Ana içeriğe atla

Her emekliye hemen promosyon yok

Promosyon ödemeleri başladı ancak belirsizlikler devam ediyor. Yeni protokol için bankalarla görüşmeler sürerken bazı emekliler promosyonunu gecikmeli alacağından şikâyetçi.


Milyonlarca emekliyi ilgilendiren promosyon ödemeleri başladı. Ancak aylardır beklenen promosyonlarla ilgili hâlâ pek çok soru işareti var. Bazı emekliler farklı bir kampanya üzerinden maaşını taşıdığı için anlaşması olan bankanın ödemeyi gecikmeli olarak yapacağından şikayet ediyor. Buna göre 11.5 milyon emeklinin tamamı hemen ödeme almayacak. Emeklilere maaşlarına ilaveten verilecek olan ödemeler üç ay boyunca sürse de üç ay içinde hangi emeklinin daha önce hangisinin sonra promosyonunu alacağıyla ilgili kesin bir duyuru yapılmadı.

Sadece Ziraat Bankası kimlik numaralarına göre emeklilere yapılacak ödemeleri ayrıştırdığı duyurdu. 

Promosyon ödemesine ilişkin süreç Ziraat Bankası’nın açıklamasına göre şöyle işliyor: TC kimlik numaralarının son hanelerine göre, 0 - 2 ile bitenler marttan, 4 - 6 ile bitenler nisandan, 8 ile bitenler mayıstan itibaren promosyonunu alabilecek.

* Farklı kampanya ile gelenler ne yapacak?
Diğer yandan ING Bank’dan gazetemize yapılan açıklamada, promosyon ödemelerinin 1 Mart’tan sonra yatan ilk maaşa tek seferde ve nakit olarak gerçekleştirildiği belirtilirken “Maaşını daha önce ING Bank’a farklı bir kampanya ile taşımış emeklilerimiz de daha önceki kampanyadan verdikleri taahhüt süresinin dolmasından sonra nakit promosyon ödemesinden faydalanabilecekler” denildi. 

DenizBank emekli maaşını kampanyalar üzerinden taşıyanlar için farklı uygulamalarının olmadığını belirtti. Tüm emeklilerin maaş aralığına göre promosyon fırsatından yararlanabildiğini vurguladı. Garanti Bankası ise bu konuda herhangi bir yorum yapmadı.

* Üç yıllık süre beklenmezse ne olur?
DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, gazetemize yaptığı açıklamada, emekli maaşını taahhüt ettiği üç yıldan az süre DenizBank’tan alan emeklilerin, bu süre içinde aldığı promosyonun bir kısmını bankayla çalıştığı süreyi düşerek geri ödemek zorunda olduğunu söyledi. Özark “Emekli maaşını bankamıza transfer eden emekliler düşük faizli kredi ve promosyon fırsatları ile emeklilere sunmuş olduğumuz tüm ayrıcalıklı bankacılık hizmetlerimizden faydalanabilecek. Promosyon almış ve henüz taahhüt süresi dolmamış emekliler ise istediği zaman kalan taahhüt süresi hesaplanarak kalan taahhüt bedelini bankamıza iade ederek maaşını farklı kuruma taşıyabilecek” bilgisini verdi.

ING Bank da “Emeklimiz maaşını başka bir kuruma taşımak istediğinde müşterinin promosyonun taahhüt süresine uymadığı kısmını iade etmesi gerekir” açıklamasında bulundu.

1.4 milyon kişi parasını aldı
Emekli promosyonu ödemeleriyle ilgili bilgiler veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2 Mart itibarıyla 1 milyon 433 bin 290 kişiye emekli promosyonu ödemesinin yapıldığını belirtti. Müezzinoğlu, “Onlara bereketli olsun. Bazen rakam çok istediğimiz gibi olmayabilir. Ama Allah bereketini içine koyduğu zaman o bereketlerin bereketi olsun diyoruz. 11 buçuk milyon emeklimiz yaklaşık 4 milyar 850 milyonun üzerinde bir promosyonu alacak” dedi.

Bankaların emekliler için duyurduğu fırsatlar ise şöyle:

DENİZBANK
Özark’ın verdiği bilgiye göre emekli maaşını DenizBank’tan alan emekli şu gibi hizmetlerden faydalanabiliyor:

* Şubelerde öncelikli sıra alıyor.

* DenizBank ve PTT ATM’lerinden ücretsiz para çekme işlemi yapabiliyor.

* İhtiyaç, taşıt ve konut kredilerinde indirimli faiz oranlarından, başka bankalardaki kredi borçları için özel taksit ve vade avantajlarından faydalanıyor.

* Elektrik, doğalgaz, su, telefon faturalarında yıllık 240 TL’ye varan indirim fırsatı, anlaşmalı yerlerde yüzde 25’e varan indirim imkânı buluyor.

ING BANK
Maaşını ING Bank’tan almak isteyen  ING şubelerine giderek veya e-devlet üzerinden ING Bank’ı seçerek bu işlemi gerçekleştirebiliyor. Maaşını ING’den alan emekliler promosyonun yanı sıra bazı avantajlı ve öncelikli hizmetlerden yararlanabiliyor. Bunlar şöyle:

* Yurtiçindeki tüm banka ATM’lerinden ücretsiz para çekilebiliyor.

* Emekli, ING Bank Çağrı Merkezi’ni aradığında 7/24 doğrudan kendisine özel müşteri temsilcisine bağlanabiliyor.

* Ekstra Turuncu Hesap faizi, indirimi kiralık kasa, destek hesap faizi, ihtiyaç ve konut kredisi  
GARANTİ BANKASI
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Akten ise emeklilerin Garanti Paramatik’lerde kendileri için hazırlanmış ekranlardan maaşlarını tek tuşla çekebildiğini söyledi. Akten emekliler için uygulamalarını şöyle anlattı: “Emekliler şubede gerçekleştirecekleri işlemler için ise öncelikli hizmet alabiliyor. Maaş hesaplarından Hesap İşletim ücreti almıyor. Bunlara ek olarak emeklilerimiz için vadeli mevduata özel fiyatlama uyguluyor; indirimli faiz oranları ve 3 ayda bir ödeme seçeneğiyle avantajlı kredi imkanı sunuyoruz. Son olarak gelecek aylarda emekliler ilk maaş bankalarını da e-devlet üzerinden kendileri seçebiliyor olacaklar.”

YENİ PROTOKOL İMZALANIYOR
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) promosyon ödemeleri için toplam 16 bankayla protokol imzalamıştı. Daha sonra protokol şartları değişti. Daha önce getirilen ‘iki fatura için otomatik ödeme talimatı’ ile ‘kredi kartı veya kredili mevduat hesabı’ şartları kaldırılırken Sosyal Güvenlik Kurumu yeni protokol için bankalarla irtibat halinde. Promosyon için artık bankaya, “3 yıl maaşımı taşımayacağım” sözünün verilmesi yeterli. Kurumun açıklamasına göre şartların kaldırıldığı yeni protokolü Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, DenizBank, ING Bank, Fibabanka kabul etti. Diğer bankalarla görüşmeler devam ediyor. İşlemin kısa sürede tamamlanması bekleniyor.


Maaşa ilave promosyon 300-450 lira arasında olacak. Maaşı 1000 liranın altında olan 2.3 milyon emekliye 300 lira, 1000-2000 lira arası olan 8.5 milyon emekliye 375 lira, 2000 lira üzerinde olan 791 bin emekliye 450 lira promosyon ödenecek. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.