Ana içeriğe atla

Haftanın Ülkesi: İngiltere'nin en uzun iki yılı

İki yıl sürecek Brexit müzakereleri birçok endüstrisi AB’ye bağlı olan İngiltere’yi şimdiden zorlamaya başladı bile.



Dokuz aydır beklenen gerçekleşti ve İngiltere, 44 yıllık beraberliğin ardından Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma sürecini (Brexit) resmen başlattı. Hafta içinde resmi belgeleri işleme koyan İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit’ten geri dönüş olmayacağını, AB ile adil bir anlaşma yapmak için bütün kozların oynanacağını vurguladı.

Gümrük geçişleri
Çıkış, 30 Mart 2019’da resmileşecek. Ve bu süreç elbette ki İngiliz ekonomisini de etkileyecek. Örneğin Brexit’in ardından Avrupa ile sınırlarda sorunsuz gümrük geçişleri sağlanabilecek mi? İkili ticaret anlaşmaları devam edecek mi? Ya da AB vatandaşlarının çalışma hakkı ne olacak? Bütün bunlar çok çetin geçmesi beklenen müzakerelerle şekillenecek.

İngiltere 2.8 trilyon dolarlık milli geliriyle dünyanın en büyük beşinci ekonomisi. Brexit’in ardından da AB ile ticaret anlaşmalarının sürmesini istiyor. İngiltere, ihracatının yüzde 44’ünü, ithalatının ise yaklaşık yüzde 53’ünü AB ile yapıyor. Ülkede birçok endüstri AB’ye bağlı. İngiltere’nin 1993 yılında üyesi olduğu Avrupa ortak pazarı, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 25’lik bölümünü temsil ediyor. Anlaşma kapsamında üye ülkeler arasında kişi, sermaye, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı sağlanıyor. KPMG’nin raporuna göre ülkede restoran çalışanlarının yüzde 75’ini, temizlik sektöründe çalışanların yüzde 37’sini, aşçıların ise yüzde 25’ini AB vatandaşları oluşturuyor.


İkili anlaşmalar
Bu noktada eli güçlü olan AB, biraz zorlayıcı olacağa benziyor. Avrupa Birliği, dün Brexit ilkelerini açıkladı. Hazırlanan metinde İngiltere ile serbest ticaret anlaşması için bu yıl görüşmeler yapılabileceği belirtilirken, daha önce İngiltere’nin AB’nin taleplerini kabul etmesi şart koşuldu. Ancak bu talepler arasında İngiltere’de referanduma konu olan noktalar da var. Örneğin İngiltere’nin vergi, çevre ve çalışma yasalarında yapmayı planladığı değişikliklere AB karşı çıkıyor. Serbest göç, bütçeye katkı ve Avrupa Adalet Divanı’nın denetimi kurallarını kabul etmesini istiyor. İngiltere’nin sadece kendi istediği ekonomik sektörleri açmak gibi bir hakkı olmayacağı da belirtiliyor. Müzakerelerin nasıl devam edeceğini zaman gösterecek.

Enflasyon artıyor
Öte yandan pek çok ekonomist, Brexit kararından sonra İngiltere’nin resesyon tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını tahmin etmişti. Ancak bu gerçekleşmedi. İngiliz ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde öncü rakamlara paralel olarak nihai yüzde 0.7 büyüdü. Ekonomide 2016 yılının tamamında ise yüzde 1.9’luk büyüme gerçekleşti. Fakat sterlindeki değer kaybından da kaynaklanan enflasyondaki hızlı artış tüketici harcamalarında soğutucu bir rol oynayabilir.

Türkiye’nin ikinci büyük ticaret ortağı: Brexit sonrasında Türkiye ile İngiltere arasında ilişkilerin daha da kuvvetlenmesi muhtemel. AB’den çıkış sürecinin ardından İngiltere’nin AB üyesi olmayan ülkelerle ticaretinin artması bekleniyor. Türkiye de bu noktada İngiltere ile kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması devreye sokmak istiyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ay başında İngiltere’nin Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox ve Uluslararası Ticaret Bakanlığı'nda Ticaret Politikalarından Sorumlu Devlet Bakanı Lord Price ile görüştü. Bakanlar nisan sonunda yeniden bir araya gelecek. İngiltere Türkiye’nin ihracatında yüzde 6.27 payla Almanya’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Şubat ayında ülkeye 700.2 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Geçen yılki ihracat rakamı ise 8.5 milyar dolar oldu. Ülke, geçen yıl Türkiye’ye 961 milyon dolarlık doğrudan yatırım yaptı.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.