Ana içeriğe atla

Turizmciler kısıtlamaların kaldırılmasına hazırlanıyor

Turizm Bakanlığı oteller çalışmaya başladıktan sonra alınması gereken tedbirlerle ilgili çalışma hazırlıyor. Söz konusu çalışma bu hafta açıklanacak. Turizmciler yerli turistle kayıpları azaltmaya çalışacak.







Koronavirüs salgınının hem sağlık açısından hem de ekonomik açıdan etkileri ağır. Son birkaç aydır dünyayı etkisi altına alan pandemi, turizm faaliyetlerini de durma noktasına getirdi.
Resmi açıklamalara göre Türkiye'de vaka sayılarının azalma eğilimine girmesi ise turizm sektörü için umut oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik çalışma başlattı.
Komisyon çalışması açıklanacak
DW Türkçe'ye konuşan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Erkan Yağcı, turizm sektöründe normalleşmenin başlaması için salgının kontrol altına alınması gerektiğine vurgu yapıyor. Vaka sayılarının azaldığına dair sinyaller alındığını belirten Yağcı, "Yavaş yavaş kısıtlamaların kaldırılması söz konusu. Kısıtlamalar kaldırıldıktan sonra otellerin sağlık tedbirleri ve çalışma koşulları hakkında Turizm Bakanlığının liderliğinde komisyon çalışması yapılıyor. Bu çalışma kısa süre sonra açıklanacak" diyor.
Erkan Yağcı, Tourismusverband Akdeniz
Erkan Yağcı
Söz konusu komisyonda Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu üyeleri, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra DHMİ, TAV, THY, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD), Turizm Taşımacıları Derneği de yer alıyor.
Pazartesi gecesinden itibaren önemli turizm destinasyonları olan Antalya ve Muğla’nın da aralarında yer aldığı 7 il için seyahat kısıtlaması kaldırıldı. Peki oteller hangi koşullarda açılacak, bu sene gerçekten tatil yapılabilecek mi?
Otel ve plajlar için yeni dönem
DW Türkçe'ye konuşan Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu otellerde yapılması planlanan hazırlıkları şöyle anlatıyor: "Bakanlığın verdiği sertifika ile otellerde çalışanlar sağlık kontrolünden geçecek. 24 saat doktor bulunduracaklar. Sürekli müşterilerle muhatap olan personel sezon boyunca otelden ayrılmayacak. Müşteriler sağlık kontrolünden ve hijyen tünelinden geçtikten sonra otele kabul edilecekler. Oteller yüzde 60 kapasite ile çalışacak."
Polatoğlu’nun verdiği bilgiye göre otel restoranlarının kalabalık olmaması için ise 18.00-20.00 ve 20.00-22.00 saatleri arasında iki vardiya ile müşteri kabul etmesi planlanıyor. Her şey dahil sistemi de ortadan kalkıyor.
Polatoğlu "Sabah kahvaltısında bize verilen menüyü işaretleyeceğiz, akşam yemeğimizde garsonlar bize o yemeği getirecekler. Oturma düzeni 500 kişilik salonlarda değil daha küçültülmüş restoranlarda  ve sosyal mesafe kurallarına uygun olarak yapılacak" diyor.
Yeni sistemde plajlarda da sosyal mesafeye yönelik önlemler alınacak. Plaja randevu ile inilebilecek. Diskotek ve bar gibi kalabalık mekanlar ise bir müddet daha kapalı kalacak.
Öncelik iç turizm
Turizm sektöründe pandemi sonrası için hazırlıklar sürerken, salgınla birlikte ülkelerin koyduğu seyahat yasakları ise devam ediyor.
Uçuş yasaklarıyla birlikte mart ayında Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı 2019’un mart ayına göre yüzde 65 düştü. Otel doluluk oranı, yüzde 55.2 azalarak yüzde 28.6 olarak kaydedildi. Nisan ve mayıs ayında düşüşün devam etmesi bekleniyor.
Turizm sektörü temsilcileri ise alınacak önlemlerin ardından haziran ayının ortasından itibaren iç turizmde hareketlilik bekliyor. Yabancı turistlerin sayısındaki düşüş yerli turistle telafi edilecek.
Erkan Yağcı, "Kısıtlamalar yavaş yavaş kaldırılacak. Ancak bir ülkeden turist alabilmemiz için ülkeler arası seyahat kısıtlamasının kaldırılması, uçuşların yeniden başlaması gerek. Dünya turizmine bakarsak AB de İspanya ve İtalya gibi ülkeler de kısmi rahatlama başladığında ilk hareketliliğin yerli turist açısından başlayacağını öngörüyor" diye konuşuyor.
"Sektör istihdamı korunmalı"
TÜROB Başkanı Müberra Eresin ise hem küresel hem de Türkiye açısından olağanüstü bir dönemden geçildiğine işaret ederek bu durumun geleceğe dönük planlar yapmayı zorlaştırdığını ifade ediyor.
Türkei Müberra Eresin, Hotelverband TÜROB
Müberra Eresin
Eresin, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Sektörde normalleşmeye dönük ilk adımların haziran ayı ortasından itibaren geleceğini umut ediyoruz. Ancak yıl sonu için rakamsal bir hedeften bahsetmek şu an için mümkün değil. Önceliğimiz insan sağlığı. Diğer yandan da sektör istihdamının korunması konusunda çaba sarf ediyoruz" diyor.
Hükümetin açıkladığı destek paketini olumlu bulduklarını belirten Eresin, sektörde vergiler ve SGK primi ödemelerinin ertelenme süresinin uzatılması gibi yeni desteklere de ihtiyaç olduğu görüşünde.
Dev-Turizm-İş Sendikası’na göre, Türkiye'de turizm sektörü yaklaşık 2.5 milyon işçiye istihdam sağlıyor.
Kamu otoritelerinin "Artık evden çıkabilirsiniz" diyeceği günden sonrası için otelleri hazırlamaya başladıklarını aktaran Müberra Eresin, birliğe üye işletmelerin çalışanları için çevrimiçi ve ücretsiz "Covid-19 ve Hijyen Eğitimleri" verdiklerini söylüyor.
Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi'nin (WTTC) 2019 analizlerine göre Türkiye turizm ve seyahat sektörünün ülke milli gelirine etkisi yıllık 84.9 milyar dolar.
Türkiye İstatistik Kurumu’na göre Türkiye 2019'da 45.1 milyon yabancı ziyaretçi ağırladı. Turizm geliri 34.5 milyar dolar oldu ve bu rakamın yüzde 83'ü yabancı ziyaretçiden elde edildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.