Denizbank Genel Müdürü Ateş, şu anda Türkiye ekonomisi için en büyük endişe kaynağının ABD’de faiz artışından ziyade Ortadoğu, Suriye ve Ukrayna’da yaşanan gelişmeler olduğunu söyledi. Ateş, jeopolitik riskler nedeniyle kurun üzerinde 8-10 kuruşluk köpük oluştuğunu belirterek, sadece enflasyon nedeniyle bile 2015’te dolar kurunun 2.40’lara çıkacağını söyledi.
DenizBank, ABD Bankalar Birliği (ABA) ve finans sektöründe dünyanın en saygın kurumlarından bir olarak görülen Bank Administration Institute (BAI) tarafından verilen ‘2014 BAI Bankacılık İnovasyonu Ödülleri’nde ‘Dünyanın En İnovatif Bankası’ seçildi. Ödül töreninin ardından gazetecilerle bir araya gelen DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, bankacılıkta büyümenin artık teknoloji yatırımlarından geçtiğine dikkat çekerek “Bu ödülü almamızı sağlayan dijital bankacılık seviyesine bir gün ya da bir yıl içinde gelmedik. İnovasyonu kurumumuzun DNA’sına yerleştirdik” dedi.
Türkiye ve dünya ekonomisiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ateş, Türkiye açısından, ülkenin doğusundaki jeopolitik gelişmelerin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım sürecinden daha fazla endişe yarattığını söyledi. Ateş şunlara dikkat çekti:
* Artık hiç bir zaman 2007’ye kadar olan büyümelerin olmayacağını herkes biliyor. Bu nedenle de faizlerin artma trendi de sanıldığı kadar hızlı olmayacak. Niye? Çünkü hala işsizliğini büyüme sorununu gelişmiş ekonomiler çözemedi. Fed bir takvim verdi ama ertelenebilir de. Ertelenme olasılığı şimdilerde yüzde 50’nin üzerinde.
* Türkiye bu sırada ödevlerini de yapmalı. Sayın Ali Babacan da açıkladı bu iş devamlı inşaat yapmakla olmaz dedi. Yani artı değer katma değer yaratan sektörlerin ön plana geçmesi lazım ve sanayiyede yatırım gerekir.
* 2015’te bankaların en öncelikli konusu kâr ve problemli krediler olacak. En az problemli kredi ile en yüksek özvarlık getirisine ulaşmalı. Çünkü sizin problemli krediniz zaman içerisinde artacaksa o görünen kârlılığınız zahiridir. Onlar sizin ileride cebinizden çıkacak. Özkaynak kârlılığında sürdürülebilirlik sınırı yüzde 13. Bankacılığı sınırlarsak ekonomik büyümeyi de sınırlamış oluruz.
* Rusya şu an başka bir evreden geçiyor. Ruble 28-30’lardan 45-46’lara, 49’lara çıktı. Ancak Rusya’dan kaçan paranın Türkiye’ye geleceğini düşünmüyorum. Biz bi kere uluslarası paranın park ettiği bir yer değiliz bunu kabul etmek lazım. Onlar park edecek daha rahat yerler buluyorlar. Bir de bu bir güven meselesi. Her zaman o parayı geri alabileceğini düşünerek yatırır insan.
* Jeopolitik etkenlerle kurun üzerinde bir köpük var. Bana göre 8-10 kuruş. Ortadoğu ne olacak, Suriye ne olacak, Ukrayna ne olacak sorularının getirdiği bir köpük bu.
* Şimdiki kura sadece enflasyonu koysanız, paritenin hiç değişmeyeceğini varsaysanız bile gelecek yıl için kur 2.40-2.42 TL’ye çıkacak demektir.
Ambargo nasıl kalktı?
