Ana içeriğe atla

Bireysel Emeklilik Sistemi

BES’lenen kişi sayısı 5 milyona dayandı

Türkiye’deki tasarruf oranlarını artırmak, emekli maaşına ek gelir sağlamak ve ekonomiye kaynak yaratmak amacıyla 2001’de yürürlüğe giren ve 2003’de emeklilik şirketleri tarafından satılmaya başlanan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 2013’te gelen yüzde 25’lik devlet katkısıyla büyümesini 2014’te de devam ettirdi. Eylül ayı itibarıyla sisteme yeni katılanların sayısı 685 bin, fon büyüklüğü artışı ise 5.8 milyar TL oldu. 2014 yılında sektörün katılımcı sayısı 4.9 milyona dayanırken; fon büyüklüğü ise 33.7 milyar TL’ye ulaştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, 17 Ekim itibarıyla BES’te biriken fon tutarı 6.5 milyar lira artarak 25.1 milyar liradan 33.7 milyar liraya çıktı. Sistem en hızlı büyümeyi son 20 ayda yaşadı. EGM verilerine göre BES’e en yüksek katılım yüzde 30 ile İstanbul’dan oldu. Yüzde 25’lik devlet katkısıyla son 20 ayda, 1.6 milyon kişi BES’e katılırken, toplam fon miktarı ise 10.5 milyar lira arttı.

Sistemden 10 yıldan önce çıkılması halinde yüzde 15, 10 yılı doldurarak 56 yaşından önce çıkılması halinde yüzde 10, 10 yılı doldurarak ve en az 56 yaşında çıkılması halinde yüzde 5 oranında gelir vergisi kesintisi yapılıyor. Dolayısıyla devlet katkısından yararlanabilmek için sistemde kalınan süreyi uzatmak, emeklilik yaşına kadar tasarruflara devam etmek gerekiyor. Bu süre düşünüldüğünde minimum 120 aylık bir yatırımdan söz ediliyor.

BES, 2012 yılını 3.1 milyon katılımcıyla tamamlanmıştı. Devlet katkısının yürürlüğe girdiği 2013 yılında çok büyük bir artış yaşanarak, yıl sonunda sistemdeki toplam katılımcı sayısı 4.1 milyona ulaştı. Katılımcı sayısındaki yüzde 32’lik artışla birlikte katılımcıların sisteme yatırdığı fon tutarında da yüzde 22 artış sağlandı ve 25 milyar TL’lik bir fona ulaşıldı.

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in verdiği bilgiye göre bugüne kadar BES’e devlet katkısı olarak toplam 2.6 milyar lira ödeme gerçekleştirildi. 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nde de söz konusu sistem için 2.4 milyar lira ödenek ayırdıklarını dile getiren Şimşek, tasarrufları teşvik etmeye devam edeceklerini ifade etti.



BES'lenen öğretmene sigorta hediye

Ziraat Emeklilik, 5 Kasım-31 Aralık tarihleri arasında bireysel emeklilik sözleşmesi yaptıran tüm öğretmenlere toplam 10.000 TL tutarında kaza sonucu vefat ve 10.000 TL tutarında kaza sonucu maluliyet teminatlarını içeren bir yıl boyunca yararlanabilecekleri ücretsiz Ferdi Kaza Sigortası hediye ediyor.

Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılımcı sayısı 4 milyon 903 bin 781 kişiye yükseldi


BES’te 5 milyon yaptık


2013’te yürürlüğe giren yüzde 25 devlet katkısı ile birlikte yükselişe geçen BES’te biriken fon tutarı 31 Ekim itibarıyla 32.7 milyar, toplanan katkı payı ise 27.3 milyar TL’ye çıktı. Geçen yılın sonuna göre BES’te katılımcı sayısı 800 milyon kişi artarken, katılımcıların fon tutarında 7 milyar 660 milyon TL’lik artış sağlandı.

Türkiye’deki tasarruf oranlarını artırmak, emekli maaşına ek gelir sağlamak ve ekonomiye kaynak yaratmak amacıyla 2001 yılında yürürlüğe giren ve 2003 yılında emeklilik şirketleri tarafından satılmaya başlanan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 2013 yılında gelen yüzde 25’lik devlet katkısıyla büyümesini sürdürdü.

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, Bireysel Emeklilik katılımcı sayısı 4 milyon 880 bin 672 kişiden 4 milyon 903 bin 781 kişiye yükseldi. Katılımcıların fon tutarı aynı hafta 32 milyar 659.9 milyon TL’ye ulaşırken, devlet katkısı fon tutarı 2 milyar 690.7 milyon TL oldu.

EGM verilerine göre, Bireysel Emeklilik Fonu’ndan yatırıma yönelen fon büyüklüğü 31 Ekim tarihi itibarıyla 26 milyar 530.8 milyon, toplanan katkı payı ise 27 milyar 26.5 milyon TL’ye ulaştı. Bir önceki hafta yatırıma yönelen fon büyüklüğü 26 milyar 140.3 milyon TL, toplam katkı payı ise 26 milyar 634.8 milyar TL seviyesindeydi.

