Nike, Apple, Facebook... Appleby, dünyanın en büyük çokuluslu şirketlerinin kârlarını Bermuda, Cayman ve diğer cennetlerde yapay olarak park etmelerine izin vererek milyarlarca dolarlık vergiden kaçmasına yardımcı oluyor.
Süddeutsche Zeitung tarafından elde edilip ICIJ ile paylaşılan belgeler, Amerika’nın en kârlı şirketi olan Apple’ın, kârını İrlanda’daki yan kuruluşlarına kaydırarak 10 milyar Avro’dan fazla vergi kaçırdığının keşfedilmesinin ardından, Avrupa ve Karayipler’de vergi sığınağı olarak yeni bir ada arayışında olduğunu ortaya koydu. Apple’ın avukatları, gönderdikleri bir e-postada, Appleby’dan altı off-shore vergi cennetinden birine muhtemel bir geçiş yapmaları halinde, İrlandalı yan kuruluşlarının bu bölgelerde vergiye tabi olmaksızın yönetim faaliyetleri yürütebileceğini teyit etmesini istedi. ICIJ’e açıklamada bulunan Apple, kurumsal yeniden yapılanmanın ayrıntılarıyla ilgili yorumda bulunmayı reddederken, yapılan yeni düzenlemelerin hükümet yetkililerine açıklandığını ve değişikliklerin vergi ödemelerini azaltmadığını söyledi. Diğer yandan dosyalar, maddi olmayan varlıkları elinde tutan büyük şirketlerin off-shore üzerinden vergilerini ne kadar azalttığını da ortaya koyuyor. Nike’ın “Swoosh” logosu bunlardan biri. Appleby kayıtlarına göre Nike’ın Bermuda’daki yan kuruluşu, Avrupa’daki merkezi olan Hilversum’dan ticari marka telif ücreti talep edebiliyor. Telif ücreti milyarlarca doları, aksi takdirde vergilendirilecekleri Avrupa’dan uzaklaştırıyor. Nike’ın vergi ödeme yapısı yeniden düzenlendikten sonra Hilversum’daki operasyonları 2015’te 982 milyon, 2016’da 1.13 milyar dolarlık telif ücreti ödedi. İş yaptıkları ülkelerdeki vergilerini azaltmaya çalışan Appleby müşterileri arasında Barclays, Goldman Sachs ve BNP Paribas, Whirlpool ve Saad Group da bulunuyor.
Lewis Hamilton |
Lewis Hamilton: Süper jete süper KDV indirimi
Papers’a göre Appleby’ın Man Adası birimi, pop yıldızlarına, milyarderlere ve politikacılara ait lüks jetler ve yatları örneğin ticari havayolu gibi gösterip ya da Avrupa sularından çok uzakta satın alımlarını yaparak Avrupa vergi yasalarından kurtarıyor. Belgelere göre Formula 1 pilotu Lewis Hamilton da bu isimlerden biri. Bu yıl dördüncü kez dünya şampiyonu olan Hamilton, Armani perdeleriyle birlikte 27 milyon dolara aldığı yeni lüks jeti Bombardier Challenger 605 için Appleby’ın Bermuda biriminin desteğiyle katma değer vergisi iadesi almış. ICIJ’in Süddeutsche Zeitung, BBC ve The Guardian’in aralarında olduğu 90’dan fazla medya ortağıyla gözden geçirdiği gizli belgelere göre Hamilton’un aldığı KDV iadesi 5.2 milyon dolar. Hamilton Appleby’a gönderdiği programa göre, yeni jetiyle ilk kez Ocak 2013’te Avrupa dışına çıkıyor ve Man Adası’nda konaklama yapmayı planlıyor. Appleby avukatlarının, Avrupalı zengin elitlerin KDV’den kaçınması için hazırladığı plana göre, Hamilton’ın ilk uçuşunda Man Adası’na iniş yapması gerekiyor. Belgelerde Appleby “Bu, kısa bir süre, genelde 2 saatten az bir süreyi kapsıyor” ifadesini kullandı. Hamilton’ın avukatlarınınt, ICIJ ortağı The Guardian’a verdiği demeçte, ünlü pilotun iş faaliyetlerini kendi adına yürüten profesyonel bir ekiple çalıştığı, hileli bir işlem yapılmadığı vurgulandı.
YAZI DİZİSİNİN BİRİNCİ BÖLÜMÜ:
Yorumlar
Yorum Gönder