Hakan Ateş, ana sermayedarı Rus Sberbank’a yaptırımlar nedeniyle Denizbank’ın dolaylı olarak etkilendiği ABD ambargosunun kaldırılması için yürüttüğü çalışmaları da anlattı: “Bize hep Denizbank olarak bakılıyor. Hissedarımız kim olursa olsun, biz BDDK’nın kurallarına göre hareket eden bir kuruluşuz. Türkiye’de faaliyet gösteren bir banka olarak bir Türk bankasıyız. Sistemimiz çok emniyetli. Rus ekonomisine bir katkıda bulunmuyoruz. İşte bütün bunları ABD yetkililerine kanıtladık. Durumun biraz ‘köre attın, topalı vurdun’ durumu olduğunu ortaya koyduk. ABD Hazine Bakanlığı, Dış İşleri ve Ticaret Bakanlığının hepsine bizzat talebimizi ilettim. Bu süreçte Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile BDDK yetkililerinin çok büyük katkısı oldu. Sayın Babacan bizzat ABD’li yetkililerle görüşerek, durumu anlattı. Karar verici unsur 10-15 gün içinde gözden geçirdi ve bize genel bir lisans verdi.” Sberbank’ın Başkanı Herman Gref, Hakan Ateş ve ekibini aldıkları ödül için ilk tebrik edenler arasında yer aldı.
Bill Gates’i ikna etti, ödülü kaptı
Sekizi Türkiye’den olmak üzere 105 finansal kuruluşun 220’den fazla proje ile başvuruda bulunduğu yarışmada, Denizbank, 3 ayrı kategoride 5 inovasyon projesi ile Türkiye’yi temsil etti. 13 bankanın beş kategoride 22 projesi son elemeye dahil edildi. Denizbank, Inter-Collect uygulaması ile birinci olurken, herhangi bir banka müşterisi olmadan cep telefonu aracılığıyla kişilere ve üye iş yerlerine para gönderimi yapabilen dijital ödeme platformu FastPay ve diğer yenilikçi ürünleri ile de ‘Dünyanın En İnovatif Bankası’ ödülüne layık görüldü. Hakan Ateş “Ödeme platformu alanında Türkiye’nin Apple’ı olabiliriz” dedi.
Ateş’in ifadesiyle Denizbank, teknoloji alanındaki ilk büyük adımını, 2005’te Microsoft’un henüz üzerinde çalışmaya devam ettiği bir dijital bankacılık işletim sistemini, Denizbank’ın kullanmasına izin vermesini sağlayarak attı. Ateş, bunun için Microsoft’un kurucusu Bill Gates’i bizzat ikna etmek zorunda kaldıklarını anlattı. Ateş, “Sistemin yazılımı henüz tamamlanmadığı için Microsoft bize vermek istemedi. Ancak biz ısrar ettik. Bunun üzerine, tek yetkilinin Bill Gates olduğunu söylediler. Biz de ekip olarak Bill Gates ile o dönem Polonya’da katıldığı bir zirvede buluştuk. Vizyonumuzu, projemizi anlattık ve bitmemiş bir sistemi uygulamamıza izin vermesi için kendisini ikna ettik. Haziran 2007’de uygulamaya geçen Inter-Vision Bankacılık Platformu ile geliştirdiğimiz ürün ve hizmetler bize dünyanın en inovatif bankası ödülünü getirdi. Yine bu sistemle Türkiye’de ve yurtdışında birçok bankaya teknoloji satar hale geldik” dedi.
Takipteki alacak sorununa çözüm
Bankaya birinciliği getiren Inter-Collect, takibe düşen kredi kullanmış müşterileri yeniden kazanmaya dönük bir proje. Inter-collect ile müşterinin tutum ve davranışları, eğitim durumu, kredisini geciktirme nedenleri gibi bilgiler bir araya getiriliyor ve matematiksel bir algoritma oluşturuluyor. Bu şekilde müşterinin batma riski ve potansiyeli hesaplanıp ona uygun çözümler sunuluyor. Örneğin hayatındaki ani bir değişiklik nedeniyle kredisini ödeme güçlüğü yaşayan müşterilerin kredileri yeniden yapılandırılıyor. Ateş’in ifadesine göre, uygulama ile 5 müşteriden 4’ü geri kazanılabiliyor.
Yorumlar
Yorum Gönder