Bu yıl 800 milyon kişi BES’lendi

BES, 2012 yılını 3.1 milyon katılımcıyla tamamlanmıştı. Devlet katkısının yürürlüğe girdiği 2013 yılında çok büyük bir artış yaşanarak, yıl sonunda sistemdeki toplam katılımcı sayısı 4.1 milyona ulaştı. Katılımcı sayısındaki yüzde 32’lik artışla birlikte katılımcıların sisteme yatırdığı fon tutarında da yüzde 22 artış sağlandı ve 25 milyar TL’lik bir fona ulaşıldı. Rakamlara göre 2013 sonuna göre BES’te katılımcı sayısı 800 milyon kişi arttı, katılımcıların fon tutarında ise 7 milyar 660 milyon TL’lik artış sağlandı.

2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nde BES için 2.4 milyar lira ödenek ayrıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in verdiği bilgiye göre, bugüne kadar BES’e devlet katkısı olarak toplam 2.6 milyar lira ödeme gerçekleştirildi.

120 aylık bir yatırım

Sistemden 10 yıldan önce çıkmak istenirse biriken parada belirli oranlarda kesintiler söz konusu oluyor. Sistemden 10 yıldan önce çıkılması halinde yüzde 15, 10 yılı doldurarak 56 yaşından önce çıkılması halinde yüzde 10, 10 yılı doldurarak ve en az 56 yaşında çıkılması halinde yüzde 5 oranında gelir vergisi kesintisi yapılıyor. Dolayısıyla devlet katkısından yararlanabilmek için sistemde kalınan süreyi uzatmak, emeklilik yaşına kadar tasarruflara devam etmek gerekiyor. Bu süre düşünüldüğünde minimum 120 aylık bir yatırımdan söz ediliyor. Sektördeki firmalar da müşterilerin toplu birikimlerini sisteme aktarmaya özendirici kampanyalar düzenliyor.



* EGM’nin 31 Ekim 2014 verilerine göre BES’i en çok 35-44 yaş grubu tercih ederken, bunu 25-34 yaş arası takip ediyor.
* Sözleşmelerde yüzde 98.7 ile TL tercih ediliyor.
* Sözleşme ve sertifikaların yüzde 94.97’si bir aylık, yıllık 3.01’de kalıyor.
* Katılımcıların yüzde 29.6’sı İstanbul’dan ve yüzde 84.45’i en az üniversite mezunu.
* Fon tutarında en yüksek payı 6 milyar 433 milyon TL ile Anadolu Hayat Emeklilik alıyor.
* Katılımcı sayısı en yüksek olan şirket ise 864 bin 48 kişi ile Garanti Hayat ve Emeklilik.




BES’in yeni başkanı Deniz Yurtseven


MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, 22 Ekim 2013 itibarıyla Emeklilik Gözetim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Bir yıl süreyle bu görevi yürütecek olan Deniz Yurtseven, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) Türkiye’deki potansiyeli ile gelecek yıllar için umut verdiğini vurgulayarak “Geçen yılın başında yürürlüğe giren yeni düzenlemelerle önemli bir ivme yakalayan bireysel emeklilik sektörü, istikrarlı büyümesini sürdürecek” dedi.
Yurtseven, sektörün çatı kuruluşu olan Emeklilik Gözetim Merkezi’nin 10 Temmuz 2003’te kurulduğunu belirterek “Geçen yılın ilk ayında yürürlüğe giren yüzde 25 devlet katkısıyla birlikte Bireysel Emeklilik pazarı hızlı bir şekilde büyümeye başladı. Ocak 2013’ten bu yana sisteme giren yeni katılımcı sayısı 2012 yılı ilk 10 ayına kıyasla yaklaşık 2.5 kat daha fazla büyüyerek toplamda 4 milyona yaklaştı. Sektör olarak buna benzer bir performansı fon büyüklüğünde de yakaladık. 2012 yılsonu itibariyle 20 milyar TL olan fon büyüklüğü 2013 Ekim ayı sonunda 25 milyar TL’yi aştı” diye konuştu.
Finans ve sigorta tecrübesi geniş
1965’te doğan Deniz Yurtseven, Marmara Üniversitesi’nde ekonomi dalında lisans ve işletme dalında yüksek lisans yaptı. Kariyerine 1990 yılında Pamukbank Menkul Değerler’de uzman olarak başlayan Yurtseven, 1995’te Ekinciler Menkul Değerler’de Pazarlama Müdürlüğü görevine getirildi. 1998 yılında Merrill Lynch’te (ABD) Vadeli İşler Piyasası alanında çalışmalarda bulunan Yurtseven, 2000 yılında Axa Oyak Sigorta’da Kurumsal Satış Müdürlüğü, 2002 yılında da Oyak Emeklilik Satış ve Pazarlama yöneticiliği görevlerini yürüttü. Yurtseven, 2004 yılında DenizBank Banka Sigortacılığı Grup Müdürlüğü görevine atandı. 2007 yılı Mart ayında DenizEmeklilik ve Hayat A.Ş.Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevine atanan Yurtseven, DenizEmeklilik ve American Life’ın, MetLife Emeklilik ve Hayat A.Ş. çatısı altında birleşmesinin ardından aynı görevleri yürütmeye devam ediyor.

