Ana içeriğe atla

Şahenk'in hedefi Türk Telekom

OGER Telekom’un, borçlarını ödemekte zorlanması nedeniyle hisselerini satışa çıkarma ihtimali, yatırımcıların gözünü Türk Telekom’a çevirmesine neden oldu. Kulislerde Doğuş Holding’in sahibi Ferit Şahenk’in de Türk Telekom ile ilgilendiği konuşuluyor.


Türk Telekom’un büyük ortağı Oger Telekom, borçlarıyla uzun süre gündemi meşgul edeceğe benziyor. Oger’in özelleştirmeyle devraldığı hisseleri teminat göstererek borç aldığı iddia edilirken, ödenmeyen yüksek kredi miktarı hem Türkiye’deki bankaları tehdit ediyor hem de şirketin geleceği hakkında soru işaretleri yaratıyor. Hisseler yerli yabancı yatırımcının ilgisini çekerken, bankalar borçlar için Hazine’nin devreye girmesini istiyor. Peki Türk Telekom bu noktaya nasıl geldi?

Petrol fiyatlarındaki düşük seyir Suudi Arabistan ekonomisini vururken, Suudi hükümeti inşaat şirketlerine yaptığı bazı ödemeleri ve teşvikleri durdurdu. Ana faaliyet alanı inşaat olan Saudi Oger de bu nedenle zor duruma düştü.

Şahenk ilgileniyor
Şirketin ağustos ayında iflasa sürüklendiği ortaya çıktı. Saudi Oger, Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini elinde bulunduran Oger Telekom’un yüzde 50 ortağı. O tarihten bu yana da Oger Telekom’un satışı konuşuluyor. Hatta Oger Telekom’un Saudi Telekom’a satışı için hükümetle görüşmelerin sürdüğü belirtiliyor. Geçen haftalarda ise Oger’in aldığı borçların eylül taksidini ödeyemediğinin öğrenilmesiyle bu tartışmalar daha da alevlendi.

Şirketin talipleri de bir bir ortaya çıkmaya başladı. Oger Telekom Türkiye’den yatırımcıların da radarında görünüyor. Doğuş Holding’in telekom sektöründe çok büyük bir atak yapmak istediği uzun yıllardır biliniyor. Kulislerde son konuşulana göre ise Oger Telekom’un büyük ortağı Saudi Oger’in ödeme güçlüğü yaşamasının ortaya çıkmasının ardından Ferit Şahenk’in radarına girdi.



Borç üstüne borç
Türk Telekom’da Oger Telekom’un yüzde 55 hissesi bulunuyor. Yüzde 15’i halka açık olan grubun yüzde 30’u ise Hazine Müsteşarlığı’na ait. Kısa bir süre önce CEO ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine Türk Telekom’un özelleştirilmesinin ardından CEO olan Paul Doany yeniden geldi.

Lübnanlı Hariri ailesinin şirketi Oger, Kasım 2005’te Türk Telekom’un yüzde 55’ini 6.55 milyar dolara satın aldı. İhalede taksitli ödeme imkanı olmasına rağmen Oger, Mart 2007’de ödediği peşinat ve ilk taksitten sonra geri kalan miktarı bir kerede ödeyeceğini duyurdu. Oger Telekom, Türk Telekom için Hazine’ye 2005 yılında 1.31 milyar dolar, ve 2006’da faiz dahil 1.431 milyar dolar tutarında iki ödeme yapmıştı..

Faiz dahil geriye kalan 4.31 milyar dolar 2007’de peşin olarak ödendi. Bunun için de 4.5 milyar dolar borç alındı. Bu borcun sadece 900 milyon dolarını ödeyen şirket, kalan 3.6 milyar doları ödeyebilmek için 2013’te bir kez daha borçlandı. Bu kez alınan borç 4.75 milyar dolar eş değerinde oldu. Bu borcun 290 milyon dolarlık eylül taksidinin ödenmediği ise geçen haftalarda ortaya çıktı.

Bankalar için risk
Citigroup, JPMorgan Chase, Deutsche Bank’ın yanı sıra Türkiye’nin en büyük bankalarının tümünü içeren 29 bankaya olan borcun ödenememesi bankacılık sektörü için de risk oluşturuyor. Alınan borcun Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na bildirilmesi ise Hazine’nin Oger’in borcuna karşılık teminat verip vermediğiyle ilgili soru işaretleri yaratıyor. Bankalar Hazine’nin devreye girmesini bekliyor.

Oger Telekom’un kullandığı diğer kredilerle birlikte toplam 20-30 milyar dolar borcu olduğu iddia edilirken, Türk Telekom da yüksek düzeyde borçlu. Türk Telekom’un üçüncü çeyrek finansal sonuçlarına göre 22 milyar TL’ye yakın borcu bulunuyor.


Döviz kuru şirketi etkiledi
2015 yılında Türk Telekom’un net kârı beklentilerin altında kalarak 2014’e göre yüzde 54 geriledi. Türk Telekom kârın yüzde 93’ünü temettü olarak dağıtarak açığı kapatmaya çalıştı.
Türk Telekom’un ana şirketi Oger Telekom 4.75 milyar dolarlık kredi aldığından bu yana, Türk Lirası dolar karşısında yaklaşık yüzde 40 değer kaybetti. Kredi anlaşmasının yapıldığı Eylül 2013’te dolar kuru 2.04 civarındaydı. Şu anda 3 seviyesinin üzerinde. Bu durum, Oger’in kredi geri ödemesi için güvendiği temettülerin de değerinin erimesine neden oldu.

Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) konuyla ilgili açıklamasında “Kamuya ait altyapıyı kullanan ve sözleşme süresi sonunda bu altyapıyı yeniden kamuya devretmesi gereken Türk Telekom`un mali yapısının bozulması, temel iletişim şebekesinin geleceği açısından risk yaratıyor. Hisselerin yüzde 15`inin halka açık olduğu da gözetilerek, hem küçük yatırımcıyı korumak hem de altyapı güvenliğini sağlamak ve kamu zararını önlemek için Oger Telekom`da bulunan Türk Telekom hisseleri bir an önce kamulaştırılmalı” denildi.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IMF Karşıtı Annenin IMF Uzmanı Kızı

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyeliğine seçilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı ve IMF eski ekonomisti Doç. Dr. Selin Sayek Böke , üniversitede iktisat eğitimi alma kararının hayatının en güzel hatası olduğunu söylüyor. Anne Selin Sayek Böke ile ekonomist Selin Sayek Böke arasındaki dengeyi annesinden ilham alarak koruduğunu vurgulayan Böke, "CHP'de herkesin daha mutlu, refah içinde yaşayabileceği ekonomik ortamı sağlayacak politikalar üretilmesine katkıda bulunarak bunları somutlaştırmaya katkıda bulunacağım" diyor. Dünya Bankası ve IMF kariyerine sahip, güleryüzlü ve sıkı bir makro iktisatçı olarak bilinen Selin Sayek Böke ile CHP Parti Meclisi üyeliğinden annesi Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Füsun Sayek ile olan ilişkisine kadar birçok konuyu masaya yatırdık. Böke, 11 yaşındayken kardeşi ile 'gazetecilik oyunu' oynadıklarını, hazırladıkları gazeteye ekonomi yazılarını yazdığını paylaşıyor. Kendisini ekonomi alanına yönle

İran, Sıtkı Ayan’dan sorulur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ikinci telefon görüşmesinde adı geçen işadamı Sıtkı Ayan, özellikle AKP döneminde parlayan isimlerin başında geliyor. WikiLeaks belgelerinde de adı geçen Sıtkı Ayan’ın ismi İran ile yapılan ticari anlaşmalar ve yüksek devlet teşvikleriyle anılıyor.   Sivas’ın Gölova beldesinde doğup büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğini icra yerine petrol işine girdi. Ayan’ın, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımları bulunuyor. WikiLeaks belgelerine göre ABD Ankara Büyükelçiliği’nden gönderilen kripto, Başbakan Erdoğan’ın İran’daki etkinliğini ve ilişkisini ortaya koyuyordu. ABD elçiliğinin belgesinde, 22 Şubat’ta Türk gazetelerinde İran ile Türkiye arasında müşterek bir yatırım projesi imzalandığı ve buna göre kurulacak olan yeni bir doğalgaz boru hattının, İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacağı belirtiliy

Panama Belgeleri: Hayyam Bey'in cenneti

Panama belgelerine göre Hayyam Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan önce Niue’de bir şirket kurdu. Yaptığı açıklamada “Niue’nun adını bile duymadım” dedi. Panama belgelerinde, Türkiye tarihinin en büyük banka batırma olayına imzasını atan Hayyam Garipoğlu’nun da dört off-shore şirketi ile yer aldığı ortaya çıktı. Belgelere göre Garipoğlu’nun, Sümerbank davasında adı geçen Olsten Marketing Co Ltd’nin yanı sıra üç ayrı off-shore şirketi daha var. Bu şirketlerden biri Olsten Marketing’in kapatılmasından hemen sonra kurulan Niue merkezli Unitrade International Ltd olsa da Garipoğlu, Niue’nun neresi olduğunu dahi bilmediğini ifade ederek bu şirketin kendisine ait olduğunu yalanladı. Olsten, Mossfon müşterisi Sümerbank ile ilgili dava dosyasına göre Garipoğlu, Sümerbank’a el konulmadan bir gün önce, kendisine ait olan Romania International Bank’a 8 milyon dolar transfer etti, buradan da yine kendi paravan şirketi Olsten Marketing’in hesabına aktardı. Panama belgelerine göre

#ParadisePapers: Off-shore biraderler

Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde holdinge bağlı çok sayıda off-shore şirketi kurulmuş. Serhat Albayrak bu şirketlerden birinin bizzat direktörü. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da ismi geçiyor. Serhat Albayrak, belgelere göre Malta’da bir off-shore şirketle bağlantılı görünüyor. Frocks International Trading Ltd adlı şirkette Albayrak’ın yanı sıra Çalık Holding çalışanları Mehmet Gökdemir, Murat Tarı ve Şafak Karaaslan şirket yetkilileri arasında bulunuyor. Murat Tarı 2000-2005 yılları arasında Çalık Holding’de genel müdür olarak görev yaptı. Mehmet Gökdemir Çalık Holding’e bağlı GAP Tekstil yönetim kurulu üyesi, Şafak Karaaslan Çalık Holding’in dış ilişkiler sorumlusu. Serhat Albayrak da söz konusu dönemde Çalık Holding genel müdürlüğünü yürütüyordu.