Ana içeriğe atla

Huzurumuz kalmadı


The Economist’e göre Türkiye, 2014’te İran, Pakistan, Ürdün ile birlikte ‘sosyal huzursuzluk riski yüksek’ ülkelerden biri. 2013’te Gezi protestolarına dikkat çeken araştırma; artan ekonomik ve politik hoşnutsuzluktan dolayı 2014’ün de sıcak geçeceğine işaret ediyor.


The Economist’in araştırmasına göre 2014’te Türkiye sosyal huzursuzluk riski ‘yüksek’ ülkeler arasında yer alıyor. Geçen yıla damgasını vuran Gezi protestolarına dikkat çeken araştırma; artan ekonomik sıkıntılar ve politik hoşnutsuzluklardan dolayı 2014’ün de sıcak geçeceğine işaret ediyor.

23 Aralık’ta yayımlanan araştırmaya göre, sosyal eşitsizliklere siyasi hoşnutsuzlukların da eklendiği ülkeler sosyal patlamaya yaklaşıyor. Sosyal huzursuzluk riskini yükselten etmenler şöyle: Ekonomik istikrarsızlık, gelir eşitsizliği, yüksek işsizlik, zayıflayan hükümet, etnik gerginlikler, hükümet ve kurumlarda güven erozyonu.

Buna göre Türkiye, ekonomik ve siyasi huzursuzlukların yüksek olduğu ülkelerden biri. Türkiye’nin yer aldığı grupta ekonomik krizle boğuşan Avrupa ülkeleri, yoksul Afrika ülkeleri ve siyasi istikrarsızlıklarıyla öne çıkan Ortadoğu ülkelerinin yer alması dikkat çekiyor. Türkiye gibi sosyal huzursuzluk riski yüksek olan ülkelerden bazıları şunlar: İran, Ürdün, Pakistan, Etiyopya, Burkina Faso, Nikaragua, Kamerun, Güney Afrika, Tunus, Brezilya, Portekiz, İspanya, Romanya, Güney Kıbrıs, Bulgaristan.

Geçen yıl Mısır ve Tunus’ta yaşananlara işaret eden araştırma, bu yıl protestoların patlak vereceği ülkelerde liderlerin mevcut siyasetlerini pozisyonlarını kaybederek ödeyebileceğine dikkat çekiyor.

Riski Türkiye’den yüksek olan ‘çok yüksek risk’ taşıyan kategorisinde ise Irak, Suriye, Mısır, Yemen, Libya, Nijerya Yunanistan gibi ülkeler yer alıyor. Hindistan, Endonezya, İtalya, İsrail, Suudi Arabistan, Güney Kore, Uganda, Zambia gibi ülkeler orta riskli; ABD, Almanya, Finlandiya, Polonya gibi ülkeler düşük riskli olarak sıralanıyor. Sosyal huzursuzluk riskinin en düşük olduğu ülkeler ise Avusturya, Danimarka, Japonya, Lüksemburg, Norveç, İsviçre.

150 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre, 65 ülke sosyal huzursuzluk riski ‘yüksek’ ya da ‘çok yüksek’ kategorisinde bulunuyor. Geçen yıla göre 19 ülkenin daha sosyal huzursuzluk riskini artırdığını gösteren araştırma; özellikle Balkanlar, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa’nın bu yıl büyüyen risklere karşı savunmasız olacağına dikkat çekiyor.











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.