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.