Fransa’da hükümet düştü bizde her şey normal
Fransa’da hükümet düşüren ekonomik tablo Türkiye’de başarı hikayesi olarak tanımlanıyor. İşsizlik, cari açık, geçici işçi sayısı, konut stoğu gibi verilerde iki ülke arasındaki benzerlik dikkat çekici.
Fransa’da Sosyalist Parti (PS) hükümeti ekonomik durgunluğu aşamayınca Başbakan Manuel Valls istifa dilekçesini Cumhurbaşkanı François Hollande’a sundu. Başbakanın istifası, Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg’un yeni ekonomi politikaları oluşturulması için çağrı yapmasından bir gün sonra geldi.
Fransa’da hükümeti istifa noktasına getiren ekonomik tabloya bakıldığında Türkiye ile benzerlikler dikkat çekiyor. Altyapı ve inşaat, Fransa’da 1.5 milyonu aşkın kişinin istihdam edildiği en önemli sektörlerden biri. Ancak, son yıllarda ekonomik durgunluk ile birlikte özellikle inşaat sektöründe bir gerileme yaşandı.
Hükümetin yıllık 500 bin yeni konut yapılması hedefine rağmen, geçen yıl bu sayı 300 binde kaldı. Türkiye’de de temmuzda konut satışları yüzde 20’nin üzerinde düşerken, elde kalan konut sayısının 1 milyonu bulduğu ifade ediliyor.
Fransa’da işsiz sayısı haziran verilerine göre 3.4 milyonu aştı, işsizlik oranı yüzde 10.2’ye çıktı. Türkiye’de resmi verilere göre işsizlik oranı yüzde 8.8, yani 2 milyon 551 bin kişi işsiz. Ancak iş bulma umudu kalmadığı için iş aramaktan vazgeçenler de eklendiğinde işsiz sayısı 3 milyonu buluyor.
Fransa 59.6 milyar dolar ile dünyada en fazla cari açık veren altıncı ülke konumunda. Türkiye ise 53.5 milyar dolarla Fransa’yı takip ediyor.
Fransa genelinde 1.5 ila 2 milyon arası kişi işçi, serbest meslek ve ya geçici işçi olarak bu sektörlerde çalışıyor. Türkiye’de ise kamudaki sözleşmeli personel sayısı 116 bin 567. Çalışma Bakanlığı’nın mayıs raporuna göre kamuda 661 bin, özel sektörde ise 572 bin taşeron işçi bulunuyor.
Türkiye’den farklı olarak Fransa’da enflasyon oranı oldukça düşük. Temmuzda enflasyon yüzde 0.5 olarak açıklandı. Bu da ekonomideki durgunluk riskini artırıyor. Avrupa Merkez Bankası’nın negatif faiz uygulaması da harcamaları artırmaya yetmedi. Türkiye ise yüzde 9.3 gibi yüksek bir enflasyon oranına sahip. Tüketimi sınırlamak için alınan önlemler ekonomik büyümeyi aşağı çekti. Yıl sonunda büyümenin yüzde 3.5-4 arasında olacağı tahmin ediliyor. Fransa ikinci çeyreği sıfır büyüme ile kapattı.
Yorumlar
Yorum Gönder