The Economist’e göre Türkiye, 2014’te İran, Pakistan, Ürdün ile birlikte ‘sosyal huzursuzluk riski yüksek’ ülkelerden biri. 2013’te Gezi protestolarına dikkat çeken araştırma; artan ekonomik ve politik hoşnutsuzluktan dolayı 2014’ün de sıcak geçeceğine işaret ediyor.
The Economist’in araştırmasına göre 2014’te Türkiye sosyal huzursuzluk riski ‘yüksek’ ülkeler arasında yer alıyor. Geçen yıla damgasını vuran Gezi protestolarına dikkat çeken araştırma; artan ekonomik sıkıntılar ve politik hoşnutsuzluklardan dolayı 2014’ün de sıcak geçeceğine işaret ediyor.
23 Aralık’ta yayımlanan araştırmaya göre, sosyal eşitsizliklere siyasi hoşnutsuzlukların da eklendiği ülkeler sosyal patlamaya yaklaşıyor. Sosyal huzursuzluk riskini yükselten etmenler şöyle: Ekonomik istikrarsızlık, gelir eşitsizliği, yüksek işsizlik, zayıflayan hükümet, etnik gerginlikler, hükümet ve kurumlarda güven erozyonu.
Buna göre Türkiye, ekonomik ve siyasi huzursuzlukların yüksek olduğu ülkelerden biri. Türkiye’nin yer aldığı grupta ekonomik krizle boğuşan Avrupa ülkeleri, yoksul Afrika ülkeleri ve siyasi istikrarsızlıklarıyla öne çıkan Ortadoğu ülkelerinin yer alması dikkat çekiyor. Türkiye gibi sosyal huzursuzluk riski yüksek olan ülkelerden bazıları şunlar: İran, Ürdün, Pakistan, Etiyopya, Burkina Faso, Nikaragua, Kamerun, Güney Afrika, Tunus, Brezilya, Portekiz, İspanya, Romanya, Güney Kıbrıs, Bulgaristan.
Geçen yıl Mısır ve Tunus’ta yaşananlara işaret eden araştırma, bu yıl protestoların patlak vereceği ülkelerde liderlerin mevcut siyasetlerini pozisyonlarını kaybederek ödeyebileceğine dikkat çekiyor.
Riski Türkiye’den yüksek olan ‘çok yüksek risk’ taşıyan kategorisinde ise Irak, Suriye, Mısır, Yemen, Libya, Nijerya Yunanistan gibi ülkeler yer alıyor. Hindistan, Endonezya, İtalya, İsrail, Suudi Arabistan, Güney Kore, Uganda, Zambia gibi ülkeler orta riskli; ABD, Almanya, Finlandiya, Polonya gibi ülkeler düşük riskli olarak sıralanıyor. Sosyal huzursuzluk riskinin en düşük olduğu ülkeler ise Avusturya, Danimarka, Japonya, Lüksemburg, Norveç, İsviçre.
150 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre, 65 ülke sosyal huzursuzluk riski ‘yüksek’ ya da ‘çok yüksek’ kategorisinde bulunuyor. Geçen yıla göre 19 ülkenin daha sosyal huzursuzluk riskini artırdığını gösteren araştırma; özellikle Balkanlar, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa’nın bu yıl büyüyen risklere karşı savunmasız olacağına dikkat çekiyor.
Yorumlar
Yorum Gönder