MetLife’tan BES alana ‘Qashqai’

MetLife, bireysel emeklilik ile ilgili en doğru cevaplara ulaşma ve herkesin ihtiyaçlarına özel çözüm üretmeye ilişkin mesajlarını ön plana çıkartan yeni reklam kampanyasını başlattı. Bireysel Emeklilik sektöründe farklı kampanyalarla müşterilerine hizmet veren MetLife, yeni kampanyası ile 1 Kasım - 30 Ocak tarihleri arasında bireysel emeklilik sözleşmesine her 200 TL ve üzeri katkı payı yatıran tüm müşterilerine, 1 Nissan Qashqai, 10 iPhone 5s ve 15 iPad Retina Wi-Fi’den birini kazanma fırsatı sunuyor. 4 Kasım tarihinde TV’de başlayan kampanya, dijital, outdoor ve birçok farklı iletişim kanalıyla destekleniyor.
Yeni reklam kampanyasını değerlendiren MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven şöyle konuştu: “Başlattığımız kurumsal imaja yönelik reklam kampanyamız çerçevesinde, hedef kitle ve paydaşlarımıza, Bireysel Emeklilik ile ilgili en doğru cevapların ve herkesin ihtiyaçlarına özel çözümlerin MetLife’ta olduğu mesajını aktarmaya çalışacağız. Yeni reklam çalışmamızın hem hedef kitlemizde MetLife’ın marka ve beğeni düzeyini artırma hem mevcut müşterilerimiz ile ilişkilerimizi güçlendirme hem de yeni müşteriler edinme yönünde oldukça verimli olacağına inanıyoruz” dedi.

MetLife’den yeni reklam kampanyası

 MetLife, bireysel emeklilik ile ilgili yeni reklam kampanyasını başlattı.
Türkiye’de faaliyetlerine başladığı dört yıl içerisinde Ferdi Kaza, Hayat ve Bireysel Emeklilik sektöründe önemli bir büyüme potansiyeli yakalayan MetLife, markasına yatırım yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde televizyonlarda başlayan kampanya, dijital, outdoor ve birçok farklı iletişim kanalıyla destekleniyor.

Yeni reklam kampanyasını değerlendiren MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven; “Emeklilik günlerimizde ikinci bir gelir olarak hayatımızı oldukça kolaylaştıracak olan bireysel emeklilik sisteminde özellikle yüzde 25 devlet katkısı ile beraber katılımcı sayısı ve fon büyüklüğünde ciddi bir büyüme gerçekleşti. MetLife olarak bu ilginin devam etmesi, bireysel emekliliğe olan farkındalığın artması ve müşterilerimizin bu avantajdan daha fazla yararlanabilmesi için kampanyamızı hayata geçiriyoruz.


ING Emeklilik’ten ‘İyi Yaşa’ Hayat Sigortası

Türkiye’nin önde gelen bireysel emeklilik ve hayat sigortası şirketlerinden ING Emeklilik, Türk insanının ihtiyaçlarına göre tasarladığı ‘İyi Yaşa Hayat Sigortası’nı artık daha fazla kanaldan müşterilerine ulaştırıyor. İyi Yaşa Hayat Sigortasını kendisini ve sevdiklerini her koşulda güvence altına almak isteyenlerin hayat sigortası olarak konumlandıran ING Emeklilik, satış kanallarını genişleterek ürünü artık daha geniş kitlelere ulaştırıyor.

Müşterilerinin finansal geleceklerini güvence altına almalarına yardımcı olma misyonuna paralel, ING Emeklilik olarak ürünleri tasarlarken müşteri ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduklarını ve ING’nin global tecrübesinden, bilgi birikiminden ve müşteri deneyimi konusundaki uzmanlığından yararlandıklarını kaydeden ING Emeklilik Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Deniz Kalafat Uysal, “Müşterilerimizin yıllar içerisinde artacak risklerini biz bugünden üstleniyoruz. Hatta bununla da yetinmiyor, sağlık durumlarını sorgulamadan yenileme garantisi sunuyoruz” dedi.

BES’lenen öğretmene sigorta hediye

Ziraat Emeklilik öğretmenlere yönelik yeni bir kampanya düzenliyor. Ziraat Emeklilik, 5 Kasım – 31 Aralık 2014 tarihleri arasında bireysel emeklilik sözleşmesi yaptıran tüm öğretmenlere toplam 10.000 TL tutarında kaza sonucu vefat ve 10.000 TL tutarında kaza sonucu maluliyet teminatlarını içeren bir yıl boyunca yararlanabilecekleri ücretsiz Ferdi Kaza Sigortası hediye ediyor.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.