Ana içeriğe atla

TCDD'de yolsuzluk iddiasına CHP'den suç duyurusu

 

TCDD'de 200 milyon dolarlık yolsuzluk iddialarını gündeme taşıyan CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Ankara-İstanbul hızlı tren hattında yolsuzluk iddiaları gündemde. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 2015 yılı teftiş programı gereğince hazırlanan TCDD Teftiş Kurulu Raporu'na ulaştı ve yolsuzluk iddialarını gündeme getiren raporun detaylarını kamuoyuyla paylaştı.

2016 onaylı rapor, ihalesi 11 Temmuz 2006'da yapılan Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin Vezirhan-İnönü arasında yapılan ikinci kesimiyle ilgili çarpıcı bilgiler içeriyor.

Raporda 54 kilometrelik hattı kapsayan proje için kamu tarafından yapılan bazı ödemelerin hangi imalatlar için kullanıldığının tespit edilemediği belirtiliyor.

Yolsuzluk iddialarında yer alan şirketler ise IC İçtaş ve Cengiz İnşaat A.Ş.'nin içinde bulunduğu konsorsiyum.

"İki milyar liralık vurgun"

Rapora göre, konsorsiyum ihaleyi 610 milyon dolara alıyor. 730 günde yapım işi bitirilemediği için ilave 1922 gün daha süre veriliyor.

İşin bitirilmesi koşuluyla Bakanlar Kurulu Kararı'yla 244 milyon dolar daha ek ödenek veriliyor. Proje bedeli evize edilerek 854 milyon dolara çıkıyor. 200 milyon dolarlık imalat tutarı ise projeden çıkarılıyor. Ancak buna rağmen bu para şirkete ödeniyor.

DW Türkçe'ye konuşan Deniz Yavuzyılmaz, "Böylelikle yaklaşık 2 milyar liralık büyük bir vurgunun yapıldığını Devlet Demiryolları Teftiş Kurulu Başkanlığı raporlarıyla tespit ediyor" dedi.

Raporda "Müfettişlikçe bahse konu olan tablo üzerinde yapılan incelemede; proje kapsamında yapımından vazgeçilen, yapımına ihtiyaç duyulmayan veya proje kapsamından çıkarılarak daha sonra yaptırılması düşünülen imalat toplamının 200.142.539,74 USD olduğu, bu tutarın proje kapsamındaki diğer imalatlara harcandığı anlaşılmakla birlikte, Bakanlar Kurulu'na sunulan mukayeseli keşif ile idarece yapılan son onaylı keşif (%40) arasındaki farkların ilgili birimlerce açıklanmadığı, Bazı iş kalemlerinde Bakanlar Kurulu'na sunulan mukayeseli keşif ile son mukayeseli keşif arasında ciddi farkların olduğu" ifade ediliyor.

Yavuzyılmaz, raporun süreçlerinde yer alan pek çok kişinin görevlerinden uzaklaştırıldığı bilgisini verdi. Yavuzyılmaz, "Teftiş Kurulu’nun hazırladığı raporla ilgili kurum ve yetkililer gereğini yapmıyor. Aksine yolsuzlukları ortaya çıkaran kuruldaki görevlileri görevlerinden uzaklaştırıyor. Ve raporu da örtbas ediyor" diye konuştu.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası'na (BTS) göre ise Ankara-İstanbul hızlı tren projesi için ödenen yüksek bedele rağmen hat da verimli çalışmıyor.

Statüsü değiştirilmek isteniyor

DW Türkçe'ye konuşan BTS Genel Başkanı Murat Oral, "500 kilometrelik yolu hala 4,5-5 saatte alabiliyoruz. 250 kilometreyle giden bir trenin burayı 2 saatte alması gerekiyor. Bu gerçekliği unutmayalım. Dolayısıyla bu hatlar tamamen hızlı tren hattı değildir" ifadelerini kullandı.

Oral, verilen ihaleler ve yolsuzluk iddialarının tartışıldığı Devlet Demiryolları'nın statüsünün değiştirilmek istendiğine de dikkat çekiyor. Oral, "Ana statüyü değiştirmekle ihale yasasından muaf tutulmayı, Sayıştay denetiminden muaf tutulmayı, dikensiz gül bahçesini istiyorlar işin doğrusu budur. Biz demiryollarının özelleştirilmesinin, ana statüsünün arkasındaki gerekçenin demiryollarının kıymetli arazilerine, garlarına, limanlarına el koymak olduğunu biliyoruz" diye konuşuyor.

AKP'de TCDD'nin ana statüsünün değiştirilerek demiryollarında yap işlet devret modeline geçilmesi ısrarı sürerken CHP'li Yavuzyılmaz, teftiş raporunda yer alan yolsuzluk iddialarıyla ilgili suç duyurusunda bulunacağını ve sürecin takipçisi olacağını açıkladı.

Pelin Ünker

© Deutsche Welle Türkçe

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.