Ana içeriğe atla

Türk işçiler Malta’da mahsur kaldı

Çalışmak için Türkiye’den Malta’ya giden 80 işçi, 19 gündür grevde. Uçuşlar kapalı olduğu için Türkiye’ye de dönemediklerini belirten işçiler, ‘Sesimizi ne Türkiye ne de Malta yetkililerine duyurabildik’ diyor.

İşçiler 19 gündür grevde

Korona günlerinde, işçiler açısından hak kayıpları sık sık gündeme geliyor. Türkiye'den Malta'ya çalışmaya giden 80 işçi de ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle 19 gündür eylem yapıyor.
Malta'da Fortina Contracting Ltd. isimli Maltalı bir şirket ile TACA İnşaat isimli Türk şirketin ortak projesinde çalışan Türkiye'den 80 işçi, ücretlerinin aylardır ödenmediğini ancak seslerini ne Malta ne de Türkiye'deki yetkililere duyurabildiklerini söylüyor.
23 Mayıs'ta iş bıraktılar
23 Mayıs'tan bu yana iş bırakma eylemini sürdüren işçiler, dün başlattıkları açlık grevini ise TACA İnşaat sorumlusundan maaşların ödeneceği sözünü alınca sonlandırdı.
DW Türkçe'ye konuşan işçiler, kimine üç, kimine beş aydır ücret ödenmediğini iddia ederek, TACA İnşaat'ın dün akşam yaptığı teklifin ise 2'şer maaş ödemesi olduğunu vurguluyor. Ailelerini Türkiye'de bırakıp çalışmaya geldiklerini belirten işçiler "Bayramda bize tek kuruş harçlık dahi yatırılmadı” diye yakınıyor.
Önce ödenmeyen maaşlarını almak istediklerini söyleyen, adının açıklanmasını isteyen bir işçi, bunun ardından aralarından bazılarının Türkiye'ye dönmek istediğini, ancak koronavirüs tedbirleri kapsamında uçak seferlerinin yapılmadığını aktarıyor.
Uçuş yapılmıyor
Malta hükümeti yurtdışı uçak seferlerinin 1 Temmuz'da başlayacağını açıkladı, ancak açıklanan ülkeler arasında Türkiye yer almıyor.
DW'ye konuşan işçi, "Bizi mecbura koştular, uçak yok, gelemediğimiz için yarım maaş yatırıyorlar. Onu da elden veriyorlar. Sözleşmeye hiç uymadılar, bizi esir gibi çalıştırdılar. Otelde kalıyoruz ama inşaat alanına gitmek için 15 dakika yürüyoruz. Haftanın altı günü sabah 7.00'den akşam 18.00'e kadar çalışıyoruz. Polis kontrolü olmazsa pazar günleri de çalıştığımız oluyor” diyor.
İnşaatın yaklaşık iki yıldır sürdüğünü ve kendisinin 2019'da işe başladığını anlatan işçi, sekiz aylık çalışma süresinde üç aylık maaş aldığını öne sürüyor.
İşçiler aylardır ödeme yapılmadığını ileri sürüyor
‘Malta'da kaydımız çıkmadı’
Yapılan denetimler sırasında Malta'daki işçi bulma kurumunda kayıtlarının olmadığını öğrendiklerini söyleyen işçi, yaşadıkları sorunlarla ilgili Malta hükümetinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) de başvuruda bulunduklarını ancak CİMER'den bir yanıt alamadıklarını dile getiriyor.
Adının açıklanmasını istemeyen işçi, "Türk Konsolosluğu da bize yardımcı olmadı. Bir tane hasta için uçak gönderiliyor. Kuveyt'teki işçileri geri getirdiler. Türkiye neden buradaki 80 vatandaşına sahip çıkmıyor” diye soruyor.
Nisan ayında koronavirüs nedeniyle Kuveyt'te çalışan 644 Türk işçi Türkiye'ye getirilmişti. İşçilerin durumuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu konuda Bakanlığın bir çalışması olup olmadığı ve işçilerin Türkiye'ye getirilip getirilmeyeceğine dair sorularımızı yanıtlamadı.
Fortina Contracting Ltd'nin bağlı olduğu Fortina Investment ise yaptığı açıklamada, söz konusu çalışanların Fortina ile değil, Türk şirketi ile istihdam edildiğini, Fortina'nın tüm mali yükümlülüklerini yerine getirdiğini savundu.
‘Taşeron şirkete bağlılar'

TACA İnşaat ise işçi ödemelerinin bir alt yüklenici firma tarafından gerçekleştirildiğini söylüyor. DW Türkçe'ye konuşan TACA İnşaat Proje Müdürü Melih Murat Kızılçelik, "İşçiler bize değil, taşeron şirket Nivaş’a bağlı. Taşeronumuz maaşlarını aksattığı için iş bıraktılar. TACA olarak dün biz teminat verdik, 'maaşlarınızı biz yatıracağız' dedik. Sırf bunun için ek kredi çekip personele maaş yatıracağız. Amacımız bu mağduriyeti gidermek” diyor.
İşçilerin beş aydır maaşlarının ödenmediği iddiasını yalanlayan Kızılçelik, eylemdeki işçilerin yüzde 70'inin 1.5 aylık maaş alacağı olduğunu öne sürüyor. Kızılçelik "Aralık ayı gibi iş başı yaptılar. Ocak maaşını ise Nivaş kendini korumak adına içeride tutacağını ve işten ayrıldıkları zaman vereceğini söylemiş ve öyle anlaşmışlar. Yurtdışında her Türk inşaat firması en az bir maaş, hatta bazı firmalar ikişer üçer maaş içeride tutar ki yaptığı masraflara karşılık eğer işçi veya mühendis kaçarsa elinde bir para olsun. İşçiler 1.5-2 aylık maaş alacağı varken taşeronun maaşları ödeme sözünü kabul etmedi, tüm alacaklarını istedi” diye konuşuyor.
Maaşları ödendikten sonra Türkiye'ye dönmek isteyen işçilerle ilgili ise Kızılçelik, bu konu için merkez ofislerinin çalıştığını, TACA olarak bir uçak kiralayarak herkesi sağ salim Türkiye'ye döndürmeyi planladıklarını aktarıyor.
Firmanın daha önce de kendilerine söz verdiğini iddia eden işçilerin tedirgin bekleyişi ise sürüyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.