Ana içeriğe atla

#ParadisePapers: Donald Trump dünyası

Panama Belgeleri’nin artçı şokları birçok ülkede devam ederken, zenginlerin ve politikacıların başları, şimdi de yeni sızıntılarla dertte. ‘Paradise Papers’ olarak adlandırılan sızıntılar, 13.4 milyon belgeden oluşuyor. Sızıntılarda ABD Başkanı Donald Trump'la ilgili izler de yer aldı.


Sızdırılan belgelerde ABD Başkanı Donald Trump’la ilişkili çok sayıda güçlü figür var. Trump ile bağlantılı bir düzineden fazla kişi belgelerde yer alıyor. Bunlar arasında üç kabine sekreteri Devlet Bakanı Rex Tillerson, Ticaret Sekreteri Wilbur Ross’un yanı sıra Trump’ın baş ekonomi danışmanı Gary Cohn ve önde gelen Trump bağışçıları Robert Mercer ve Sheldon Adelson da bulunuyor. Randal Quarles, Koch kardeşler, Geof Palmer, Paul Singer, Stephen Schwartzman, Tom Barrack, Carl Icahn, Steve Wynn belgelerde yer alan Trump ile bağlantılı diğer isimler.


Putin ile gizli bağlar
ICIJ’den Sasha Chavkin, Martha M. Hamilton ve medya ortaklarının ayrıntılı şekilde incelediği Appleby belgelerine göre ABD Ticaret Sekreteri Wilbur Ross’un bir nakliye şirketinde hissesi bulunuyor. Bu şirket, bir Rus enerji şirketinden yıllık milyonlarca dolar gelir elde ediyor.


Ross’un hissedarı olduğu şirket, Güney Pasifik’teki Marshall Adaları’nda yerleşik olan bir denizcilik şirketi olan Navigator Holdings Ltd. Navigator’ın en önemli müşterilerinden biri de Kremlin bağlantılı enerji şirketi Sibur. Öyle ki belgelere göre Sibur’un 2016’da Navigator Holdings Ltd’ye yaptığı ödeme 23 milyon doları aşıyor. Moskova bazlı gaz ve petrokimya şirketi, 2014’ten beri Navigator’a 68 milyon doların üzerinde gelir sağladı.

Sibur’un önemli hissedarları arasında Rusya Devlet Başkanı Putin’in damadı Kirill Shamalov ve Putin’e yakınlığından dolayı 2014’te ABD’nin yaptırım listesine giren milyarder Gennady Timchenko yer alıyor. Timchenko’nun enerji sektöründeki faaliyetleri ABD Hazinesi tarafından ‘direkt olarak Putin ile bağlantılı’ diye tanımlanmıştı. Diğer yandan Sibur’un büyük ortağı Leonid Mikhelson da Putin yönetimini desteklediği için ABD tarafından yaptırım uygulanan bir enerji şirketini kontrol ediyor.


Bu bağlantılar, ABD siyasetinde gizli bir Rusya müdahalesi olduğu endişelerinin gündemde olduğu bir dönemde ortaya çıkıyor. Ross’un sözcüsü, ICIJ’e yaptığı açıklamada, Ross’un Navigator’ın yönetim kuruluna 30 Mart 2012’de direktör olarak katılıp 2014’te kuruldan ayrıldığını, söz konusu üç isimle hiç karşılaşmadığını söyledi.

Şubat ayında Trump’ın kabinesine katıldığında Ross, 80 şirketteki hisselerini devretmişti. Ancak, onu Navigator’a ve Rus müşterilerine bağlayan dört şirket de dahil olmak üzere dokuz şirkette hisselerini korudu. ICIJ’e konuşan Cumhuriyetçi ve Demokratik yönetimlerde ABD Dışişleri’nde görev yapan Rusya uzmanı Daniel Fried, Sibur’u “dost ilişkileri olan bir şirket” olarak tanımladı.




ABD sosyal medyasında ‘Kremlin’ izleri

ICIJ ve medya ortaklarının inceledikleri belgeler, Rusya'ya ait 2 devlet şirketinin Facebook ve Twitter'da hissesi olduğunu ortaya koydu.

 

Appleby belgeleri Facebook ve Twitter’da hissesi olan büyük bir yatırımcının, Rus devletine ait iki şirketle finansal bağları olduğunu ortaya koydu. Süddeutsche Zeitung tarafından elde edilip ICIJ ile paylaşılan belgelere göre Kremlin’e ait firmalardan VTB Bank, Rus milyarder Yuri Milner’in kurucusu olduğu yatırım fonu DST Global’e sessizce 191 milyon dolarını yönlendirmiş. DST Global, bu parayı 2011’de Twitter’da büyük bir hisse satın almak için kullanmış. Belgelere göre Kremlin’in kontrolündeki Gazprom’un alt birimi ise DST Global’in Facebook yatırımında ortağı olan bir offshore şirketi finanse etmiş. Kremlin’in Milner aracılığıyla Facebook ve Twitter’a yaptığı yatırımlar sayesinde iki şirket üzerinde nüfuz sahibi olduğu ya da içeriden bilgi aldığına dair bir kanıt yok. Ancak bu ifşa, Kremlin’in ABD Başkanlık seçimlerinden yıllar önce Amerikan sosyal medyasına finansal bir ilgisi olduğunu gösteriyor. Bu bilgiler ABD Kongresi’nin, Trump’ın seçim kampanyası sırasında Rusya’nın başkanlık seçimine müdahale ettiği yönündeki iddialarla ilgili Google, Facebook ve Twitter’dan tanıklık yapmalarını istediği bir dönemde açığa çıkıyor.


Milner, ICIJ ve ortaklarının sorularına verdiği yanıtta, Twitter ve Facebook anlaşmaları da dahil olmak üzere firmanın yaptığı yatırımların her zaman ticari amaçlara dayandığını ve siyasetle ilgisi olmadığını söyledi.

VTB Bank, Milner’in fonu üzerinden Twitter’a yatırım yaptığını kabul etti. Milner 2015’te Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’e ait olan Cadre adındaki New York bazlı emlak şirketinde de yüksek profilli emlak yatırımcılardan biriydi.







 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.