Borsada hisse işlem sırası kapanan Bank Asya, bu kez de yer aldığı endekslerden tamemen çıkarıldı. Borsa İstanbul Kotasyon Yönetmeliği’ne göre bir şirkete kottan çıkarılmadan önce uyarı yapılıyor ve ya da belirsizliğin giderilmesi için süre veriliyor. BORYAD Hukuk Komitesi Başkanı Gürok, “Direkt kırmızı kart gösterdiler, bu karar yatırımcı mağduriyetini katlanarak artırabilir” dedi.
Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Bank Asya ilgili ‘operasyon’ adım adım devam ediyor. Borsa İstanbul dün bankanın işlem sırasının ortaklık yapısındaki belirsizlik giderilene kadar kapalı kalacağını açıklarken, hisselerinin bugünden itibaren BIST-30, BIST-100 ve BIST Banka başta olmak üzere, BIST Pay Endeksleri’nden çıkarılmasına karar verdi.
Bank Asya hisselerinin işlem sırasını kapatma kararının gerekçesi “Bankanın ortaklık yapısı ile ilgili basında yer alan çelişkili haberlerle bankanın ortaklık yapısı ve yönetiminin değişimine ilişkin oluşabilecek muğlaklığın sağlıklı fiyat oluşumunu zedeleyebilecek olması” olarak ifade edildi.
Borsa İstanbul’dan yapılan ikinci açıklamada ise, 7 Ağustos’ta işleme kapatılan Bank Asya hisseleri için, işlem sırası kesintisiz beş işgününden fazla süre için kapatılan payların BIST Pay endekslerinden çıkarılması maddesinin işletileceği belirtildi. Bankanın çıkarıldığı endeksler “BIST 100, BIST 100 Ağırlık Sınırlamalı, BIST 100 AOF, BIST 50, BIST 30, BIST 30 Ağırlık Sınırlamalı, BIST 30 AOF, BIST 10 Banka, BIST Tüm, BIST Ulusal, BIST Kurumsal Yönetim, BIST Mali ve BIST Banka” olarak sıralandı.
Ancak Borsa İstanbul Kotasyon Yönetmeliği’nin 24. Maddesine göre bir şirketin kottan çıkarılmadan önce uyarılması ya da belirsizliğin giderilmesi için süre verilmesi gerekiyor.
Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Hukuk Komitesi Başkanı Avukat Gökhan Gürok, “Bank Asya Bankacılık Mevzuatı’na göre kurulmuş bir banka. Borsa kanunlarına göre hissesini almış pek çok yatırımcı var. Kotasyon Yönetmeliği’ne göre kottan çıkartılabilir. Ancak bunun öncesinde arızalı durumun giderilmesi için süre verilebilir ya da şirket uyarılabilir. Sarı kart göstermeden direkt kırmızı kart gösterdiler. En sert kararı aldılar. Yarın öbür başka yatırımcılar da ortaklık görüşmesi yapan başka bir şirketin hisseleriyle ilgili mağdur olabilir. Bu karar esas alınırsa mağduriyet katlanarak artabilir” dedi.
Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver ise bu durumun şirketin hisselerini alan küçük yatırımcıya zarar verdiğini belirterek “Yatırımcı bu şekilde korunmaz. Hisseleri satın almış yatırımcılar için belki alternatif fırsatlar çıktı, onu satıp başkasını alacaktı ama alamadı. Karar finans merkezi olmak gibi bir hedefi olan ülkenin hedeflerine sabotaj anlamına geliyor” diye konuştu.
Yabancıların 1 milyar doları var
Bank Asya’nın yüzde 54.05’i halka açık. Ödenmiş sermayesi 900 milyon lira. Hisseleri ise kapatılmadan önce 1.24 liradan işlem görüyordu.
Yorumlar
Yorum Gönder