Ana içeriğe atla

Borsa yine durdu ‘zamanlama manidar’



Borsada teknik arızaların önüne geçilemiyor. En son kasımda işlemlerin durduğu endeks dün de 4.5 saat kapalı kaldı. Türk hisse senedi piyasaları için tavsiye kararları düşerken, yolsuzluk operasyonundan bu yana 8 bin 500 puanın üstünde eriyen endekste işlemlerin durması soru işaretlerine neden oldu.


Piyasalarda gergin bir dönem geçirilirken Borsa İstanbul’un (BIST) “teknik bir arıza” gerekçesiyle dün yaklaşık 4.5 saat kapalı kalması çeşitli spekülasyonlara neden oldu. Saat 10.51’de işlemlerin durduğu BIST, ancak saat 15.30’da açılabildi. Önceki gün yabancı banka ve aracı kurumların Türk hisse senedi piyasalarıyla ilgili tavsiyelerini düşürmesiyle yüzde 1.85 gerileyen BIST 100 Endeksi, arızadan önce yüzde 1.18 düşüşü gösteriyordu. Saat 15.30’da açılan endekste kayıplar devam etti. Borsa günü yüzde 1.36 düşüşle 66 bin 413 puanda tamamladı. Borsada işlemler kesildiğinde 66 bin 536 puandaydı.

Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada “BIST’te işlemlere teknik arıza nedeniyle geçici olarak ara verildi. Şu anda herhangi emir girişi ya da işlem yapılamıyor. Konu ile ilgili daha sonra bilgilendirme yapılacak” denildi.

Borsanın yeniden açılışından sonra gösterdiği seyir, arızanın gerçekten teknik nedenlerden kaynaklandığını bir anlamda doğruluyor. Ancak gergin ortamda özellikle dış dünyadan gelen değerlendirmeler, borsadaki kırılganlığın uzun bir süre daha devam edeceğini gösteriyor.
Seansın kesildiği 10.51 sıraları ve sonrasında Morgan Stanley ve Fitch’den gelen siyasi risklerle ilgili açıklamalar spekülasyonlar ve düşüşte etkili oldu. Yolsuzluk operasyonu sonrası piyasada artan güven bunalımı borsayla ilgili yorumlara da yansıdı. Yabancı bankaların ve finans kurumlarının endeks için olumsuz tavsiyelerinden sonra böyle bir arızanın ortaya çıkması soru işaretlerine neden oldu. Operasyonla birlikte artan siyasi endişelerle endeks, 17 Aralık’tan bu yana 8 bin 500 puandan fazla erimiş durumda. BIST daha önce de Gezi endişelerinin hakim olduğu 10 Haziran 2013’te yine teknik arıza sebebiyle açılamamıştı. Borsada teknik arıza en son 15 Kasım 2013’te yaşanmıştı. BIST’te teknik arızaların giderek sıklaşması yatırımcıların güvenini zedeleyen bir etmen olarak ortaya çıkıyor.


Teknik altyapı yetersiz


Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB), varant piyasası gibi tüm piyasaların İstanbul’a getirildiğine dikkat çekerek; teknik altyapının bunu kaldıramadığına işaret etti. Bunun ülke imajını zedeleyen bir durum olduğunu vurgulayan Bahçuvan “Bir an önce borsaya gereken yatırımların yapılması lazım. Gerekli altyapının olmaması arızaların temel nedeni. Yatırımcının güveni de kırılmış durumda. Borsa elinde kaynakları olan bir kurum. Finans Merkezi olacağız diyorsanız imajınızı iyi kurmanız lazım. Yatırımcının güvenini sağlamanız lazım. Sonuçta elektrik kesintisi nasıl elektronik eşyalara zarar veriyorsa bu kesintiler de borsaya zarar verir” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.